Pin It

→ΒΡΕΤΑΝΙΑ Τον κληρικό που θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη και είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στη χώρα του κατάφερε μετά από 20 χρόνια να τον απελάσει το Λονδίνο, αν και με τη συγκατάθεσή του

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Εξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νορθχολτ της Ραφ, δυτικά του Λονδίνου, την Κυριακή τα ξημερώματα οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν στηθεί για να «αποχαιρετήσουν» έναν από τους πιο διάσημους -καταζητούμενους- μουσουλμάνους κληρικούς του κόσμου. Τον Αμπού Κατάντα.

 

Το αεροσκάφος είχε προορισμό την Ιορδανία. Μέσα σε αυτό υπήρχαν ακόμη έξι άτομα. Τρεις φρουροί ασφαλείας, ένας ψυχολόγος, ένα γιατρός και ο δικηγόρος του Ταϊσίρ Ντιάμπ. Ο ίδιος, λίγο πριν απογειωθεί το αεροπλάνο, έστρεψε το βλέμμα του στον τηλεοπτικό φακό φανερά μουδιασμένος, αποχαιρετώντας έτσι με τη σειρά του τη χώρα που τον φιλοξένησε για 20 συναπτά έτη.

 

Ο Αμπού Κατάντα έχει καταδικαστεί ερήμην του, στην Ιορδανία, δύο φορές. Η μία, το 1999, για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η άλλη, το 2000, για την οργάνωση τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο τουρίστες που θα επισκέπτονταν την Ιορδανία για να γιορτάσουν την αλλαγή της χιλιετίας. Την πρώτη φορά τού επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη σε καταναγκαστικά έργα και τη δεύτερη 25 χρόνια φυλάκισης.

 

Από τότε οι ιορδανικές αρχές ζητούσαν την έκδοσή του από τη Βρετανία. Ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος τους ευρωπαϊκούς και βρετανικούς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατάφερνε κάθε φορά που εκδικαζόταν η απέλασή του να κερδίζει την παραμονή του στη χώρα, παρ’ όλο που και στη Βρετανία είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί πολλές φορές, για διάφορους λόγους. Ακόμη και για διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελευταία φορά φυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο επειδή παραβίασε τους όρους της αναστολής του.

 

Η απέλασή του χαιρετίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου εδώ στη Βρετανία. Θεωρήθηκε προσωπική επιτυχία της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, η οποία έλαβε και τα εύσημα του βρετανικού Τύπου. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι για πάνω από 12 χρόνια η χώρα προσπαθούσε να τον «ξεφορτωθεί». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη και τώρα ουσιαστικά δεν απελάθηκε, καθώς η μετάβασή του στην Ιορδανία έγινε με τη συγκατάθεσή του. Είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, η οποία προβλέπει ότι ο Κατάντα θα ξαναδικαστεί από την αρχή και ότι τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στη δίκη δεν θα έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια.

 

Ο Αμπού Κατάντα θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε στενός φίλος τού Μπιν Λάντεν για πολλά χρόνια. Μάλιστα τον θεωρούσαν «πρεσβευτή» του στη Γηραιά Ηπειρο. Στη Βρετανία έφτασε τον Σεπτέμβριο του 1993 με πλαστό διαβατήριο μαζί με τη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά. Ζήτησε και κατάφερε να πάρει πολιτικό άσυλο τον Ιούνιο του 1994. Επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους και υποστήριξε ότι υπέστη βασανιστήρια στην Ιορδανία.

 

[email protected]

Scroll to top