10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Bajofondo αυτή τη φορά αντλούν την έμπνευσή τους από το Ρίο Ντε Λα Πλάτα

Τάνγκο και όχι μόνο

      Pin It

Aπό αυτό εδώ το άλμπουμ και μετά οι Bajofondo δεν θα είναι πια μια μπάντα που απλώς κάνει «electrotango». Μετά το «Presente» μπορούμε να λέμε πλέον πως ένα μεγαλύτερο κομμάτι τους ανήκει στη χορευτική σκηνή. Το συγκρότημα από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, και πάλι με τη συνδρομή του βραβευμένου με Οσκαρ δημιουργού, μουσικού και παραγωγού Γκουστάβο Σανταολάγια, μπλέκει μοναδικά το τάνγκο, τη μιλόνγκα, το ροκ, το χιπ χοπ, την ελεκτρόνικα, ενίοτε και την τζαζ. Βασική πηγή έμπνευσής τους είναι το ποτάμι Ρίο Ντε Λα Πλάτα, που χωρίζει και ενώνει την Αργεντινή και την Ουρουγουάη και στο οποίο πραγματοποιείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα live acts στον κόσμο.

 

«Ο ήχος που βγαίνει από το Río de la Plata έχει χαρακτηριστική προφορά και είναι παγκόσμια. Δεν θα μπορούσαμε να ήμαστε σε καλύτερα χέρια» λέει ο Σανταολάγια.

 

Το άλμπουμ αποτελείται από 21 μουσικά κομμάτια και περισσότερο μοιάζει με καλή συλλογή παρά με άλμπουμ που έχει κοινή αισθητική από το πρώτο ώς το τελευταίο τραγούδι. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι άλλοτε ρέπει προς το τάνγκο («Código De Barra», «Segundos Afuera») άλλοτε οι παραδοσιακές μελωδίες θυσιάζονται στον ηλεκτρονικό βωμό («Olvidate», «Lluvia», «Cuesta arriba») άλλοτε πρωταγωνιστές αναδεικνύονται τα όργανα («Caminante», «Sabelo»). Εχουν άλλωστε χρησιμοποιήσει και αρκετά: με 11 βιολιά, 4 βιόλες, 3 τσέλα και 3 όρθια μπάσα, το «Presente» είναι μάλλον το πιο έγχορδο άλμπουμ τους ώς τώρα.

 

Επίσης, περισσότερο από κάθε άλλο άλμπουμ τους, οι Bajofondo δίνουν εδώ ιδιαίτερη βάση στα φωνητικά. Ο Σανταολάγια ερμηνεύει με πάθος το «Pena en mi corazón», ο Campodónico το «Lluvia» και ο Σόσα κάνει τα πρώτα του βήματα ως τραγουδιστής στο κομμάτι «Cuesta arriba».

 

«Αυτή τη φορά πραγματικά δουλέψαμε πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια» λέει ο Σανταολάγια. «Είχαμε κάνει κάτι παρόμοιο στο “Mar Dulce”, αλλά το “Presente” είναι πολύ μεγαλύτερο πρότζεκτ και ο δίσκος χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Ετσι επενδύσαμε σ’ αυτόν τον τομέα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι η πιο ακριβής περιγραφή θα ήταν: οι Bajofondo φτιάχνουν Bajofondo μουσική. Και το “Presente” είναι ένα ταξίδι το οποίο σε πηγαίνει από τις πιο μαγικές στις πιο επικές στιγμές». Ε, αφού το λέει ο Σανταολάγια…

 

Μ.Κ.

Scroll to top