Pin It

Αφήνεται να διαρρεύσει πως Δεύτερο Πρόγραμμα, Kosmos 93,6, Ράδιο Φιλία αλλά και οι περισσότεροι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της χώρας θα κλείσουν και η ΝΕΡΙΤ θα διαχειρίζεται μόλις 4 ραδιοσταθμούς

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Το σχέδιο νόμου που ήρθε στη Βουλή χθες το βράδυ πάντως δεν το ξεκαθάριζε. Δεν έλεγε πώς ακριβώς θα έχει το σχήμα. Αφήνεται να διαρρεύσει ωστόσο, το έγραψε και το real.gr προ ημερών, πως τελικά θα είναι τέσσερα τα δημόσια ραδιόφωνα στο νέο σχήμα με το… ευφυές κι… εμπνευσμένο όνομα ΝΕΡΙΤ. Πανελλαδικής εμβέλειας. Ενα ενημερωτικό όπως το υπάρχον Πρώτο Πρόγραμμα, η ΕΡΑ Σπορ για τα αθλητικά, ένα ραδιόφωνο με εκπομπές για τον απόδημο Eλληνισμό, όπως ήταν η Φωνή της Ελλάδας, και, τέλος, το Τρίτο Πρόγραμμα το οποίο παραμένει ως έχει.

 

Με άλλα λόγια, κλείνουν αυθωρεί και παραχρήμα το Δεύτερο Πρόγραμμα, το Kosmos 93,6, το Ράδιο Φιλία και οι περισσότεροι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της χώρας. Να μπει δηλαδή λουκέτο στο Δεύτερο Πρόγραμμα, τη μουσική ανάσα της επαρχίας, τον σταθμό που έγραψε τη ραδιοφωνική ιστορία της νεότερης Ελλάδας; Αστοχο. Ενώ, διακόπτοντας τη λειτουργία του Kosmos 93,6 κλείνεις το ραδιόφωνο εκείνο που μαζί με την ΕΡΑ Σπορ σημείωναν τις πιο υψηλές ακροαματικότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αρα, βγάζεις από την μπάντα των FM ένα από τα πιο εμπορικά σου… προϊόντα; Οι οικονομολόγοι σκίζουν τα πτυχία τους.

 

Το Ράδιο Φιλία απευθυνόταν στους μετανάστες εντός Ελλάδας. Δεν θα έλεγες πως είναι και το πιο… απαραίτητο ραδιόφωνο του κόσμου, αλλά όσο να 'ναι επιτελούσε ένα έργο. Εστω κι αν οι μετανάστες στη χώρα μας πια, με όλα αυτά τα μαύρα χρυσαυγίτικα φαινόμενα που έχουν προκύψει εσχάτως, ασχολούνται με άλλα, πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Δεν θα λείψει όμως σε πολλούς είναι η αλήθεια, ας είμαστε ειλικρινείς. Οπως ίσως να μη λείψουν και οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της ΕΡΤ, έστω και αν ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας η ύπαρξή τους είχε τη σημασία της. Ετσι όπως έχει εξελιχθεί όμως η κατάσταση, με τις δικτυώσεις των αθηναϊκών ραδιοσταθμών στην επαρχία αλλά και στο Internet, το ειδικό βάρος των περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΕΡΑ είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν.

 

Βέβαια οι κυβερνώντες δεν βλέπουν την ΕΡΤ ως ένα εργαλείο πολιτισμού. Με τα προβλήματά του, έστω. Τους ενδιαφέρει, πέραν της αποδοχής της τρόικας, και το δημοσιονομικό όφελος. Ποιο κέρδος προκύπτει αν κλείσουν κάποια ραδιόφωνα της ΕΡΤ όμως; Πιθανότατα κανένα. Χώρια που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απέδειξαν και με στοιχεία πως όχι μόνο δεν θα υπάρχει όφελος, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Και δεν μιλάμε μόνο για την ΕΡΤ συνολικά, αλλά για τα ραδιόφωνά της ειδικά.

 

Ενα ραδιόφωνο όπως το Kosmos 93,6 με τόσο μεγάλη ακροαματικότητα αλλά και διεισδυτικότητα στο κοινό, έφερνε κέρδη. Αλλά είναι άχαρο να μπούμε στη συζήτηση αυτή, περί των οικονομικών της ΕΡΤ. Δεν είναι τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ για να βγάζουν κέρδη. Αλλος είναι ο σκοπός τους. Και άλλη η σημασία τους. Και η έλλειψή τους από τα FM όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη…

 

[email protected]

Scroll to top