Pin It

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής χωρίς να συζητηθεί! Εντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε έκθεση αλλά έκανε διάβημα για νέα συνεδρίαση

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Τις «fast track» διαδικασίες που εφαρμόζονται από την πρώτη στιγμή της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει και τον φάκελο της υπόθεσης «λίστα Λαγκάρντ» ως προς το σκέλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης.

 

Το τελευταίο κρούσμα στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμικών λειτουργιών εκδηλώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής που συγκλήθηκε τυπικά για τη συζήτηση και την ψήφιση του πορίσματός της, στο «παρά πέντε» της διαδρομής του προς την Ολομέλεια. Οι κυβερνητικοί εταίροι (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) με τη συμβολή της ΔΗΜΑΡ επέλεξαν την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά πρακτική, να καταθέσουν απ’ ευθείας το πόρισμα της πλειοψηφίας στον πρόεδρο της Βουλής χωρίς προηγουμένως να το κοινοποιήσουν στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων ώστε να ακολουθήσει ως είθισται η σχετική διαβούλευση.

 

Διάβημα ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης αιτιολόγησε την απόφαση με το σκεπτικό ότι τα μέλη της είχαν ήδη λάβει γνώση από προφορική ενημέρωση που είχε προηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση επί των βασικών κατευθύνσεων του πορίσματος, με αποτέλεσμα, όπως αναμενόταν, να προκαλέσει την έκρηξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

 

Η αντιπαράθεση που ακολούθησε οδήγησε αφ’ ενός στην εσπευσμένη (για άλλη μία φορά) λήξη της συνεδρίασης, απέτρεψε αφ’ ετέρου τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ από το να καταθέσουν τη δική τους πορισματική έκθεση –μέχρι στιγμής εκκρεμεί η δημοσιοποίησή της. Προχώρησαν πάντως σε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να συνεδριάσει εκ νέου η προανακριτική προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση επί του πορίσματος. Υπενθύμισαν παράλληλα πως θεωρούν απαραίτητη την παράταση των εργασιών της ώστε να ενημερωθούν τα μέλη της για το πόρισμα του ΣΔΟΕ ως προς το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που αθροίζεται από τους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν μεν εξίσου έντονα στην κυβερνητική τακτική, κατέθεσαν δε τις πορισματικές τους αναφορές.

 

Οι εκφράσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου περί «χούντας» ώθησαν τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα να της απαντήσει σε άπταιστο πολιτικό λόγο: «Είσαι νούμερο». «Δεν είναι δικό σας παραμάγαζο η επιτροπή», είπε σε υψηλούς τόνους ο έτερος εκ των τριών, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδ. Δρίτσας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο το δικό του πόρισμα;», πυροδότησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου.

 

Εβαλαν τις φωνές

 

Οι οξύτατες αντεγκλήσεις και οι φωνές που ξεπέρασαν τους διαδρόμους του 2ου ορόφου (σε αίθουσα του οποίου συνεδρίαζε η επιτροπή) φτάνοντας στο ισόγειο του κτιρίου της Βουλής επισκίασαν για άλλη μια φορά το ρεαλιστικό πολιτικό «διά ταύτα». Πολύ κακό για το τίποτα. Η εξάμηνη διερεύνηση των ποινικών και των πολιτικών ευθυνών για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις και τα πυροτεχνήματα προς επικοινωνιακή χρήση, κατέληξε όπως ξεκίνησε: στις προσημειωμένες από τα κόμματα κατευθυντήριες γραμμές που διαμόρφωσαν και τις προτάσεις των κομμάτων κατά την έναρξη των εργασιών της προανακριτικής. Ητοι:

 

Κυβέρνηση και ΔΗΜΑΡ προτείνουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας τον δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο. Την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών ζητούν ομοίως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να προσθέτει ζήτημα πολιτικών ευθυνών για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο αλλά και για τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τους Ανεξάρτητους Ελληνες να προτείνουν τη σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής για τους Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο, και τη Χρυσή Αυγή να κατηγορεί από την πλευρά της τους δύο πρώτους για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

Scroll to top