11/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταπί… όνομα και πράγμα

ΓΑΛΛΙΑ Το 2008 ο μεγιστάνας εισέπραξε 403 εκατ. ευρώ για την πώληση της Adidas χάρη στην αμφισβητούμενη διαιτησία τής τότε υπουργού Λαγκάρντ, τώρα όμως οι δικαστές δημεύουν την περιουσία του.
      Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Το 2008 ο μεγιστάνας εισέπραξε 403 εκατ. ευρώ για την πώληση της Adidas χάρη στην αμφισβητούμενη διαιτησία τής τότε υπουργού Λαγκάρντ, τώρα όμως οι δικαστές δημεύουν την περιουσία του

 

Της Ηρας Φελουκατζή

 

Δήμευση της περιουσίας του Μπερνάρ Ταπί αποφάσισαν οι δικαστές που διερευνούν την υπόθεση αμφισβητούμενης διαιτησίας που έγινε το 2008 από την Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης του Σαρκοζί και νυν διευθύντριας του ΔΝΤ, για τη μεταπώληση της εταιρείας Adidas από την τράπεζα Credit Lyonnais. Ο Ταπί εισέπραξε 403 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο κατάσχεσης της περιουσίας του έλαβαν οι δικαστές προληπτικά. Εξασφαλίζουν έτσι ότι σε περίπτωση που ο μεγαλοεπιχειρηματίας παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί, τα περιουσιακά στοιχεία του θα είναι διαθέσιμα για ενδεχόμενη αποζημίωση των διαδίκων, μεταξύ των οποίων είναι και το γαλλικό κράτος.

 

Οι δικαστές αιτιολόγησαν το μέτρο δήμευσης της περιουσίας του Ταπί. Εκτιμούν ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας «εμφανίζεται ως ο μόνος επωφελούμενος από τα ποσά που κατέβαλε το CDR» (κονσόρτσιουμ επιφορτισμένο να εκκαθαρίσει το παθητικό της Credit Lyonnais). Οπότε θεωρείται υπεύθυνος για χειρισμούς και ως ένας από τους οργανωτές της «απάτης από οργανωμένο κύκλωμα».

 

Η κατάσχεση αγαθών του Ταπί περιλαμβάνει δύο ασφάλειες ζωής που έγιναν τον Νοέμβριο του 2008, των οποίων η αξία της εξαγοράς εκτιμάται από τους ανακριτές έως 20,7 εκατομμύρια των ευρώ. Δεσμεύτηκε το μερίδιο 69,3 εκατομμυρίων ευρώ του επιχειρηματία σε αρχοντικό μέγαρο στο κέντρο του Παρισιού. Επίσης η βίλα του στο Σεν Τροπέ που την αγόρασε το 2011 με 48 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστές ζήτησαν την κατάσχεση έξι τραπεζικών λογαριασμών, ενός συμβολαίου ασφάλειας ζωής 180 εκατομμυρίων ευρώ που κρατά το holding Groupe Bernard Tapie (GBT), το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες, και μερίδια του Ταπί στον δημοσιογραφικό Οργανισμό Groupe Hersant Media. Ο επιχειρηματίας ελέγχει σε ισοτιμία με την οικογένεια του Ερσάν την εφημερίδα «La Provence» και τον δημοσιογραφικό όμιλο Nice Matin. Η οικονομική υπηρεσία ελέγχων προσκόμισε στους δικαστές κατάλογο όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Ταπί.

 

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που γνώρισε τη δόξα και τη φυλακή, βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση εξαιρετικά επισφαλή. Πρώην υπουργός, μεγιστάνας του πλούτου που συνεργάστηκε πάντοτε στενά με τους ηγέτες της Αριστεράς και της Δεξιάς, ο Ταπί κατάφερε μετά πολλές δίκες να αναγεννηθεί από την τέφρα του, να ξαναφτιάξει την περιουσία του και να προωθήσει τα συμφέροντά του κατά την πενταετή θητεία του Σαρκοζί. Ο δικαστικός κλοιός σφίγγει γύρω του και γύρω σε προσωπικότητες του σαρκοζικού περιβάλλοντος. Προς το παρόν η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε την παραπομπή της σε ανάκριση. Η Δικαιοσύνη τής έδωσε το καθεστώς του «μάρτυρα συνεπικουρούμενου από συνήγορο υπεράσπισης», που της επιτρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Tην τοποθετεί έτσι σε ένα «ενδιάμεσο» δικονομικό καθεστώς, ανάμεσα σε αυτό απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου. Κάτι που δεν αποκλείει, ωστόσο, μελλοντική άσκηση δίωξης.

 

 

Scroll to top