12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομπάμα καλεί Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου ελπίζει να ξεφύγει από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται σε Ελλάδα και Ευρώπη.
      Pin It

Ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου ελπίζει να ξεφύγει από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται σε Ελλάδα και Ευρώπη

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Ανάσα από τις έντονες κοινωνικές πιέσεις που δέχεται ενόψει της ψήφισης του νέου πακέτου πήρε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με την πρόσκληση του Λευκού Οίκου να συναντηθεί στις 8 Αυγούστου με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα. Επειτα από συνεχείς αναβολές της επίσκεψης, που αρχικά αναμενόταν στις αρχές του καλοκαιριού, η πρόσκληση τελικά ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή.

 

Το πολυνομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης, έχει κάνει άνω-κάτω την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., καθώς, πέραν των βουλευτών που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση και έχουν εκφράσει επιφυλάξεις από την αρχή (Ν. Κακλαμάνης, Μ. Ταμήλος, Λ. Τσαβλαρίδης), έχει προκαλέσει γκρίνιες ακόμη και από εκεί που δεν το περίμενε η κυβέρνηση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις επικρίσεις της Ντ. Μπακογιάννη.

 

Στους διαφωνούντες προστέθηκε και ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ως δήμαρχος Καρπενησίου επικρίνει τις απολύσεις στους δήμους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του Κ. Μητσοτάκη ήταν η φωτογραφική διάταξη που πήγε να περάσει στο πολυνομοσχέδιο, για την εξαίρεση από την κινητικότητα των συνεργατών του πρωθυπουργού και των υπουργών που έχουν προσληφθεί με βάση το Π.Δ. 63/2005. Οπως τονίσαμε χθες στη στήλη των Παρασκηνίων της «Εφ.Συν.», στο άρθρο 90 του πολυνομοσχεδίου υπήρχε ρητή εξαίρεση των θέσεων πολιτικής ευθύνης από την κινητικότητα, αλλά η σχετική διάταξη τελικά αποσύρεται έπειτα από έντονες αντιδράσεις και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να κάνει και άλλες αλλαγές, ενώ παράλληλα, εξετάζει και το αίτημα των δημάρχων για την αναπλήρωση των εσόδων από τη δημοτική αστυνομία.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι μετά το μπαράζ κινητοποιήσεων την προσεχή εβδομάδα η καθημερινότητα θα γυρίσει σταδιακά σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, αν και το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας και κινητικότητας δεν αφήνει την παραμικρή ανάπαυλα.

 

Η μόνη ανάπαυλα για τον πρωθυπουργό θα είναι το ταξίδι στην Ουάσινγκτον, με γεμάτη ατζέντα και την προσδοκία ότι ο κ. Σαμαράς θα κερδίσει χρόνο στο εσωτερικό.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά θα συζητηθεί «ένα ευρύ φάσμα (θεμάτων) αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας».

 

Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα των ΑΟΖ όπως και αυτό των αγωγών μετά τις εξελίξεις με τον TAP.

Scroll to top