Pin It

Του Κ. Πετρωτού

 

Ο Ιβάν Σαββίδης το ομολόγησε ευθαρσώς. Ηθελε έναν προπονητή-αφεντικό μέσα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, για να επιβάλει την πειθαρχία που είχε χαθεί την περασμένη σεζόν. Μ’ αυτό το κριτήριο κυρίως έκανε την τελική επιλογή του. Απέρριψε τον Ντομίνγκος γιατί θεωρούσε ότι ήταν πολύ… δημοκρατικός γι’ αυτό που είχε στο μυαλό του και διάλεξε τον Στέφενς, επειδή κουβαλά βαρύ βιογραφικό που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης από κανέναν.

 

Με βάση τα παραπάνω, θα περίμενε κανείς ότι ο 60χρονος Ολλανδός θα αποτελούσε… κέρβερο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Να είναι δηλαδή απρόσιτος και απλά να επιβάλλει τη δική του άποψη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τι λένε όλοι οι υπόλοιποι.

 

Οι πρώτες εβδομάδες του στον «δικέφαλο» φανέρωσαν ένα διαφορετικό πρόσωπο, που δεν αφαιρεί βέβαια τον τίτλο του «στρατηγού» που θέλουν όλοι να του αποδώσουν, αλλά δείχνει κι άλλες πτυχές, πολύ πιο ανθρώπινες, για τους ποδοσφαιριστές.

 

Ο Στέφενς επιδιώκει να επιβάλει δικούς τους κανόνες και φιλοσοφία. Το κάνει όμως με πολύ φιλικό τρόπο, προσπαθώντας να πείσει και όχι να επιβάλει στους παίκτες του ότι ο δρόμος που χαράζει είναι ο κατάλληλος για να οδηγηθεί η ομάδα στην κορυφή.

 

Εχει μάλιστα σχέδιο για να το πετύχει…

 

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο να υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να δουλέψει με το υπάρχον ρόστερ βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις μεταγραφές. Το αντίθετο αποτελούσε αγαπημένη συνήθεια των προκατόχων του. Από την άλλη δεν βγάζει ανησυχία ότι χωρίς ενίσχυση η ομάδα θα μπορούσε να βγει εκτός στόχων. Αντίθετα, εκφράζει το «πιστεύω» του ότι μπορεί ο νέος ΠΑΟΚ να νικάει από το πρώτο κιόλας ματς.

 

Στις προπονήσεις ανεβάζει κάποιες φορές τον τόνο της φωνής. Το κάνει όμως για να επιβραβεύσει, να ντοπάρει και ενίοτε να καθοδηγήσει τους παίκτες του. Ακόμη κι όταν θέλει να περάσει σε κάποια παρατήρηση για λάθος, το κάνει με τρόπο που θυμίζει… φανταροπατέρα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το στιγμιότυπο με τον Σκόνδρα λίγες μέρες πριν, όταν τον φώναξε… Γιάννη, του μίλησε και του ‘ριξε μια φιλική κλοτσιά στα οπίσθια.

 

Παράλληλα δείχνει μεγάλο σεβασμό στους «παλιούς» της ομάδας, με τους οποίους συχνά πυκνά έχει τετ α τετ, συζητά μαζί τους και τους περνά κι αυτά που θέλει με όμορφο τρόπο. Κόντρα σε όσα πίστευαν πολλοί, έχει αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τον Πάμπλο Γκαρσία, χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια προπονητή-παίκτη. Μιλά συχνά με τον Λίνο, τον Σαλπιγγίδη και άλλους, δείχνοντας ότι τους θέλει συνοδοιπόρους σ’ αυτό που πάει να πετύχει.

 

Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι συνεργάτες του. Ο βοηθός του Τον Λόκχοφ κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της προπόνησης, σε σημείο που, αν την παρακολουθήσει κάποιος που δεν ξέρει, θα τον περάσει για πρώτο προπονητή, ενώ και ο γυμναστής Τσίμα Ονιέικε έχει το δικό του κομμάτι πλήρους ευθύνης.

 

Υπάρχουν καθημερινές προπονήσεις στις οποίες ο Στέφενς έχει απλά ρόλο παρατηρητή, καταγράφοντας λεπτομέρειες που τον βοηθούν να παίρνει καλύτερες αποφάσεις. Φυσικά τον Ολλανδό τεχνικό βοηθά και το γεγονός ότι όλοι στη διοίκηση έχουν συστρατευτεί στο πλευρό του. Με εντολή Σαββίδη ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει τον τελευταίο λόγο και σε αγωνιστικά θέματα και σε μεταγραφές. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Και όταν ένας προπονητής στηρίζεται έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίσει τους ποδοσφαιριστές.

Scroll to top