Benaki-Pireos-thema

09/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλευρό του Μπενάκη

Ποτέ εισιτήριο κάθε Πέμπτη

Από τις 18 Ιουλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη μία μέρα την εβδομάδα και στα 4 κτίρια του μουσείου, με το ίδρυμα να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα. Επίσης για κάθε χορηγία που θα εξασφαλίζει μόνο του το μουσείο, το Ιδρυμα Νιάρχος θα προσφέρει ισόποσους πόρους.
      Pin It

Από τις 18 Ιουλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη μία μέρα την εβδομάδα και στα 4 κτίρια του μουσείου, με το ίδρυμα να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα. Επίσης για κάθε χορηγία που θα εξασφαλίζει μόνο του το μουσείο, το Ιδρυμα Νιάρχος θα προσφέρει ισόποσους πόρους

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Χείρα βοηθείας τείνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς το Μουσείο Μπενάκη προσφέροντας χορηγία για την ενίσχυση της λειτουργίας του. Ετσι, από την Πέμπτη 18 Ιουλίου και κάθε Πέμπτη για έναν χρόνο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό στα τέσσερα κτίρια του μουσείου (Κεντρικό Κουμπάρη, Κτίριο οδού Πειραιώς, Μουσουλμανικό και Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα). Το Ιδρυμα Σ. Νιάρχος θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα μιας ημέρας της εβδομάδας. Παράλληλα, και μέσω του συστήματος «matching fund», το ίδρυμα θα προσφέρει ισόποσους πόρους για κάθε χορηγία που θα καταφέρνει να εξασφαλίσει το ίδιο το μουσείο για το επόμενο έτος.

 

«Είναι ένας τρόπος αύξησης των πόρων που εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό, όχι όμως και στην Ελλάδα με συνέπεια, ώστε να κινητοποιηθούν τα πνευματικά ιδρύματα», είπε ο Αγγελος Δεληβορριάς, παρουσία της προέδρου του Μπενάκη Αιμιλίας Γερουλάνου και του Γιώργου Αγγουρίδη, μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Και πρόσθεσε: «Είμαι βαρύτατα αισιόδοξος ότι θα καβατζάρουμε και τις δυσκολίες και τα μελλούμενα».

 

20-2-Islamic_Museum_2Εθνικό κληροδότημα του Αντώνη Μπενάκη, το μουσείο ανήκει στα σημαντικότερα και πρωτοποριακά της χώρας. Η οικονομική κρίση το άγγιξε, φτάνοντας στο σημείο να προκληθεί ακόμα και προσωρινό αδιέξοδο στη λειτουργία του μετά την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης. Ο διευθυντής του επί σαράντα χρόνια, Αγγελος Δεληβορριάς, δεν άφησε την οικονομική δίνη να καταστρέψει ό,τι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν με μόχθο κι αγωνίες. Κινητοποιήθηκαν άμεσα. Κι αυτή η δράση έφερε αποτελέσματα. Ανάμεσά τους και η χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η σχέση τους ξεκινάει από το 1999 και είναι σταθερή και διαρκής.

 

«Οταν αναφερόμαστε στην οικονομική κρίση, μας έρχεται στο μυαλό η φτώχεια, η ανεργία, η πείνα, τα παιδιά στο σχολείο που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για κολατσιό, η ιατρική περίθαλψη. Ομως και ο πολιτισμός υφίσταται κρίση», ανέφερε χθες ο Γιώργος Αγγουρίδης. «Οταν έγινε η πρόταση να συνδράμουμε, σκεφτήκαμε αυτούς τους δύο τρόπους ενισχύοντας το μουσείο και δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έχει πρόσβαση σε έναν χώρο πολιτισμού. Η συνεργασία μας έχει παρελθόν και χωρίς να δεσμεύσω το Διοικητικό Συμβούλιο, είμαι σίγουρος ότι θα έχει και μέλλον».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αγγουρίδης, στις αρχές του 2012 το Ιδρυμα ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, διαθέτοντας 100.000.000 ευρώ για μια τριετία. «Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται και η σημερινή δωρεά», είπε και ανέφερε ότι ήδη έχουν διατεθεί τα 75 εκατομμύρια σε 180 επιλεγμένους οργανισμούς.

 

Αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα το ύψος της χορηγίας προς το μουσείο, γνωρίζουμε ότι φτάνει στα 600.000 ευρώ. Παράλληλα, το μουσείο κάνει άνοιγμα προς το εξωτερικό. Μέσω μιας ομάδας Φίλων του γίνονται κρούσεις για εκθεσιακή δράση και συνεργασίες στην Αμερική. Επίσης θα συνεργαστεί με το Hellenic Museum of Melbourne, όπου θα διοργανώνονται εκθέσεις με έργα των μόνιμων συλλογών του.

 

Παράλληλα αυξήθηκε η κρατική επιχορήγηση στο 1,5 εκατ. ευρώ για το 2013. Η υψηλότερη ήταν 2.200.000 και η μικρότερη έφτασε στις 700.000 ευρώ το 2011. «Απώτερος σκοπός μας είναι να επανέλθουμε στους προηγούμενους ρυθμούς λειτουργίας μας», ανέφερε ο Αγγελος Δεληβορριάς.

 

[email protected]

Scroll to top