Egypt-diadilosi

05/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ

Αιματηρή «Παρασκευή της άρνησης»

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από πυρά ανάμεσα στο στρατό και διαδηλωτές υπέρ του πρώην προέδρου Μόρσι στο Κάιρο. Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις. .
      Pin It

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο, από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν, φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο, στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άνοιξε πυρ.
Κινητοποίηση των ισλαμιστών υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν την καταστολή σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τους ισλαμιστές

Πλήθος διαδηλωτών

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν σήμερα στο Κάιρο, σε μια «Παρασκευή της άρνησης», εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και του κύματος συλλήψεων που ακολούθησε στους κόλπους του κινήματός του, των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ οι κύριες μη κυβερνητικές οργανώσεις της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν το κλείσιμο μετά το πραξικόπημα πολλών μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από τους ισλαμιστές.

Μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ Αανταουίγια, στο προάστιο Νασρ Σίτι, οι διαδηλωτές, ένα μέρος των οποίων έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία, προσεύχονταν μαζί, έπειτα από έκκληση του ιμάμη, για «την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία» και «το τέλος της ρήξης ανάμεσα σ' εμάς και το στρατό», διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαψεύδονται τα περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Τα αιγυπτιακά στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, αλλά διέψευσε μια πληροφορία της κρατικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» σύμφωνα με την οποία οι επαρχίες του Νότιου Σινά και του Σουέζ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στον ιστότοπο της εφημερίδας αναφερόταν πως η αύξηση των επιπέδων συναγερμού αποτελούσε απάντηση σε επίθεση που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον ενός αεροδρομίου στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά.

«Ήμασταν ήδη πολύ προετοιμασμένοι σ' αυτή τη σημαντική στρατηγική περιοχή», δήλωσε στρατιωτική πηγή. «Η ανακοίνωση έγινε απλώς για να διαβεβαιωθούν οι στρατιώτες μας και ο λαός μας ότι είμαστε έτοιμοι στο Σινά. Όσο για το Σουέζ, εκεί είμαστε πάντα σε κατάσταση συναγερμού».

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία επιβλέπει αυτή τη σημαντική παγκόσμια εμπορική οδό, δήλωσε ότι η διώρυγα λειτουργεί ομαλά και δεν υπάρχει καμιά αναστάτωση στη διακίνηση των εμπορευμάτων. Ο Μοχάμπ Μπαμίς διευκρίνισε πως 48 πλοία πέρασαν σήμερα από τη διώρυγα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top