12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

KOΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Από τον Βαγγέλη Καραγεώργο   Φωτoγραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

 

ΒΟΣΝΙΑ Μουσουλμάνες κλαίνε πάνω από τα φέρετρα συγγενών τους, οι οποίοι είναι από τα 409 πτώματα που έγινε μόλις τώρα δυνατή η αναγνώρισή τους αν και βρέθηκαν παλαιότερα σε έναν από τους μαζικούς τάφους με θύματα από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995. Να θυμήσουμε ότι στο μαζικότερο και φρικτότερο έγκλημα πολέμου της νεότερης ιστορίας, Σερβοβόσνιοι χριστιανοί ορθόδοξοι -ο Θεός να τους κάνει- υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς -ο οποίος στη Σερβία θεωρείται ήρωας και αθώο θύμα αμερικανικής πλεκτάνης- κατέσφαξαν εν ψυχρώ 8.000 μουσουλμάνους, στην πλειονότητα τους γυναικόπαιδα, για να δημιουργήσουν εθνικά καθαρή περιοχή. Με τη συγκεκριμένη κτηνωδία τα ελληνικά ΜΜΕ δεν πολυασχολούνται -καθότι Ελλάς-Σερβία συμμαχία- ενώ υπήρχαν και κάτι καλόπαιδα που δηλώνοντας εθελοντές -κατ΄ άλλους μισθοφόροι- πήραν μέρος στις εν ψυχρώ δολοφονίες κι όταν επέστρεψαν εδώ έδιναν συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, δηλώνοντας περήφανοι για τη δράση τους και μέλη της Χρυσής Αυγής.

 

ΜΕΞΙΚΟ Αεροφωτογραφία του ηφαιστείου Ποτοκατετέλ, το οποίο δείχνει να έχει… ξυπνήσει και μάλιστα με… νεύρα, στέλνοντας ατμό και στάχτη 2 χλμ. ψηλά και αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας να αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού, αφού ο καπνός έχει φτάσει μέχρι την πρωτεύουσα 80 χλμ. μακριά κι έχει αναγκάσει κάμποσες αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους. Τελικά, η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος της ανθρωπότητας, απέναντι σε φυσικά φαινόμενα κλίμακας όπως η έκρηξη ενός ηφαιστείου, στο μόνο που μας βοηθάει είναι να βγάλουμε καμιά αεροφωτογραφία.

 

ΓΑΛΛΙΑ Η ακτιβίστρια και μέλος της φεμινιστικής ομάδας FEMEN, Ινα Σεβτσένκο, η οποία πήρε πρόσφατα πολιτικό άσυλο στο Παρίσι, ασκείται στην πυγμαχία σε προπονητικό κέντρο της οργάνωσης, η οποία απ΄ ό,τι φαίνεται εξελίσσει τη δράση της. Σου λέει, καλά η γυμνόστηθη διαμαρτυρία αλλά και κανένα «μπουκέτο» μετά γνώσεως στον ΜΑΤατζή που παίρνει μάτι ή βάζει χέρι κατά τη διάρκεια της σύλληψης, δεν κάνει κακό.

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Δικαίως ο περαστικός χαζεύει το γκράφιτι σε τοίχο του Σάο Πάουλο, αφού και αισθητικά είναι εξαιρετικό και εμπνευσμένο είναι από το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων που σάρωσε τη χώρα, όπου το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία από άκρη σε άκρη και μάλιστα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής εκεί του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Και πάνω που η πρόεδρος Ρούσεφ νόμιζε ότι ξεμπέρδεψε, τα συνδικάτα κήρυξαν πανεθνική απεργία και οι κινητοποιήσεις πέρασαν από το συμβολικό στο πραγματικό πεδίο. Γιατί τις διαδηλώσεις -κυρίως των νέων- όσο μαζικές και βίαιες κι αν είναι, η εξουσία, χρησιμοποιώντας καταστολή και «λάσπη» περί κουκουλοφόρων και υποσχέσεις, έχει μια ελπίδα να τις χειριστεί, όταν όμως σταματάνε τα πάντα επειδή απεργεί η δύναμη που κινεί την κοινωνία, δηλαδή οι εργαζόμενοι, τα πράγματα σκουραίνουν για τους κυβερνώντες.

