Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας εξελίσσεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την Ελλάδα να παρακολουθεί ικετεύοντας για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο κρίσιμο, για την τύχη της δόσης, Eurogroup – αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αποφάσεις. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί τμήμα της έκθεσης της τρόικας στο Euro Working Group.

 

Η Αθήνα αναμένει μια πολιτική δήλωση, που θα ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης έστω και αργότερα, όταν η διεθνής κοινότητα αναζητεί λύση για το ελληνικό χρέος.

 

Στις πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, της επικεφαλής του ΔΝΤ, η Γερμανία απαντά αρνητικά.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να βλέπει θετικά τη λύση πρόσθετου δανεισμού της Ελλάδας για επαναγορά του χρέους, την οποία και προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Είναι προτιμότερο να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αν αυτό απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από μια έξοδο ή μια χρεοκοπία» υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Γιοργκ Ασμουσεν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας με επιπλέον 15 δισ. ευρώ προς εξυπηρέτηση του χρέους, υποστηρίζει ο Zsolt Darvas από το Ινστιτούτο Βruegel.

 

Τη μείωση των επιτοκίων για την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα συστήνει, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο γενικός διευθυντής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, που έρχεται στην Αθήνα και καλεί το ΔΝΤ να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση μαζί με την ευρωζώνη.

 

Στο μεταξύ αύριο είναι το κρίσιμο τεστ ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς διενεργείται η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,1 δισ. ευρώ και αναζητούνται ουσιαστικά 5 δισ. για τους τίτλους που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.

 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι η αυριανή έκδοση εντόκων είναι διάρκειας μόλις 1 μηνός!

 

 

 

 

Scroll to top