11/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Βραζιλιάνικη «Μήδεια»

 

Τραγωδίες με νοτιοαμερικάνικο ρυθμό ή προσωδιακό μέτρο. Καλλιτεχνικές ομάδες πανεπιστημίων της Βραζιλίας παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο «Η Μήδεια», απόψε (20.30), στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου (Θόλου 5, Πλάκα). Θα ακολουθήσουν, μία ώρα αργότερα, οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου με τη θεατρική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την ομάδα αρχαίας όρχησης «Δόρα Στράτου». Το έργο θα παρουσιαστεί σε προσωδιακό μέτρο-βασιζόμενο στην ποσότητα των συλλαβών, μακρό ή βραχύ χρόνο.

 

Ντοκιμαντέρ και συζήτηση

 

Κι αυτή την Πέμπτη (21.00) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσκαλεί για «Σινεμά στον κήπο». Σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και τα «Ενθέματα» παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα (σκηνοθεσία) και του Κωστή Καρπόζηλου (έρευνα-κείμενο) «Ταξισυνειδησία. Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, με ομιλητές τον Κωστή Καρπόζηλο και τον Δημήτρη Χριστόπουλο (καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και συντονιστή τον Γιώργο Κουκουλέ (ΑΣΚΙ, Πάντειο). Ερμού 134-136, Θησείο, τηλ.: 210-3252214.

 

Jerome στο Floral

 

Ο Jerome έχει πρόθεση να ξεσηκώσει την Μπλε Πολυκατοικία στην πλατεία Εξαρχείων. Εμφανίζεται σήμερα, στη «βάση» του γνωστού οικοδομήματος, στο «Floral», μαζί με τους The Movement Orchestra και γεμίζουν τον χώρο με σόουλ και φανκ ήχους, σε ένα ανατρεπτικό λάιβ που θα περιλαμβάνει από διασκευασμένες σουίνγκ επιτυχίες μέχρι κλασικά ελληνικά κομμάτια, λάτιν και βαλκανικά ακούσματα. Είσοδος ελεύθερη, στις 22.00.

 

Κορκολής στο Γκάζι

 

Mια βραδιά με μελωδίες στο πιάνο και τα τραγούδια του Στέφανου Κορκολή. Η πρόσκληση είναι για απόψε στο προαύλιο του Μηχανουργείου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 21.00 (Πειραιώς 100, Γκάζι). Μαζί με τον συνθέτη ο Παναγιώτης Πετράκης και η Linda Geyman. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ ταμείο.

 

Νετρέμπκο και Χβοροστόφσκι στην Κόκκινη Πλατεία

 

Δύο μεγάλα ονόματα της όπερας, η σοπράνο Αννα Νετρέμπκο και ο βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόφσκι ένωσαν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αποσπάσματα από τις όπερες «Τόσκα», «Ευγένιος Ονέγκιν», «Trovatore». Η παρθενική τους εμφάνιση ως ντουέτο μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 25 χώρες.

 

Η παράσταση, που σκηνοθέτησε ο Φρανκ Χοφ, προβάλλεται σήμερα (21.00) στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138. Ιδιαίτερα δημοφιλείς και οι δύο, θεωρούνται από τις κορυφαίες φωνές στην όπερα, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες παραγωγές των Metropolitan Opera, London’s Royal Opera House, Milan’s Teatro alla Scala κ.ά. Εισιτήρια προβολών: 10 ευρώ, 15 (VIP-ανά δύο άτομα, περιλαμβάνεται ένα δωρεάν ποτό).

