Pin It

Στον πάγκο του χασάπη 5.700 κεφάλια εργαζομένων στους ΟΤΑ – Τις συμφωνίες με την τρόικα επικαλούνται οι υπουργοί – Κινητοποιήσεις επιλέγουν οι συνδικαλιστές

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Σκληρή στάση τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η μέθοδος του «ξαφνικού θανάτου» επιλέγεται για άλλη μια φορά. Περίπου 5.700 εργαζόμενοι οδηγούνται προς ένταξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα κινητικότητας, με τους φόβους της απόλυσης να εντείνονται. Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τίθενται εντός Ιουλίου οι άνω των 2.200 σχολικοί φύλακες και σε καθεστώς αξιολόγησης εντός Σεπτεμβρίου 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί. Αντιμετωπίζοντας την κυβερνητική αδιαλλαξία, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έφυγαν απογοητευμένοι από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. «Μας ανακοίνωσαν ότι πλέον έχουν κλείσει όλες οι συμφωνίες», είπε σε ενημέρωση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα και καλεί σε συγκέντρωση στις 11.00 στην πλ. Καραϊσκάκη. Οι δημοτικοί αστυνομικοί συμμετέχουν στην απεργία και μετά από γενική συνέλευση θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. «Θα βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις από την έναρξη γενικής απεργίας, έως και καταλήψεις», σημείωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθηναίων, Απόστολος Κόσσυβας.

 

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν τα εξής: Ποσοστό 5%-10% του συνόλου των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία θα παραμείνει στις υπηρεσίες του δήμου και οι υπόλοιποι, έπειτα από επαναξιολόγηση και έγκριση, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια και ο αριθμός τους, θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Η επαναξιολόγηση αφορά τους προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ από το ‘93 και μετά. Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν για τους υπόλοιπους. «Οταν δεν είναι κάτι γραπτό, δεν το πιστεύουμε», σημείωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κόσσυβας.

 

«Πιέσαμε και δεν μας έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί σε απολύσεις. Για μας είναι “αιτία πολέμου”. Δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο», σημείωσε ο κ. Μπαλασσόπουλος, κάνοντας λόγο για αποφάσεις «στο πόδι», από πλευράς υπουργών. Συμπλήρωσε, επίσης, πως διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει νέο κύμα απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Οπως επιβεβαιώνουν πηγές της «Εφ.Συν.», το θέμα της διαθεσιμότητας επιπλέον υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών «ενημερωτικού χαρακτήρα». Καθώς η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πλευρών σήμερα στις 09.30. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», συζητήθηκε ένας νέος κύκλος αξιολόγησης στους δήμους, με σκοπό τη διαθεσιμότητα 1.250 εργαζομένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασικό κριτήριο θα είναι ο τρόπος πρόσληψης, με τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ να μπαίνουν στο στόχαστρο.

 

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φωνές που θέλουν μια «πιο σκληρή στάση» από πλευράς Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, Νίκος Σαράντης, ζητά τη σύγκληση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με θέμα «τη στάση και την αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μπροστά στον κυκεώνα αυτό των αρνητικών εξελίξεων». Τόνισε, επιπλέον, πως «μετά την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και τη βέβαιη πλέον προοπτική νέων κυμάτων διαθεσιμότητας – απολύσεων από την αρχή του 2014, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει να παρακολουθεί με απάθεια τη διάλυσή της». Για «άπειρους συμβιβασμούς» από πλευράς ΚΕΔΕ έκανε λόγο, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο Σπύρος Τζόκας, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης. «Η Αυτοδιοίκηση είναι στην εντατική και οι εργαζόμενοι στην κρεμάλα. Πρέπει να αντιδράσουμε. Εχουμε ανθρώπους που κοιμήθηκαν εργαζόμενοι και ξύπνησαν απολυμένοι», υπογράμμισε προτείνοντας άμεση σύγκληση του Δ.Σ., με σκοπό να αποφασιστεί έκτακτο συνέδριο και κλείσιμο των δήμων.

Scroll to top