09/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ METRON ANALYSIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

«Αυξήστε τις αρμοδιότητες των δήμων» λένε οι πολίτες

      Pin It

 Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Με την κατάσταση στους δήμους, λόγω των απολύσεων και της κινητικότητας χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, να είναι εκρηκτική, πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που οργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Metron Analysis αποκαλύπτει πως οι δήμοι ως αντιπροσωπευτικοί πολιτικοί θεσμοί της χώρας βρίσκονται στην πρώτη θέση τόσο ως προς τη σημασία που έχουν για τους πολίτες όσο και ως προς την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πόσο σημαντικοί για τη ζωή σας είναι οι παρακάτω θεσμοί και υπηρεσίες», οι δήμοι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των αντιπροσωπευτικών θεσμών, με το 53% να απαντά ότι έχουν μεγάλη σημασία, το 28% μέτρια και το 19% χαμηλή. Ακολουθεί η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κοινοβούλιο.

 

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία –που κυμαίνεται από το 88% έως το 70%- θεωρούν ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από όσες έχουν μέχρι σήμερα.

 

Στα προβλήματα, το 37% των πολιτών κατατάσσει πρώτη την ανεργία και ενδεικτικά ακολουθούν: υπανάπτυξη-έλλειψη υποδομών 15%, καθαριότητα 13%, εγκληματικότητα–αστυνόμευση 12%, οικονομικό πολιτών 12%, οδικό δίκτυο 9%, συγκοινωνίες 6%, ιατρική περίθαλψη 6%, διαφθορά 2%, έλλειψη σχολείων 2%, πτώση τουρισμού 2%.

 

Πάνω από 65% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κοινωνική πολιτική, τις υποδομές σε θέματα υγείας και την κατάσταση των δρόμων. Αντίθετα τα ΚΕΠ, οι βασικές υποδομές σε νερό και το Ιντερνετ ικανοποιούν πάνω από το 60% των πολιτών.

 

Εντύπωση προκαλεί και η απάντηση στο ερώτημα: ποιος θεσμός προσφέρει περισσότερο στην περίοδο της κρίσης, όπου την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Εκκλησία (49%) και ακολουθούν ο Στρατός (48%) και η Αστυνομία (47%)!

Scroll to top