Pin It

Εισβολή στα γραφεία της γερμανικής Deutsche Telekom, της γαλλικής Orange και της ισπανικής Telefonica πραγματοποίησαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας αν αυτές καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών στις συμφωνίες παροχής περιεχομένου με τις εταιρείες του Ιντερνετ.

 

Οι αρχές ερευνούν συγκεκριμένα αν οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί -που μεταξύ άλλων προσφέρουν χονδρικά υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο προς μια ποικιλία εταιρειών λιανικής οι οποίες χορηγούν περιεχόμενο Ιντερνετ- προσπάθησαν να κρατήσουν μικρότερους ανταγωνιστές εκτός αυτής της αγοράς. Οι έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες αμερικανικής ανταγωνίστριάς τους. Σημείο τριβής είναι τα ποσά που οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί χρεώνουν για τη διανομή περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Στο παρελθόν η διανομή ήταν δωρεάν.

 

Ομως η παροχή ζωντανής εικόνας (live streaming) και άλλα -βαρέος φορτίου- «κατεβάσματα» του Διαδικτύου εκτόξευσαν τον όγκο των δεδομένων που διακινούνται στο Ιντερνετ στα ύψη. Αποτέλεσμα ήταν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να απαιτούν πλέον από τις ιντερνετικές να πληρώσουν περισσότερα.

 

Η αμερικανική Coget Communication -η οποία είναι ενδιάμεσος μεταφοράς δεδομένων παγκοσμίως για λογαριασμό εταιρειών Ιντερνετ που θέλουν να προσεγγίσουν πελάτες- κατέθεσε ανάλογα παράπονα εναντίον των ευρωπαϊκών εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Πληροφορίες του Reuters ανέφεραν χθες ότι η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών σχετίζεται και με όσα η Cogent προσάπτει στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι στις 9 Ιουλίου εισέβαλε στα γραφεία κάποιων χορηγών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σε διάφορες χώρες, αλλά δεν ανακοίνωσε τα ονόματά τους ούτε τον λογο των ερευνών. «Η Επιτροπή υποψιάζεται ότι οι επίμαχες εταιρείες μπορεί να έχουν παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανονες, οι οποίοι απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά» ανέφερε στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώνοντας: «Η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο είναι καθοριστική για τη λειτουργία του Ιντερνετ και για την ικανότητα των τελικών χρηστών να προσεγγίζουν το περιεχόμενο με την αναγκαία ποιότητα υπηρεσιών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του παρόχου». Οι Deutsche Telekom και Orange επιβεβαίωσαν τη χθεσινή εισβολή των αρχών.

 

Μπάμπης Μιχάλης

Scroll to top