07/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γράφουν λίστα απολύσεων

      Pin It

Η συμβιβαστική λύση εντοπίζεται σε άμεση μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών και 3.500 υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας καθώς και διαθεσιμότητα για 2.500 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και 1.500 απασχολούμενους σε φορείς της γενικής κυβέρνησης

 

41getFileΤη λίστα με τα ονόματα των 12.500 «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων, από την εκπαίδευση, τη δημοτική αστυνομία και τους φορείς της κυβέρνησης, αναμένεται να παραδώσει εντός του μηνός η κυβέρνηση στους επικεφαλής της τρόικας.

 

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη μέχρι αργά, φαινόταν να καταλήγουν, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε ανατροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο και μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

 

Η συμβιβαστική λύση, στην οποία συμφωνούσαν χθες η τρόικα με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, εντοπίζεται σε δύο σημεία:

 

1 Αμεση μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών και 3.500 υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας.

 

2 Διαθεσιμότητα για 2.500 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και 1.500 απασχολούμενους σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

 

Οι λεπτομέρειες της λύσης αυτής αναμενόταν να συζητηθούν εκτενώς κατά την απογευματινή ή βραδινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Προς διευκρίνιση αφέθηκε για το δεύτερο ραντεβού της ημέρας και η σύντμηση του χρόνου παραμονής ενός δημοσίου υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα πριν από την οριστική απόλυση, με το «παζάρι» να γίνεται μεταξύ 6 και 9 μηνών. Το μέτρο φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό από την τρόικα καθώς ο περιορισμός του χρόνου διαθεσιμότητας αυξάνει τις πιθανότητες απόλυσης ενός υπαλλήλου. Ως προς τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 7.500 καθηγητές θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας.

 

Εξ αυτών περίπου 2.500 καθηγητές θα απορροφηθούν σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ή και άλλων υπουργείων, ενώ οι υπόλοιποι 5.000 εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι οι ειδικότητες στις οποίες εντοπίστηκαν υπεράριθμοι καθηγητές είναι: Πληροφορική, Ξένες Γλώσσες, Καλλιτεχνικά και Φυσική Αγωγή.

 

Και η δημοτική αστυνομία

 

Η άμεση κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας συμπληρώνει το παζλ της κινητικότητας. Για την ώρα φαίνεται να συζητούν την άμεση μεταφορά τους στην ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να χρειαστεί καν να παραμείνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ θα συνεχίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκούν τα καθήκοντα με τα οποία είναι επιφορτισμένοι, δηλαδή πάταξη παρεμπορίου, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλήσεις και επίδοση εγγράφων. Κανείς δεν αποκλείει, βέβαια, ακόμα και τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες.

 

Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπαιδευτικών. Οι μεν δεύτεροι απειλούν με κινητοποιήσεις, οι δε πρώτοι –εργαζόμενοι και αιρετοί- και συγκεκριμένα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκίνησε χθες με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποδοκιμάζοντας έντονα τα μέλη της τρόικας κατά την αποχώρησή τους.

 

ΕΛ.Κ.

Scroll to top