09/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ATZENTA

      Pin It

Εκθέσεις στα νησιά

 

«Αμπελόεσσα Σαντορίνη» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη, (φωτ.) που φιλοξενείται στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο Θήρας μέχρι 26/7, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Πλοηγός», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013, έτος γαστρονομίας, Σαντορίνη».

 

Οι εικαστικοί Βένια Δημητρακοπούλου, Χαρά Πιπερίδου, Πωλίνα Κασιμάτη, Πάνος Φαμέλης, Μαρία Φραγκουδάκη παρουσιάζουν μέχρι 1/8 έργα τους στον νέο εκθεσιακό χώρο του Kivotos Hotel στον Ορνο της Μυκόνου. Είναι ακόμα μία από τις δράσεις της πλατφόρμας τέχνης και πολιτισμού Aegeanale σε συνεργασία με την επιμελήτρια δρα Σωζήτα Γκουντούνα.

 

…………………………………………………………………………………………..

 

Το τριβείο του χρόνου

 

Κυκλοφορεί η δεύτερη ποιητική συλλογή του Θεσσαλονικιού Πέτρου Γκολίτση με τίτλο «Το τριβείο του χρόνου» από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. Η συλλογή είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: «Πολυάνδρειο», «Πορτρέτα εκτός κάδρου», εκεί που συναντιούνται ποιητικές και εικαστικοί, και «Μίκρο-Μάκρο».

 

……………………………………………………………………………………………….

 

Ενας μεγάλος «Μικρός Ελληνας»

 

Στις 20.30 παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84 fm» (Πειραιώς 100, Τεχνόπολη, Γκάζι) το καινούργιο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη «Ο μικρός Ελληνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας. Στην παρουσίαση θα παρέμβουν με τον δικό τους τρόπο οι κουκλοπαίκτες Ηβη και Φαίδων Σοφιανός, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Μανώλης Μαυρομματάκης. Υπάρχουν άραγε όρια ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και αυτόν που θεω ρούμε πραγματικό; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον αφηγητή του «Μικρού Ελληνα», έναν συγγραφέα προσωρινά ανάπηρο που περιφέρεται κούτσα κούτσα στον περίφημο παρισινό κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί συναντά όλους τους ήρωες της παιδικής του ηλικίας, είτε επειδή σύχναζαν στον κήπο, όπως ο Γιάννης Αγιάννης και ο Λισιέν ντε Ριμπαμπρέ, το κεντρικό πρόσωπο των «Χαμένων ψευδαισθήσεων» του Μπαλζάκ, είτε επειδή κατοικούσαν στα πέριξ, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, είτε επειδή εμφανίζονται στο κουκλοθέατρο που λειτουργεί εκεί, όπως ο Μιχαήλ Στρογκόφ, ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Δον Κιχώτης. Ο αφηγητής αναρωτιέται μήπως ανήκει κι ο ίδιος στα μυθιστορηματικά πρόσωπα, δεδομένου ότι η μοίρα τον οδηγεί εντέλει, όπως και τον Αγιάννη, στους υπονόμους του Παρισιού…

 

«Ο Μικρός Ελληνας» κέρδισε το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας που απονέμει από το 1986 επιτροπή ακαδημαϊκών με την υποστήριξη της πόλης Μπριβ και ο γαλλικός Τύπος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και θερμά σχόλια τη νέα δουλειά του Βασίλη Αλεξάκη.

 

Dead Can Dance στο Rockwave

 

Οι Dead Can Dance και η Lisa Gerrard στο Rockwave Festival, στο Terra Vibe Park (37ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, Μαλακάσα).

 

Στην ίδια σκηνή εμφανίζονται οι: Monophonics, Craig Walker, Opera Chaotique. Στο Vibe Stage την ίδια μέρα θα βρείτε τους: Septicflesh, Chaostar, Acid Death, Tardive Dyskinesia, Mahakala.

 

……………………………………………………………………………………………….

