10/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρές ζημιές για την Hellenic Seaways

Προσδοκία κερδών

      Pin It

Τις μικρότερες ζημιές έχει καταγράψει η ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways την πενταετία 2008-2012 ύψους 70 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών έχουν σημειώσει ζημιές που φθάνουν τα 757 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος της εταιρείας για το 2013 είναι η επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία και η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς.

 

Αυτά τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων, των υπηρεσιών και των στόχων της Hellenic Seaways, ο Α΄ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Α. Αγαπητός, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος της ακτοπλοΐας. Οπως είπε, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνώσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 30% την επιβατική και εμπορευματική κίνηση και συνεπώς τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου.

 

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με το υψηλό λειτουργικό κόστος, την αύξηση του κόστους καυσίμων (100% σε σχέση με το 2009) και την καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, έχει οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου, είπε ο κ. Αγαπητός, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στα πόδια τους. Σημείωσε, επίσης, πως η επιβατική κίνηση του καλοκαιριού είναι οριακά μειωμένη κατά 4% από την 1η Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και υπογράμμισε πως από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν χαθεί συνολικά για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες 4 εκατ. επιβάτες.

 

Ανέφερε επίσης ότι σύντομα επιστρέφει στα δρομολόγια το πλοίο της εταιρείας «Νήσος Μύκονος», στο οποίο στις αρχές Ιουνίου και ενώ αυτό κατευθυνόταν προς Σάμο είχε εκδηλωθεί φωτιά. Θα πηγαίνει Σάμο με ενδιάμεσους σταθμούς Σύρο Μύκονο και Ικαρία.

 

Χρ.Παπ.

 

[email protected]

Scroll to top