07/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανοιχτή Πόλη»

Αλληλεγγύη μετά μουσικής

      Pin It

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων διοργανώνεται την Τετάρτη συναυλία τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις ανάγκες των προγραμμάτων στήριξης της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Δυο συλλογικότητες και μια ομάδα σημαντικών καλλιτεχνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για πολύ καλό σκοπό: την ενίσχυση συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από την κρίση. «Διαβατήριο», τουλάχιστον για τον Πολυχώρο Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, αποτελεί η σύντομη αλλά ιδιαίτερα δημιουργική παρουσία τους, ενώ για τη μουσική παρέα του Γιώργου Ανδρέου περιττεύουν οι συστάσεις. Σημείο συνάντησης η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, όπου την Τετάρτη διοργανώνεται συναυλία και τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τις αυξανόμενες ανάγκες των προγραμμάτων στήριξης, που παρέχονται βεβαίως χωρίς διακρίσεις.

 

Ο Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού είναι δημιούργημα της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στον ευρηματικά διαμορφωμένο χώρο στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη. «Κανένας μόνος του στην κρίση» είναι το μότο του Πολυχώρου και όπως μας εξηγεί η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, «όλοι οι συμμετέχοντες λειτουργούν εθελοντικά, ισότιμα και δημιουργικά, ώστε να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους χρήστες των υπηρεσιών αλληλεγγύης και σε αυτούς που τις προσφέρουν». Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης -τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες κ.ά.- και δεν είναι τυχαίο ότι διανέμονται τόσο σε γειτονιές της Αθήνας όσο και στους έγκλειστους σε κρατητήρια και στην Αμυγδαλέζα.

 

Αν και νεοσύστατος, ο Πολυχώρος έχει ήδη δώσει το στίγμα του με πολλές εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Κυριαρχούν οι εκδηλώσεις μνήμης, με σημεία αναφοράς τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Αλέξανδρο Παναγούλη. Δεν λείπουν όμως οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι διαλέξεις για επίκαιρα ζητήματα και κυρίως οι μουσικές βραδιές, με σημαντικότερες αυτές που έγιναν με τη συμμετοχή της Σόνιας Θεοδωρίδου και της Μάνιας Παπαδημητρίου.

 

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο (ΚΙΦΑ), που συνδέεται με τον Πολυχώρο μέσω μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες και λειτουργεί χάρη στην αυταπάρνηση περίπου 100 γιατρών και νοσηλευτών. Στην εθελοντική ομάδα μετέχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση 45 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, 13 οδοντίατροι, ένας παιδοοδοντίατρος, δύο ψυχίατροι, τρεις ψυχολόγοι και δύο νοσηλευτές, ενώ υπάρχει συνεργασία με γιατρούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμβάλλουν κατά περίπτωση.

 

Σε ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα στις υποχρεώσεις της στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου είναι διευθυντικό στέλεχος στο αιματολογικό τμήμα, και την απογευματινή εθελοντική παρουσία της, η γιατρός Χάρις Ματσούκα μάς παρουσιάζει το έργο του ΚΙΦΑ. «Τον Φεβρουάριο που ξεκινήσαμε είχαμε 50 ραντεβού, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φτάσαμε τα 150 για κάθε μήνα και από τον Μάιο ξεπερνάμε τα 300». Το οδοντιατρείο ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες και εξυπηρετεί πάνω από 100 περιπτώσεις τον μήνα. «Το 50% των ασθενών μας είναι Ελληνες, γεγονός που αποτυπώνει τον ογκούμενο αριθμό των ανέργων και των ανασφάλιστων» διαπιστώνει η Χάρις Ματσούκα και αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των μεταναστών που ζήτησαν βοήθεια αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα. Το 40% προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων, κυρίως την Αλβανία, το 20% από την Αφρική, το 17% από την Ασία και το 1,5% από την ανατολική Ευρώπη.

 

Στη μουσική συντροφιά του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου, στη συναυλία της Τετάρτης, μετέχουν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Ευτυχία Μητρίτσα, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Μαρία Παπαγεωργίου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η «Εφ.Συν.».

 

[email protected]

Scroll to top