 

O επόμενος διευθυντής της Αβινιόν, Ολιβιέ Πι, απόψε στο Φεστιβάλ Αθηνών

 

Αυθεντία στο παιχνίδι των μεταμφιέσεων, σπάνιο ταλέντο, άνθρωπος ταυτισμένος με την ανανέωση του γαλλικού θεάτρου και επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής της Αβινιόν, ο Ολιβιέ Πι έρχεται απόψε και αύριο στο Φεστιβάλ Αθηνών για να παρουσιάσει τη θρυλική περσόνα που ο ίδιος δημιούργησε το 1996: τη «Miss Knife». Μια εξαιρετική παράσταση-σχόλιο για την ίδια τη θεατρική τέχνη και τις αυστηρές συμβάσεις της. Ντυμένος με στρας, φτερά, καπέλα, έντονο μακιγιάζ, αστραφτερά κοσμήματα προσπαθεί με λόγο και τραγούδι να μιλήσει για χαμένους έρωτες, απραγματοποίητα όνειρα, ρομαντικές σκέψεις, μοναχικούς ανθρώπους.

 

Πλαισιωμένος από τέσσερις μουσικούς, με πιάνο, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά και κοντραμπάσο, ο Πι θα παρουσιάσει 14 νέες συνθέσεις του σε ένα μεταμοντέρνο και εκρηκτικό drag show που ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό. Ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν αντιμετωπίζει το τραβεστί σώμα μέσα από ζητήματα φύλου και σεξουαλικής απελευθέρωσης, αλλά ως πράξη αυστηρά θεατρική. Ως μια σύμβαση που αποθεώνει τη μετα-θεατρικότητα επιτρέποντας την ουσιαστική ανάδειξη του σκηνικού «ψέματος» – ένα στοιχείο καρναβαλιού που ολοένα και περισσότερο εκλείπει από το σύγχρονο θέατρο: «Το σημαντικό», λέει, «δεν είναι ο επαναπροσδιορισμός της ελευθερίας του σώματος. Το σημαντικό είναι ο επαναπροσδιορισμός του θεάτρου».

 

Γεννημένος στη Γαλλία, ο Πι σπούδασε λογοτεχνία και θεολογία και έπειτα φοίτησε στη Δραματική Σχολή Rue Blanche στο Παρίσι. Στα 30 του χρόνια είχε ήδη γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από δέκα θεατρικά έργα. Το 1997 έγινε διευθυντής τού Centre Dramatique National d’ Orléans και το 2007 ανέλαβε το Théâtre de l’ Odéon. Από το 2000 άρχισε να ασχολείται εντατικά με την Οπερα. Από τον Σεπτέμβριο θα βρίσκεται στο τιμόνι της Αβινιόν.

 

INFO: Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 20€, Μειωμένο: 15€, Φοιτητικό / άνω των 65: 10€, Ανέργων: 5€ ΑμεΑ: 5€.

 

………………………………………………………………………………………………

 

«Munch 150. Η έκθεση»

 

Με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος του καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) προβάλλεται στις 21.00 μια πολύ ξεχωριστή ταινία με τίτλο «Munch 150. Η Εκθεση». Το φιλμ αφορά μια μεγάλη έκθεση ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Φέτος συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Νορβηγού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Edvard Munch και η Νορβηγία γιορτάζει την επέτειο εκθέτοντας διακόσια είκοσι έργα ζωγραφικής, από τις πιο σπουδαίες δημιουργίες του. Η έκθεση «Munch 150» φιλοξενείται σε δύο χώρους: στο Οσλο, το Εθνικό Μουσείο και το Munch Museum, αντίστοιχα. Η ταινία που θα προβληθεί καλύπτει αυτή την εκδήλωση μέσω του συγγραφέα, ιστορικού τέχνης και παρουσιαστή Tim Marlow, ο οποίος μας ξεναγεί στα παρασκήνια, στη διαδικασία στησίματος της έκθεσης, παραθέτοντας επίσης μια λεπτομερή βιογραφία του ζωγράφου.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

Ο Βασιλικός στην Τεχνόπολη

 

Ο Βασιλικός παρουσιάζει απόψε ζωντανά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ.: 210 3475518) στις 21.30, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Μαζί του επί σκηνής οι μουσικοί Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Μίκης Ατταλειάδης(μπάσο), Θίο Γκουτσίδης (κιθάρα), Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (πλήκτρα). Τη συναυλία θα ανοίξει ο νέος μουσικός Theodore με την οκταμελή μπάντα του. Με αισθητικές μουσικές επιρροές από την αγγλική alternative ροκ σκηνή, παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «7».

Scroll to top