Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Σε εξέλιξη βρίσκεται από προχθές η απεργία πείνας σχεδόν 30.000 φυλακισμένων στην Καλιφόρνια, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πολιτική των περισσότερων σωφρονιστικών καταστημάτων να οδηγούνται στην απομόνωση όσοι έγκλειστοι, για τους οποίους υπάρχουν έστω κι υποψίες ότι σχετίζονται με συμμορίες που δρουν εντός των φυλακών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Los Angeles Times», άλλοι 2.000 κρατούμενοι δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα των επιμορφωτικών προγραμμάτων των σωφρονιστικών καταστημάτων ή δεν προσήλθαν στις εργασίες που τους είχαν ανατεθεί, επίσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική, βάσει της οποίας ορισμένοι έγκλειστοι έχουν παραμείνει αδίκως σε απομόνωση ακόμη και για δεκαετίες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κινητοποίηση πραγματοποιείται με επιτυχία στα δύο τρίτα των 33 φυλακών της αμερικανικής πολιτείας.
Στα αιτήματα των κρατουμένων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η θέσπιση ανωτάτου ορίου πέντε ετών εγκλεισμού στην απομόνωση, την πρόσβαση όσων υφίστανται το μέτρο σε προγράμματα επιμόρφωσης και επανένταξης, καθώς και το δικαίωμα να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα.
Πάντως μέχρι στιγμής η διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης, αρμόδια για τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με το ζήτημα, αφού δεν θεωρεί ότι υφίσταται καν απεργία πείνας έως ότου οι κρατούμενοι να έχουν απόσχει από εννέα συνεχή γεύματα.
Υποχρεωτικές στειρώσεις (!)
Την ίδια ώρα σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» οι αρχές ασφαλείας της Καλιφόρνια, τη χρονική περίοδο 2006-2010, προχώρησαν στην παρά τη θέλησή τους στείρωση 150 γυναικών που κρατούνται στις φυλακές της Πολιτείας.
Ετσι παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αμερικανικής ΜΚΟ «Κέντρο Ερευνητικού Ρεπορτάζ», οι διευθύνσεις των δυο πολιτειακών φυλακών, σε συνεργασία με γιατρούς (!) προχώρησε στη στείρωση 148 γυναικών, νεαρών στην πλειονότητά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CIR (Center of investigation reporting) οι επιβληθείσες, κυρίως μέσω εκβιασμών και αφόρητων πιέσεων, στειρώσεις αφορούσαν είτε κρατούμενες που ήταν υπότροπες αδικημάτων είτε πολύτεκνες μητέρες. Μάλιστα οι γιατροί που ερωτήθηκαν στη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας επιβεβαίωσαν ότι προχώρησαν στις στειρώσεις δρώντας στο πλαίσιο «έκτακτης ιατρικής ανάγκης» και υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ότι η ενέργειά τους αποτελούσε παραβίαση του κανονισμού που διέπει τα σωφρονιστικά ιδρύματα της αμερικανικής Πολιτείας.
Οι υποχρεωτικές στειρώσεις αποτελούσαν επί δεκαετίες συνήθη πρακτική στις αμερικανικές φυλακές και τα ιδρύματα, ωστόσο απαγορεύτηκαν διά νόμου το 1979, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς τις κρατούμενες, ενώ ακόμη κι όταν αυτές συναινέσουν, η στείρωση πρέπει πρώτα να εγκριθεί από ιατρική επιτροπή.