 

ΙΝΔΙΑ Νεοσύλλεκτοι «βαράνε προσοχή» στα περίχωρα του Σριναγκάρ στην τελετή κατά την οποία 494 νέοι από διαφορετικές θρησκείες, αλλά όλοι τους με καταγωγή από το Κασμίρ, έπειτα από 49 εβδομάδες εκπαίδευσης εντάχθηκαν στο Ελαφρύ Σύνταγμα Πεζικού του Γιαμού και Κασμίρ. Είναι γνωστό πως στην περιοχή υπάρχει απελευθερωτικό κίνημα που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της και το Ν. Δελχί καταφεύγει στο γνωστό κόλπο όλων των καταπιεστικών εθνικισμών: αναθέτει την καταστολή του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος σε στρατιωτικά σώματα που απαρτίζονται από ομοεθνείς τους. Ωραία πράγματα.

 

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΤατζήδες εκκενώνουν διά της βίας υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο είχε καταληφθεί από ακτιβιστές της Πλατφόρμας Θυμάτων των Υποθηκών και των Κατασχέσεων, ένα κίνημα που φτιάχτηκε για να σταματήσει τις εξώσεις από τα σπίτια τους ανθρώπων που, επειδή χρωστάνε στις τράπεζες, γίνονται εν μια νυκτί άστεγοι. Αιτία της κατάληψης ήταν η ιστορία ενός Ισπανού που δανείστηκε, το 2007, 390.000 ευρώ και με τρόπο μαγικό σήμερα χρωστά 588.000 ευρώ. Φαντάζομαι πως δυσκολεύεστε να πιστέψετε την ιστορία αυτή γιατί ως γνωστόν οι τράπεζες δεν κάνουν τέτοια πράγματα, αυτά τα κάνουν οι τοκογλύφοι. Αλλωστε αν έκαναν τέτοια οι τράπεζες, δεν θα δεχόμασταν να χρεωθούμε συλλογικά ως κοινωνία για να ανακεφαλαιοποιηθούν.

 

ΡΩΣΙΑ Νεαροί Ρώσοι, που απ’ ό,τι φαίνεται γουστάρουν την ινδική κουλτούρα, αντιγράφουν στη Μόσχα το Φεστιβάλ Χολι, με το οποίο οι Ινδοί γιορτάζουν το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη. Ετσι οι νεαροί Μοσχοβίτες, αφού αλείφτηκαν με πολύχρωμες σκόνες, άρχισαν να φιλιούνται στο στόμα. Τώρα που το σκέφτομαι, παίζει το κίνητρό τους να είναι διαφορετικό από τον αγνό και άδολο θαυμασμό του ινδικού πολιτισμού.

 

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Ο Γάλλος ποδηλάτης, στο κέντρο της Πόλης της Γουατεμάλας, μόλις έχει κάνει τον γύρο της χώρας και λίγο πριν ξεκινήσει για την Πόλη του Μεξικού. Θέλει, λέει, μ΄αυτόν τον τρόπο να τραβήξει το ενδιαφέρον, ώστε να μαζευτούν κονδύλια για το χτίσιμο σχολείων στην Κεντρική Αμερική. Πείτε με παράξενο, πείτε με κακό, αλλά κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες δήθεν φιλανθρωπικές και τάχα μου αγωνιστικές μού ψιλοφέρνουν γέλια καθ΄ ότι εμένα μου φαίνεται ότι ο τύπος επιδιώκει να τραβήξει πάνω του το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και μάλιστα κάνοντας το χόμπι του. Ασε που μάλλον υπάρχουν πολλοί που θα ΄θελαν να κάνουν ποδήλατο βολτάροντας στη Λατινική Αμερική, αλλά δυσκολεύονται γιατί όπως και να το κάνεις είναι ψιλοακριβό χόμπι…

Scroll to top