→ΚΑΤΑΡ Η έκθεση της ερευνητικής ομάδας δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα, που δημοσιεύτηκε προχθές, περιλαμβάνει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη ζωή στο Πακιστάν επί 10 έτη του Νο 1 καταζητούμενου αλλά και για την εκτέλεσή του
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Εντυπωσιακές λεπτομέρειες από τη ζωή τού πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον πλανήτη, του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων το 2011, περιλαμβάνει η έκθεση της ερευνητικής ομάδας δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα με επικεφαλής τον Τζος Μπερστάιν, την οποία το κανάλι του Κατάρ δημοσιοποίησε αργά προχθές το βράδυ.
Η 336 σελίδων έκθεση συντάχθηκε από επιτροπή με επικεφαλής δικαστίνα, την οποία διόρισε η πακιστανική κυβέρνηση, και τα συμπεράσματά της στηρίζονται σε συνεντεύξεις με 200 και πλέον πρόσωπα (πηγές), περιλαμβανομένων μελών της οικογένειας του Λάντεν και διαφόρων αξιωματούχων.
Η έκθεση της Επιτροπής Αμποταμπάντ, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2011 αναλαμβάνοντας να ερευνήσει όχι μόνον τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επιδρομή για την εξόντωση του Λάντεν, αλλά και το πώς ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ήρθε και έζησε στο Πακιστάν επί σχεδόν 10 χρόνια χωρίς ποτέ να εντοπισθεί, δόθηκε στη δημοσιότητα αποκλειστικά από το Al Jazzera. Περιλαμβάνει δε αποδεικτικά στοιχεία της ανικανότητας, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, του πακιστανικού συστήματος ασφαλείας.
Επιπροσθέτως η έκθεση είναι ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στον «παράνομο τρόπο» με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιχείρηση εξόντωσης του Λάντεν. Ειδικότερα οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν την πακιστανική ηγεσία επειδή απέτυχε να αντιληφθεί τις δραστηριότητες της CIA στο έδαφος της χώρας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάμιξής της στους κόλπους των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, παρομοιάζοντας μάλιστα τη δράση των ΗΠΑ με αυτή κακοποιών στοιχείων. Επίσης κάνει αναλυτική αναφορά στην πακιστανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία, όπως αποκαλύπτει, δεν είχε ενεργοποιήσει τα ραντάρ της στη δυτική μεθόριο με το Αφγανιστάν, και βάλλει κατά της συνολικής αμυντικής πολιτικής του Πακιστάν χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά παρωχημένη, καθώς το 2004 και το 2007, χρονιές που έπρεπε να εφαρμοστούν καίριες αλλαγές στον αμυντικό τομέα, δεν έγινε τίποτα.
Η πλέον σκληρή δήλωση στην έκθεση είναι αυτή του αρχηγού της Αντικατασκοπίας στρατηγού Πάσα, σύμφωνα με την οποία, η χώρα του κατέστη τόσο αδύναμη και εξαρτημένη από την Ουάσινγκτον ώστε ήταν αδύνατον να λάβει συγκεκριμένη δράση για να προστατευθεί από την αμερικανική πολιτική. «Είμαστε ένα πολύ αδύναμο και πολύ φοβισμένο κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Αμποταμπάντ ο ανώτατος αξιωματικός. Ακόμη, σύμφωνα με μαρτυρίες, Αμερικανός πράκτορας μιλώντας απαξιωτικά σε Πακιστανό αξιωματούχο είπε: «Είστε τόσο φθηνοί… Μπορούμε να σας αγοράσουμε με μια βίζα για τις ΗΠΑ, ακόμη και με ένα γεύμα… Μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα».
Το ζήτημα για το οποίο ωστόσο στην έκθεση χρησιμοποιούνται εξίσου σκληροί χαρακτηρισμοί αφορά τα σχεδόν δέκα χρόνια τα οποία ο αρχηγός της Αλ Κάιντα έζησε σχεδόν ανενόχλητος (!) στο Πακιστάν.
Μάλιστα σε μία από τις συνεντεύξεις που δείχνουν πόσο κοντά στη σύλληψη έφτασε ο Μπιν Λάντεν, η «Μαριάμ», σύζυγος ενός από τους πιο έμπιστους βοηθούς του, αφηγείται πώς η πακιστανική αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην περιοχή Σουάτ.
«Μια φορά, όταν ήταν όλοι μαζί… σε μία επίσκεψη στο παζάρι, ένας αστυνομικός τούς σταμάτησε για υπερβολική ταχύτητα. Αλλά ο σύζυγός μου διευθέτησε γρήγορα το ζήτημα με τον αστυνομικό και έφυγαν», αναφέρει. Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι προκειμένου να μην εντοπίζεται από αέρος, ο Μπιν Λάντεν φορούσε καουμπόικο καπέλο όταν κυκλοφορούσε γύρω από το σπίτι του στο Αμποταμπάντ.