 

Η Καβάλα τού σήμερα

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην πόλη της Καβάλας, που πραγματοποιείται φέτος στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, ο Φωτογραφικός Ομιλος Καβάλας εκθέτει τη δουλειά του πίσω από τις βιτρίνες κλειστών καταστημάτων στο Εμπορικό Κέντρο Καβάλας. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την Καβάλα τού σήμερα, το αληθινό της πρόσωπο, εικόνες της σκληρής πραγματικότητας, αλλά και της πραγματικής της ομορφιάς. Οι εικόνες αυτές θα κοσμούν την πόλη για όλο το καλοκαίρι. Αναλυτικό πρόγραμμα & πληροφορίες για το Φεστιβάλ: http://www.philippifestival.gr

 

Καλλιτέχνες σπεύσατε

 

Aνοιχτή πρόσκληση από το πρότζεκτ ArtUP! και το Ινστιτούτο Γκέτε. Νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να υποβάλουν το έργο τους για την έκθεση «Home/s», που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς) σε επιμέλεια Δάφνης Δραγώνα και Κατερίνας Γκουτζιούλη. Η έκθεση θα επιχειρήσει να εξετάσει την έννοια του «σπιτιού» στην εποχή της συνεχούς συνδεσιμότητας και να σχολιάσει τις πιθανές μετατοπίσεις και τροποποιήσεις του. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής έργων: Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο facebook: https://www.facebook.com/ArtUP.MediaArt. Αιτήσεις και πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 

Τζαζ στον κήπο του Μεγάρου

 

Με οροφή τα αστέρια και σκηνικό τις χαρουπιές, τις νεραντζιές και τις μανόλιες, το Ionian Jazz Quintet παρουσιάσει απόψε (21.00) στη σκηνή του κήπου του Μεγάρου Μουσικής πρωτότυπες συνθέσεις, από τις οποίες κάποιες ήδη είναι δισκογραφημένες, ενώ κάποιες παίζονται για πρώτη φορά. Οι επιρροές της μουσικής τους έχουν ένα ευρύ φάσμα, από τη μοντέρνα τζαζ ώς την κλασική μουσική και από τις ανατολικές μελωδίες ώς τη μουσική του κινηματογράφου. Η ισχυρή παρουσία του αυτοσχεδιασμού επιτρέπει τη συνύπαρξη όλων των ετερόκλητων στοιχείων, που συνθέτουν έναν ιδιαίτερο ήχο σε κάθε κομμάτι.

 

Τα μέλη τού Ionian Jazz Quintet τα συνδέουν κοινές σπουδές, κοινή αισθητική και κοινοί καλλιτεχνικοί στόχοι. Απόφοιτοι όλοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου εμφανίζονται υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του παλιού τους μέντορα Δήμου Δημητριάδη, αναπληρωτή καθηγητή, υπεύθυνου Σπουδών Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμμετέχουν η Λουκία Παλαιολόγου (φωνή), ο Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα), ο Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), ο Ντίνος Μάνος (κόντρα-μπάσο) και ο Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα). Προπώληση εισιτηρίων: 7 ευρώ, στην είσοδο 9 ευρώ.

 

Από την Αθήνα στα… άστρα

 

Μετά τη μεγάλη της επιτυχία στην Αθήνα η μουσική παράσταση «Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα» ξεκίνησε την πανελλαδική της περιοδεία, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση σε μικρούς και μεγάλους. Η μουσική παράσταση βασίζεται σε ένα από τα πιο τρυφερά βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη. Με τον διαχρονικό Κώστα Βουτσά και τον δυναμικό Θανάση Τσαλταμπάση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Με τα τραγούδια να ακούγονται από έναν δημοφιλή τραγουδιστή, τον Γιάννη Πλούταρχο. Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα διατεθεί για τους σκοπούς της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Προγραμματισμένοι σταθμοί της περιοδείας: 11/7 Αμφίπολη Σερρών -Αρχαιολογικό Πάρκο, 12/7 Αρτα -Θέατρο Κάστρου, 13/7 Ναύπακτος -κήπος Ξενία, 14/7 Πρέβεζα -Δημοτικό Κηποθέατρο «Γ. Ρίτσος», 15/7 Καστοριά -Θέατρο του Βουνού, 16/7 Γιαννιτσά -Ανοιχτό Θέατρο, 17/7 Κασσάνδρα -Αμφιθέατρο Σίβηρης, 20/7 Ηράκλειο Κρήτης -Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

 

Ωρα έναρξης: 21.30. Ενιαία τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ.

 

 

Scroll to top