Pin It

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές αντιδρούν στην παραχώρηση εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας σε ιδιώτες

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εμφανίστηκαν για ακόμα μια φορά αποφασισμένοι να «μπλοκάρουν» την παραχώρηση εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε τρίτους.

 

Χθες για τρίτη φορά αναβλήθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί η συμφωνία με την εταιρεία Damco του ομίλου Κοπελούζου για τη δημιουργία μεικτής εταιρείας, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή, που θα εκμεταλλεύεται το δίκτυο καταστημάτων μέσω franchise.

 

Ματαίωσαν τη συνεδρίαση

 

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΕΔΟΠ (διοικητικοί υπάλληλοι) και της ΓΕΝΟΠ με παρέμβασή τους ανάγκασαν ουσιαστικά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνεδρίαση.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους της ΔΕΗ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων σε βάρος στελεχών της επιχείρησης που έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ της μεταφοράς δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε μη ελεγχόμενη μεικτή εταιρεία με εταίρο που δεν επελέγη κατόπιν διαγωνισμού, καθώς κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης, των εργαζομένων και των μετόχων της.

 

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ η Ενωση Διοικητικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ) κατηγορεί τη διοίκηση ότι με τη σταδιακή αδρανοποίηση του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ φυσικό επακόλουθο είναι η παραχώρηση δραστηριοτήτων σε τρίτους.

 

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, το κλείσιμο των καταστημάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έχει αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πελάτες της ΔΕΗ.

 

Ειδικότερα, καταγγέλλεται η κατάργηση των εισπράξεων στα καταστήματα Κυψέλης, Χαλανδρίου, Κεραμεικού και Νίκαιας, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερβολική κίνηση και ταλαιπωρία των πελατών στο κατάστημα της Αριστείδου. Εξάλλου σε καταστήματα της περιφέρειας, οι εισπράξεις γίνονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν αναφορές για κακοδιαχείριση, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, όπου ναι μεν έχει ενοικιαστεί κτίριο για τη στέγαση του τοπικού καταστήματος, αλλά παραμένει αχρησιμοποίητο επί ένα χρόνο, καθώς δεν έχει μετακομίσει ακόμη η εμπορική υπηρεσία της ΔΕΗ.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, μετά την παράσταση που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΔΕΗ, δήλωσαν: «Η κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε μια ενδεχόμενη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ υπέρ της συνεργασίας με την Damco. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να επαγρυπνεί διότι η διοίκηση της ΔΕΗ με τη συγκατάβαση της κυβέρνησης, αντί να προστατέψει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, ουσιαστικά ενισχύει ανταγωνιστή της ΔΕΗ, αν προχωρήσει σε κοινοπρακτικό σχήμα και δημιουργηθούν καταστήματα franchise με ποσοστό 51% Damco, 49% ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. με τέτοιες επιλογές απαξιώνει τη ΔΕΗ.

 

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη ΔΕΗ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που προωθείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την παραχώρηση του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εμπορίας σε ιδιώτες».

Scroll to top