Pin It

Πώς οι Γερμανοί στρώνουν το έδαφος για να ανατεθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου σε ξένους

 

Εκθεση του IfW σημειώνει ότι τα πράγματα «δεν πάνε πάλι τόσο καλά στην Ελλάδα», όπως υποστηρίζουν άλλοι οικονομολόγοι τελευταία (βλέπε succes story), και ότι το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει πρόοδο των μεταρρυθμίσεων

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Στο «παλιό… τοξικό σύστημα» ρίχνουν την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα οι Γερμανοί, γι’ αυτό και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν εργολαβία τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη της οικονομίας.

 

Μία ημέρα μετά την έγκριση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου από το Eurogroup, δημοσιεύματα δύο σημαντικών φορέων προώθησης πολιτικών και στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης -του περιοδικού Spiegel και του οικονομικού ινστιτούτου IfW- δείχνουν περίπου προς τα πού θα εστιάσουν οι πιέσεις των εταίρων μας στη συνέχεια.

 

Το Spiegel υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι παρά τα δραστικά μέτρα λιτότητας, ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο αφού το «παλιό σύστημα» αποδείχθηκε ανθεκτικό στις μεταρρυθμίσεις. «Το πολιτικό σύστημα είναι τοξικό… ακόμη και η κυβέρνηση Σαμαρά αποφεύγει να έλθει σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά λόμπι… Οι Ελληνες εφοπλιστές, για παράδειγμα -ο πιο ισχυρός όμιλος επιχειρηματιών της Ελλάδας-, συνεισφέρουν ελάχιστα στην ανάπτυξη αφού στην πραγματικότητα τα μεγάλα έσοδά τους από τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες απαλλάσσονται φόρου» υπογραμμίζει σε εκτενές ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό.

 

Με τα χρόνια, τα πανίσχυρα επιχειρηματικά λόμπι διασφάλισαν προνόμια που τώρα υπερασπίζονται με θέρμη, εξηγεί ακόμη το Spiegel βάλλοντας ταυτόχρονα και κατά επαγγελματικών ομάδων όπως οι φορτηγατζήδες που αντιστάθηκαν σθεναρά στις μεταρρυθμίσεις που τους αφορούσαν ή τους δημόσιους υπάλληλους που αντιδρούν στις μαζικές απολύσεις των μνημονιακών συμβάσεων. Διόλου τυχαία και η έκθεση του ΙΟΒΕ, που δόθηκε επίσης χθες στη δημοσιότητα, θεωρεί μεταξύ άλλων ότι η πίεση που ασκείται σήμερα από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα αποτελεί τροχοπέδη για την Ελλάδα. Η εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων Spiegel και Ελλήνων βιομηχάνων παραπέμπει σε πατροπαράδοτο «στρώσιμο χαλιού» που απώτερο στόχο φαίνεται να έχει την πάση θυσία προώθηση των προαπαιτούμενων της τρόικα, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων. Είναι εμφανές ότι η πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστεί. Αυτό άλλωστε δείχνει και η χθεσινή διαρροή έκθεσης τριών οικονομολόγων του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου και σύμβουλου της κυβέρνησης IfW, η οποία προτείνει την εξ ολοκλήρου ανάθεση των μεταρρυθμίσεων σε ξένους.

 

«Outsourcing»

 

Η έκθεση σημειώνει ότι τα πράγματα «δεν πάνε πάλι τόσο καλά στην Ελλάδα», όπως υποστηρίζουν άλλοι οικονομολόγοι τελευταία (βλέπε succes story), και ότι το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Προτείνει έτσι την εξαγωγή το έργου της υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο εξωτερικό -«outsourcing». Και πιο συγκεκριμένα, όσων μεταρρυθμίσεων προβλέπονται από το Μνημόνιο στη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταφορές, την ενέργεια και το λιανεμπόριο.

 

Το IfW υποστηρίζει ότι την οργάνωση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στους παραπάνω τομείς θα μπορούσαν να αναλάβουν στελέχη υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή και ξένων εκτός Ευρώπης εταιρειών συμβούλων. Η μετάθεση αυτή θα φέρει, όπως παραδέχεται, μια ανεκτή συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας.

Scroll to top