Pin It

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για το αμερικανικό σύστημα ελέγχου

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Ανάκριση «δευτέρου βαθμού» θα περνούν οι φορολογούμενοι που θα ελέγχονται με βάση το αμερικανικό σύστημα. Οσοι βρεθούν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία τα οποία θα αφορούν από την κατανάλωση ηλεκτρικού και νερού μέχρι τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

 

Αυτά προκύπτουν από την εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία αναφέρονται οι πρόσθετες πληροφορίες που θα πρέπει να παράσχουν τα φυσικά πρόσωπα που θα καλούνται για έλεγχο.

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο, σκοπός των ελέγχων θα είναι να προσδιοριστεί με αντικειμενικό τρόπο το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου το οποίο είτε έχει αναλωθεί σε αγορές και δαπάνες είτε έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου ο ελεγχόμενος να προσαυξήσει την περιουσιακή του κατάσταση (αγορά ακινήτων, Ι.Χ. επιβατηγών κ.ά.). Στο πλαίσιο των ελέγχων ο φορολογούμενος θα καλείται εγγράφως και ανεξάρτητα αν έχει υποβάλει ή όχι φορολογική δήλωση να δώσει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να προσκομίσει κάθε στοιχείο ή λογαριασμό που είναι χρήσιμος για τον καθορισμό του εισοδήματος.

 

Μάλιστα στις περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος αρνείται ή παραλείπει αναιτιολόγητα να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για την εξακρίβωση του εισοδήματος θα του επιβάλλεται πρόστιμο που ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης θα κυμαίνεται από τα 1.000 έως τα 50.000 ευρώ. Τσουχτερά «πρόστιμα» θα αντιμετωπίζουν και οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα συλλαμβάνονται από το αμερικανικό μοντέλο ελέγχου να έχουν δηλώσει μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με τα πραγματικά.

 

Ποινικές διώξεις

 

Στις περιπτώσεις που από τον έλεγχο προκύψει σημαντική απόκρυψη εισοδήματος, για παράδειγμα άνω των 100.000 ευρώ, θα ασκούνται ποινικές διώξεις , ενώ για τους «μικρούς» φοροφυγάδες προβλέπεται η φορολόγηση του επιπλέον πλούτου με τον ανώτερο συντελεστή. Αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθούνται κατά τον έλεγχο είναι τα εξής:

 

• Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει έντυπη επιστολή με την οποία θα του ανακοινώνεται και η προθεσμία που έχει προκειμένου να παράσχει όλα τα στοιχεία που θα του ζητηθούν. Θα λαμβάνει επίσης δύο διαφορετικά έντυπα που το πρώτο θα αφορά τα διαθέσιμα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ το δεύτερο θα είναι ένα ερωτηματολόγιο που θα αφορά τον τρόπο διαβίωσης, τις μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς τρίτους.

 

• Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου που θα αφορά τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία ο φορολογούμενος θα καλείται να αναγράψει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία κατά την έναρξη της ελεγχόμενης περιόδου και κατά τη λήξη της ελεγχόμενης περιόδου, όπως τίτλους ή συμβόλαια αγοράς ακίνητης περιουσίας, βιβλιάρια καταθέσεων, μετρητά σε νομίσματα κάθε μορφής κ.ά.

 

 

Scroll to top