Pin It

Βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή γραμμή με στόχο την πολιτική τους επιβίωση

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

«Κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε στο βουνό» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της στενής πολιτικής σχέσης που εγκαινίασαν οι Αντώνης Σαμαράς – Ευάγγελος Βενιζέλος στη νέα σελίδα της συνεργασίας τους.

 

Παρά το φαινομενικά πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται από τα μέσα ενημέρωσης ανάμεσα στους βουλευτές Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, οι οριακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την επιβίωση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αντιπροέδρου τους φέρνει όχι απλώς πιο κοντά, αλλά σε πλήρη ευθυγράμμιση στόχων και επιδιώξεων.

 

Πιο ειδικά για τον κ. Βενιζέλο, η αρμονική του συνεργασία με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να έχει επιτυχία το δικομματικό εγχείρημα, παρουσιάζεται ως μονόδρομος, καθώς οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι -μηδέ εξαιρουμένου του Γιώργου Παπανδρέου- τον περιμένουν στη γωνία για κάποιο πιθανό στραβοπάτημα. Προς το παρόν επιλέγουν να επενδύσουν στο «μαρτύριο της σταγόνας» ανακοινώνοντας ανά ημέρα αποχωρήσεις από το Κίνημα, ώστε η δυσαρέσκεια να φαίνεται ότι λαμβάνει μορφή ραγδαίας αποσύνθεσης.

 

Με τη διπλή κυβερνητική του ιδιότητα πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας δείγματα γραφής για το πνεύμα σύμπνοιας που επιθυμεί να υπάρχει εντός κυβέρνησης και αγωνιζόμενος να πείσει για τη συνέπεια λόγων και έργων. «Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» σημείωναν χθες χαρακτηριστικά κύκλοι της Ιπποκράτους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη την Πέμπτη στο πρωθυπουργικό μέγαρο πριν από τη συνάντησή του με την τρόικα, ενώ αμέσως μετά σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών ήταν η επιχειρηματολογία που υιοθέτησε για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που συνίσταται σε άμεσο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, έστω κι αν η δόση χορηγηθεί τμηματικά.

 

Συναινετική είναι εξάλλου η στάση του ΠΑΣΟΚ και για το αγκάθι των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ζήτημα για το οποίο κορυφαία στελέχη του με έμφαση διαβεβαιώνουν ότι «θα στηρίξουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα».

 

Μπροστά στον φόβο ενός «ατυχήματος» ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ζητήσει από υπουργούς και υφυπουργούς του κόμματός του να μην αιφνιδιάζουν με τις πρωτοβουλίες τους, υπενθύμισε στους βουλευτές του την κρισιμότητα της ψήφου τους έχοντας προφανώς το βλέμμα στην ψηφοφορία για το επικείμενο μίνι μνημόνιο και επαναλαμβάνει σταθερά τη μέγιστη σημασία της κυβερνητικής σταθερότητας. Την ίδια ώρα ρίχνει τους τόνους στην αντιπαράθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραπέμπει στις καλένδες το -μέχρι πριν από τον ανασχηματισμό- κορυφαίο για το ΠΑΣΟΚ θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

 

«Να βγει το καλοκαίρι, να αντέξουμε ώς τις γερμανικές εκλογές και μετά βλέπουμε» είναι το κοινό μήνυμα που στέλνουν Μαξίμου και Ιπποκράτους.

Scroll to top