10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορία μας, αμαρτίες τους

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Στο ανέκδοτο που, αλίμονο, λέγεται Σύγχρονη Ελληνική Βιομηχανία (ΣΕΒ): δείκτες παραγωγής σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, περιορισμένες εξαγωγές, λουκέτα, μισές βιομηχανίες να υπολειτουργούν, άλλες μισές να ζητούν υπαγωγή στο άρθρο 99 του νόμου περί πτωχεύσεως, συνεπακόλουθη υψηλή ανεργία, όπου ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών) είναι… άνευ βιομηχανίας! Σ’ αυτές τις… άσ’ τα να πάνε θλιβερές συγκυρίες έρχεται η κυβέρνηση, διά των συναρμοδίων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης («Εφ.Συν.» 25/6), να δώσει… άφεση αμαρτιών σε ρυπογόνες βιομηχανίες του… μέλλοντος.

 

Τι κάνανε τα «τζίνια» των δύο υπουργείων; Με κοινή απόφαση ενοποίησαν επτά κοινοτικές Οδηγίες (όλα κι όλα, η Κοινότητα, Κοινότητα…) σχετικές με πρόληψη για μείωση ρύπανσης από ενεργοβόρες βιομηχανίες –κυρίως στους επικίνδυνους ρύπους: διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου– έως το 2020. Και μετά έπιασαν τον… κοπτορράπτη και το… μοιρογνωμόνιο, κι άρχισαν τις παρεκκλίσεις, τις εξαιρέσεις, τις παρατάσεις, τις νέες προθεσμίες και τις παραπομπές στις… ελληνικές καλένδες (ανύπαρκτες ως γνωστόν, άρα του… αγίου Ποτέ!).

 

Προσέξτε τώρα, πώς ενώ έως τώρα ήμασταν ορκισμένοι… αντι-συνωμοσιολόγοι, πάνε να μας μπάσουν στην… ανωτάτη σχολή συνωμοσιολογίας, που πρεσβεύει ότι, πίσω από κάθε παράδοξο, λουφάζει κάποιο σατανικό σχέδιο! Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κοινή υπουργική απόφαση, λόγω νέων τεχνολογιών στη διαχείριση απορριμμάτων, στη ρύπανση από μονάδες καύσης και αποθείωσης που… θα έρθουν και που θα είναι αυτές οι οποίες… εγκαίρως (αυτό θα πει… μαγκιά) φρόντισαν να… εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνονταν στη… μελλοντική ρύθμιση της κοινής υπουργικής απόφασης! Συμπτωματικά, κάποιες απ’ αυτές… υποψιάζομαι ότι κινήθηκαν πίσω από το κλείσιμο της ΕΡΤ!

 

Βιομηχανία μπορεί να μην έχουμε, αλλά έχουμε σκουπίδια και… φάμπρικες που θα τα διαχειριστούν με απολύτως… διαφανείς διαδικασίες. Σελοφάν του κερατά! Το βλέπεις από παντού, και νόμους και… προφήτες και… σοκολατάκια, και δεν μπορείς να βγάλεις λέξη…

Scroll to top