12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς καταντήσαμε Βαγγέλη

Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν για να προστατέψουν τον Ευάγγ. Βενιζέλο από τις αποδοκιμασίες στον νομό Ηρακλείου, όπου άλλοτε οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν την αποθέωση.
      Pin It

Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν για να προστατέψουν τον Ευάγγ. Βενιζέλο από τις αποδοκιμασίες στον νομό Ηρακλείου, όπου άλλοτε οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν την αποθέωση…

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Του Μάριου Διονέλλη

 

Εικόνες… Αποκάλυψης για το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Κρυφτό με τους διαδηλωτές, ΜΑΤ, κλειστές συναντήσεις υπό τον φόβο διαμαρτυριών και μια κεντρική πολιτική ομιλία σε… ιατρείο στο Αρκαλοχώρι συνθέτουν την επίσκεψη του αρχηγού του κόμματος στο πάλαι ποτέ πράσινο «κάστρο». Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι παλαιότεροι του Κινήματος που μιλούσαν για κατάντια ενός κόμματος που στηρίχτηκε επί χρόνια στις ψήφους από το «πράσινο νησί» και ειδικά από τον πολυπληθέστερο νομό Ηρακλείου.

 

Από την ανακοίνωση ήδη της επίσκεψης δόθηκε περισσότερο βάρος στο σχέδιο διαφυγής παρά στην ουσία της πολιτικής παρέμβασης που θα έκανε ο κ. Βενιζέλος. Ελάχιστοι άνθρωποι βρέθηκαν να τον υποδεχτούν χθες το απόγευμα στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου, με τους διαδηλωτές καθηγητές, δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες να είναι σαφώς περισσότεροι από τους οπαδούς που ήρθαν να συναντήσουν τον αρχηγό. Οι τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ που επιστρατεύτηκαν για το κυνηγητό γύρω από τα γραφεία του κόμματος ώστε να αποτραπεί η επαφή με τους διαδηλωτές ήταν μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά του νησιού.

 

Η εικόνα κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ στο νησί έχει έρθει πολύ πριν από την έλευση Βενιζέλου. Η εκλογική απώλεια 44 (!) μονάδων (από το 62,7% στο 18,6%) μεταξύ των εκλογών του 2009 και του 2012 και η εκλογή ενός και μόνου βουλευτή για όλο το «πράσινο νησί» δημιούργησαν εικόνα διάλυσης στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ο προηγούμενος γραμματέας της Νομαρχιακής στο Ηράκλειο παραιτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με μία επιστολή, στην οποία δήλωνε αδυναμία να εξηγήσει στους συμπολίτες του τη λήψη νέων μέτρων και τη μετατροπή του κόμματος σε «ουρά του Σαμαρά».

 

Η Νομαρχιακή έμεινε ακέφαλη περίπου 9 μήνες, βρίσκοντας εκπροσώπηση πριν από λίγες ημέρες στο πρόσωπο του 27χρονου Λάμπρου Αντωνόπουλου, φοιτητή από την Αθήνα που δραστηριοποιήθηκε στην τοπική ΠΑΣΠ ΤΕΙ και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί.

 

Περασμένα μεγαλεία αποτελούν οι λαοθάλασσες και το στρίμωγμα για μια φωτογραφία με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό γυμναστήριο στις εκλογές του Μαΐου προσέφερε άφθονες εικόνες με άδειες κερκίδες και από τότε ο σχεδιασμός άλλαξε άρδην.

 

Αυτή τη φορά επελέγη η κεντρική ομιλία να γίνει στο Αρκαλοχώρι, ένα κεφαλοχώρι 11.000 κατοίκων σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Αφενός ο φόβος των διαδηλωτών, αφετέρου μία συμβολική κίνηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ στον νομό, καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής του μοναδικού βουλευτή και σημερινού υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου. Και εκεί, όμως, ενώ αρχικά έπεσε η ιδέα για συγκέντρωση στο εκθεσιακό κέντρο της περιοχής, τελικά επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και η ομιλία δόθηκε στο μικρότερο και πιο ελεγχόμενο κτίριο του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου του δήμου. Και εκεί όμως χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να συγκρατήσουν τους συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατάφεραν τελικά να φθάσουν μέχρι το κοινωνικό ιατρείο. Είχε προηγηθεί κλειστή σύσκεψη με στελέχη του τουρισμού από το Ηράκλειο και το Λασίθι, ενώ η επίσκεψη συνεχίζεται σήμερα με μετάβαση του κ. Βενιζέλου στο Ρέθυμνο.

 

………………………………………………………………………………………..

 

Βενιζέλος: Αλλάζουμε το κράτος

 

Αλλαγή στο κράτος και μεταρρυθμιστική πολιτική είναι, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το επερχόμενο τσουνάμι απολύσεων στο Δημόσιο και τους δήμους που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας. Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης του Ηρακλείου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παραβλέποντας τις ενστάσεις περί «αντιμεταρρύθμισης» που εκφράζουν ακόμη και βουλευτές του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική και να ανταποκριθεί «στην κραυγή της αγωνίας της κοινωνίας που θέλει άλλο κράτος». Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν «προβλήματα και εντάσεις», ενώ στη γραμμή που έχουν χαράξει οι δανειστές σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης». Για τη Δημοτική Αστυνομία ανέφερε ότι θα ενταχθεί ως διοικητική αστυνομία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τέλος, για την ΕΡΤ δήλωσε ότι η εκπομπή σήματος ως Δημόσια Τηλεόραση «καλύπτει τις ανάγκες συμμόρφωσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Scroll to top