Pin It

Οι τροϊκανοί δεν είναι κορόιδα. Ζητάνε ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Και αριθμούς τηλεφώνων. Και ομάδα αίματος. Προπαντός ομάδα αίματος. Ετσι κάνουνε ανέκαθεν οι κατακτητές. Από την αρχαιότητα ίσαμε σήμερα με αυτόν τον τρόπο στήνονται οι εκατόμβες. Οι Νενέκοι και οι δωσίλογοι απλώς συναινούν, συμπαρατάσσονται, συλλαβίζουν τις προσταγές των πατρόνων τους για να σώσουν τα δικά τους τομάρια. Η επιβίωση του πολιτικού συστήματος τους ενδιαφέρει κι ας γίνουν στάχτη και μπούρμπερη ο λαός και η χώρα.

 

Νεοφροϊδιστές σχίζουν τα πτυχία τους. Οι προγραφές χρειάζονται ονόματα. Χιλιάδες πρόσωπα ταξινομούνται σε λίστες. Ανεβαίνουν στον Γολγοθά, ακροβατούν σε ικριώματα, εναποθέτουν τις κεφαλές τους στην γκιλοτίνα, βηματίζουν σαν σφάγια τις νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου. Οι ρουφιάνοι της κατοχής απεκδύονται την κουκούλα, διαφημίζουν το βδελυρό τους έργο στα κανάλια. Σώζουν το έθνος ξανά και ξανά. Οπως η Ιερά Εξέταση, εξαγνίζουν τους υπηκόους τους στην πυρά· τους ευπρεπείς και τους συνενόχους.

 

Ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός περιδινίζεται στον αέναο κύκλο των ονομάτων. Επιταχύνει στον γύρο του θανάτου που συμβολίζουν. «Ονόματα» άλλωστε ονομάζει μια συλλογή του. «Κατσαρός λέγομαι επίθετον παραληφθέν/ από ετών/ ποιητής το επάγγελμα στίχων/ κι ακόμα ποιητής/ ωδών και τραγουδιών…/ Πιστέψατέ με ξυπνώ/ σε σεντόνια όπου τα υφαίναν/ ειδικώς για ηδονή…/ ας κατεβείτε επιτέλους/ να ζήσετε πάλι/ αυτή τη δική μου μέρα./ Κατσαρός λέγομαι/ Πιστέψτε με, δεν θα με συναντήσετε».

 

Μνήμες αντεισηγείται στα μνημόνια: «Στο νεκρό δάσος των λέξεων προχωράω./ Ανάβω τα χλωμά φανάρια στους δρόμους/ προσπαθώ ν' αναστήσω./ Τα ονόματα που πυρπόλησαν τις καρδιές/ σε μυστικές συνεδριάσεις/ το ονόματα που οδήγησαν όλα δολοφονούνται». Δολοπλόκοι δολιοφθορείς εξολοθρεύουν την κοινωνία εκ προμελέτης.

 

Αντιδρούν οι προγραμμένοι κατόπιν εορτής. Κορυβαντιούν τηρώντας σιγήν ιχθύος. Μεμονωμένες καταιγίδες ως εκ τούτου θα εκτοξεύσει σήμερα ο Ζευς στα κεντρικά και βόρεια κατά το απογευματάκι. Στη γειτονιά του μ' άλλα λόγια. Εκατέρωθεν του Ολύμπου. Η οργή του θεού θα επηρεάσει και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Αττική θα έχει λιακάδα.

 

Τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα ταλανίσουν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες και αύριο, ιδίως τις μεταμεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αιθρία, αλλά στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν μικρές συννεφιές και θα ρίξει νερά κυρίως στα ορεινά. Θα πνέουν βοριάδες 3 με 5 στα δυτικά, 5 έως 6 στα ανατολικά και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ. Ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ίδια.

 

Αναζωογόνηση, αναζωπύρωση των θρυαλλίδων της ύπαρξης μέσω του έρωτα εκφράζει άλλοτε η ονοματολογία στο έργο του Κατσαρού. «Θα περιμένω το αποτέλεσμα/ κάπου εδώ μπορεί να υπάρχω…/ Σε ονομάζω Παντοκράτορα./ Σε ονομάζω Διοικητή επαρχιακής πόλεως./ Αγάπη./ Τίποτ' άλλο». Κι όμως, ιδιόρρυθμε ποιητή με το παραληφθέν επίθετο, άθλιοι διοικητές ασήμαντων επαρχιών είναι που βάζουν τις ζωές μας στον ντορβά.

 

Μετέωρος [email protected]

Scroll to top