Η Ουτζίχα αλ Χουγουάιντερ είναι διάσημη από τη Σαουδική Αραβία, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, μια σπάνια γυναίκα που τολμά να υψώνει τη φωνή της αναλαμβάνοντας το κόστος των επιλογών της. Ενα τίμημα πολύ ακριβό που την οδήγησε στη φυλακή, επειδή είχε το κουράγιο να βοηθήσει μια γυναίκα θύμα κακοποίησης. Η Ουατζίχα και η φίλη της Φαούζια αλ Ογούνι πριν από δύο χρόνια δέχτηκαν ένα απελπισμένο μήνυμα από την Καναδή Νάταλι Μόριν, σύζυγο ενός Σαουδάραβα, που τους ζητούσε να τη βοηθήσουν γιατί ο άντρας της την είχε κλειδώσει μαζί με τα παιδιά στο σπίτι χωρίς φαγητό. Οι δύο γυναίκες έσπευσαν, αλλά εκεί τις περίμενε η αστυνομία, καθώς όλη την ιστορία την είχε στήσει ο σύζυγος για να τις κατηγορήσει ότι επιχείρησαν να βοηθήσουν τη Νάταλι να διαφύγει μαζί με τα παιδιά της από τη χώρα. Κάτι που στη Σαουδική Αραβία αποτελεί έγκλημα.
Πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δέκα μηνών και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για δύο έτη, με την κατηγορία ότι «έστρεψαν μια γυναίκα εναντίον του άντρα της».
Αντίθετα η συστηματική κακοποίηση που υφίσταται η Νάταλι από τον σύζυγό της, και την οποία έχει καταγγείλει ακόμη και στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), δεν απασχόλησε διόλου την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη, που χρόνια τώρα αγνοούν τις εκκλήσεις της για προστασία από τον βάναυσο σύζυγό της.
Η απόφαση του δικαστηρίου απλώς επιβεβαιώνει το «δικαίωμα» του άντρα στη Σαουδική Αραβία να ελέγχει τη ζωή της συζύγου του και την αδιαλλαξία των αρχών απέναντι σε γυναίκες που δημόσια καταγγέλλουν την κακοποίησή τους.
Το περίφημο «άνοιγμα» του βασιλιά Αμπντουλάχ δεν έχει ούτε στο ελάχιστο μεταρρυθμίσει τον πυλώνα του προβλήματος: το σύστημα κηδεμονίας των γυναικών που περιορίζει κάθε τους κίνηση στη βούληση και την άδεια από άντρα συγγενή τους, ακόμη και ανήλικου. Η Αλ Χουγουάιντερ εδώ και χρόνια έχει κινητοποιηθεί απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταργήσει αυτό το άδικο και υποτιμητικό σύστημα. Το 2006 είχε πρωταγωνιστήσει σε διαμαρτυρία, το 2009 είχε επιχειρήσει να ταξιδεύσει στο Μπαχρέιν χωρίς την άδεια του κηδεμόνα της, ενώ είναι συνιδρύτρια της Καμπάνιας για το δικαίωμα των Σαουδαράβων γυναικών να οδηγούν.