Pin It

Ακτιβιστές ζωόφιλοι από τη μια, το Ιδρυμα Τόλκιν από την άλλη και η πρεμιέρα τού «The Hobbit: An unexpected journey» (28 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, 14 Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία, 13 Δεκεμβρίου σε μας) βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση – παρά την τεράστια διαφημιστική καμπάνια που έβαλε στο κόλπο μέχρι και ένα Μπόινγκ.

 

Σουλατσάρει στους αιθέρες και προσγειώνεται σε αεροδρόμια με το πρόσωπο του Βρετανού ηθοποιού Μάρτιν Φρίμαν, που υποδύεται τον Μπίλμπο Μπάγκινς, να καλύπτει την άτρακτο και να γίνεται ένα είδος μασκότ της ταινίας του Πίτερ Τζάκσον.

 

Τι προσάπτουν οι δύο παραπάνω ομάδες στο πρίκουελ του «Αρχοντα των δακτυλιδιών»;

 

-Οι ζωόφιλοι υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων είκοσι εφτά ζώα πέθαναν λόγω κακομεταχείρισης. Καουμπόηδες όμως, που δούλεψαν στην ταινία, το διαψεύδουν, απαντούν ότι κανένα ζώο δεν πέθανε και αν υπήρξαν θύματα αυτά ήταν κότες,πρόβατα, κατσίκες και άλογα που φυλάσσονταν σε γειτονική φάρμα.

 

Ο Πίτερ Τζάκσον με επίσημη δήλωσή του διευκρίνισε ότι, αντίθετα, είχαν πάρει πολύ προσεκτικά μέτρα, ώστε να διαφυλάξουν από το υπερβολικό στρες τα ζώα που πήραν μέρος σε σκηνές δράσης. Επιπλέον πάνω από τις μισές σκηνές, στις οποίες απαιτούνταν ζώα, δημιουργήθηκαν στο κομπιούτερ. Οι παραγωγοί (Warner Bros Pictures και New Line Cinema) αποδίδουν την προπαγάνδα σε φρι λανς καουμπόηδες, που απολύθηκαν πριν από ένα χρόνο. Οι διαμαρτυρίες όμως δεν καταλάγιασαν. Το αντίθετο.

 

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης People for the Ethical Treatment of Animals (η περιβόητη Peta) σχεδιάζουν διαδηλώσεις στις πρεμιέρες της Ν. Ζηλανδίας, των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και απαιτούν όλες οι σκηνές με ζώα να αντικατασταθούν αμέσως με νέες από κομπιούτερ.

 

-Το Ιδρυμα Τόλκιν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μηνύει τους παραγωγούς της νέας τριλογίας για τα «προς εκμετάλλευση προϊόντα», με τα οποία συνοδεύει την έξοδο της πρώτης ταινίας. Οι διαχειριστές της πνευματικής κληρονομιάς του συγγραφέα ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από έναν on line «κουλοχέρη» και τόνισαν ότι η συμφωνία αφορούσε μόνο ρούχα και κουκλάκια. Ζητάει λοιπόν αποζημίωση ύψους 80 εκ δολαρίων. Δεν είναι η πρώτη σύγκρουση του ιδρύματος με τον Πίτερ Τζάκσον.

 

Το 2009 είχε καταθέσει αγωγή υποστηρίζοντας ότι για την τριλογία τού «Αρχοντα τών δακτυλιδιών» πήρε μόνο μια προκαταβολή 62,5 εκ., ενώ είχε δικαίωμα στο 7,5% των εσόδων. Τότε επήλθε συμβιβασμός, που άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει και ο «Hobbit».

 

Για τους Ελληνες πάντως φαν του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν μεγαλύτερη σημασία από τα παραπάνω έχει η είδηση ότι επανεκδόθηκε με νέα επιμέλεια το «Χόμπιτ», από τις εκδόσεις «Κέδρος».

 

Επιμ.: Β. Γεωργ.

Scroll to top