Pin It

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κράτησαν τη «βάση» τους και γεμίζουν το ρόστερ τους με νέο ποιοτικό αίμα

 

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Στους δύο Ελληνες προπονητές, τον Μπαρτζώκα και τον Πεδουλάκη, που κέρδισαν το στοίχημα, και στον κορμό παικτών, που βασίστηκαν για να πετύχουν σημαντικά πράγματα τη σεζόν που τελείωσε, θέλουν να στηρίξουν την επόμενη μέρα και οι «αιώνιοι».

 

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, είναι δύσκολο να ανακαλύψει άλλη χρονιά που τελείωσε και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άφησε και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ευχαριστημένους. Ισως να είναι κι αυτός ένας λόγος που η διαχείριση της κατάστασης υπαγορεύει κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας για την επόμενη σεζόν.

 

Ο Ολυμπιακός, παρά την αποχώρηση του Ιβκοβιτς, έκανε το repeat στην Ευρωλίγκα, με τρόπο που θάμπωσε. Ετσι πέρασε ανώδυνα την απώλεια του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η συγκυρία δεν τον ευνόησε για έναν και βασικό λόγο: βρέθηκαν να λήγουν τα συμβόλαια των δύο κορυφαίων παικτών, που δύσκολα αντικαθίστανται, δηλαδή του Σπανούλη και του Χάινς. Ο Χάινς, από 350 χιλιάδες που έπαιρνε, βγήκε στην αγορά και βρήκε εύκολα την ΤΣΣΚΑ να καλύψει την υπεραξία που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με τις σπουδαίες εμφανίσεις του. Ακόμη και το ψηλό συμβόλαιο του Σπανούλη (2,4 εκατ. ευρώ ετησίως) είναι ένα ποσό που μια ομάδα με φιλοδοξίες δεν τσιγκουνεύεται, γνωρίζοντας ότι παίρνει τον MVP των δυο τελευταίων Ευρωπαϊκών. Ενδεικτικό είναι ότι, για να μείνει ο Λο, ο Ολυμπιακός όφειλε να του κάνει μια γενναία αύξηση, ώστε να παίξει δίπλα στην «ελληνική βάση» που την απαρτίζουν σημαντικοί παίκτες όπως ο Πρίντεζης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Κατσίβελης αλλά και ο Μάντζαρης.

 

Ο Παναθηναϊκός είχε μικρότερα εμπόδια στον δρόμο του. Μια ντρίμπλα χρειάστηκε να κάνει, για να κόψει τον βήχα του Στεφάν Λάσμε και την έκανε. Το καλό γι’ αυτόν ήταν ότι οι πειραματισμοί της χρονιάς οδήγησαν σε χρήσιμα συμπεράσματα μαζί με την κατάκτηση του νταμπλ που ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση, η οποία είχε κλονιστεί με την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς. Ενα μεγάλο πλεονέκτημα ήταν επίσης ότι ο αρχηγός-ηγέτης και παίκτης με το υψηλότερο συμβόλαιο, ο Δημήτρης Διαμαντίδης (των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ), ήταν αποφασισμένος να μείνει κι έτσι δεν υπήρξε διάθεση για παιχνίδια και πλειστηριασμούς. Ενα άλλο, ότι ο Αντώνης Φώτσης είχε κλείσει εδώ και μήνες κι έτσι ήρθε «κουτί» πάνω στη στιγμή που ο Τσαρτσαρής αποφάσισε να εγκαταλείψει. Ο Ραμέλ Κάρι πρόλαβε σε δύο μήνες να εδραιώσει τη θέση του, όπως είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό ο Τζέιμς Γκιστ. Από εκεί και πέρα το σκεπτικό του είναι να μεγαλώσει το βάθος των επιλογών του και να δυναμώσει τον ελληνικό κορμό του, κάτι που ήδη έκανε με την απόκτηση των ταλαντούχων Γιάνκοβιτς και Παππά. Του μένει να ενισχυθεί σε συγκεκριμένες θέσεις, αναζητώντας κάτι καλύτερο από τον Μασιούλις ή τον Σχορτσανίτη.

Scroll to top