10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανελλαδική κινητοποίηση με τελικό ορίζοντα την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Να αποκτήσουμε «κουλτούρα βιβλιοθήκης»

      Pin It

Εκατόν είκοσι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Future Library, που χρηματοδοτεί τo Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Στόχος η ανανέωση της εικόνας τους, η αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, το άνοιγμα στους νέους και στην κοινωνία

 

Της Παρής Σπίνου

 

106getFile (24)Ισως οι περισσότεροι έχουμε μια στρεβλωμένη, παλιομοδίτικη εικόνα για τις δημόσιες βιβλιοθήκες: χώροι σκοτεινοί, γεμάτοι ράφια, σκονισμένα βιβλία και απρόσωπους υπαλλήλους. Πώς όμως πρέπει να είναι μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη του μέλλοντος;

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Future Library, που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο οποίο έχουν ενταχθεί 120 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα με στόχο τόσο την ανανέωση της εικόνας τους αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.

 

Σκοπός δεν είναι μόνο να αποτελέσουν κέντρα μάθησης, αλλά και δημιουργικότητας και καινοτομίας. Να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες και να αναπτύσσουν διαδραστική σχέση και επικοινωνία με την τοπική κοινωνία.

 

Το δραστήριο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τις γενναίες χορηγίες του μπορεί να μη λύσει όλα τα προβλήματα των δημόσιων βιβλιοθηκών -άλλωστε αυτό είναι δουλειά του κράτους-, ωστόσο καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα του θεσμού, να «χτίσει την κουλτούρα της βιβλιοθήκης» όπως τόνισε ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου παρουσιάζοντας το εγχείρημα. Για τον λόγο αυτό απευθύνεται στην πρώτη ύλη, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στην περίφημη Generation Y (18-34 ετών) – έφηβους, φοιτητές, νέους, άνεργους, μετανάστες: με τη δημιουργία ελκυστικών χώρων και δράσεων μέσα στις βιβλιοθήκες. Eγκαινιάζοντας συνεργασία με την Google, που δίνει την τεχνογνωσία στον σχεδιασμό των χώρων και στην ψηφιακή εκπαίδευση των υπαλλήλων. Με πρότυπο ανάλογα προγράμματα που δοκιμάστηκαν στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

 

Αυτή την εποχή (μέχρι 15 Σεπτεμβρίου) τρέχει από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τη Χίο και τα Χανιά η εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας, με σύνθημα: «Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι παιδιά. Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος», όπου παίρνουν μέρος 103 βιβλιοθήκες, με 3.400 εκδηλώσεις και τη συμμετοχή 60.000 παιδιών.

 

Παράλληλα σε 9 δημοτικές βιβλιοθήκες, σε Δράμα, Λιβαδειά, Ναύπακτο, Κοζάνη, Τρίκαλα, Κόρινθο, Ηλιούπολη, Χανιά, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το πρόγραμμα Media Lab δημιουργεί ένα νέο, ζωντανό και ελκυστικό μοντέλο τους, που θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Συγκεκριμένα, έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό οι A&M Architects αναδιαμορφώνουν τους υπάρχοντες χώρους με μοντέρνα, λιτή οπτική και δημιουργούν ζώνες δραστηριότητας με διαφορετικές λειτουργίες.

 

Οπως τις περιέγραψε ο Αλέξανδρος Κομνηνός: πρόσβαση στο Ιντερνετ, στούντιο οπτικοακουστικών μέσων, επιλογή βιβλίου ή CD, τοίχος έκφρασης (με προβολέα, πίνακα για σχόλια), νέες εκδόσεις κ.λπ. Ακόμα και το αναγνωστήριο ξεφεύγει από τα κλασικά, καθώς γεμίζει με αναπαυτικά πουφ, όπου οι αναγνώστες διαβάζουν… χαλαρά, ενώ με τροχήλατα μπορούν να αναζητούν και να ψαχουλεύουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν.

 

Ενθαρρυντικό είναι ότι οι δήμοι αγκαλιάζουν και οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο Future Library, που ενισχύει και ενδυναμώνει τις βιβλιοθήκες προκειμένου να γίνουν βιώσιμες. Αυτό δεν το επιβεβαίωσαν μόνο οι δήμαρχοι, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά και οι στατιστικές, καθώς παρακολουθούνται και αξιολογούνται οι βιβλιοθήκες της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η βιβλιοθήκη της Βέροιας, που πρώτη συμμετείχε στο πρόγραμμα το 2011, αύξησε την επισκεψιμότητά της σε 400 άτομα καθημερινά και σε 800 το Σάββατο.

 

Αλλωστε απώτερος σκοπός της δωρεάς του ιδρύματος είναι να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια, το οποίο το 2015 θα συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενισχύοντας στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, δημιουργικότητας και διάδρασης.

 

[email protected]

 

INFO: www.FutureLibrary.gr

 

 

Scroll to top