12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ATZENTA Art

      Pin It

Τάνγκο στη Μικρή Επίδαυρο

 

Η Ηρώ, η πολυτάλαντη ερμηνεύτρια, συνθέτρια και πιανίστα, μαζί με τον εντυπωσιακό Αργεντίνο ερμηνευτή του Sexteto Milonguero, Javier Di Ciriaco, θα βρεθούν μαζί στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, για να παρουσιάσουν δύο μοναδικές συναυλίες, σήμερα και αύριο. Μαζί τους το Nuevo Siete Ensemble, ένα καταξιωμένο σύνολο μουσικής ειδικευμένο στο αργεντίνικο τάνγκο και η συνθέτις και σολίστ στο ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια. Θα ακουστούν τραγούδια τάνγκο, αργεντίνικης μουσικής αλλά και συνθέσεις τάνγκο της τραγουδίστριας από την πλούσια δισκογραφία της.

 

Χατζηγιάννης με Μηδενιστή

 

Από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες και τραγουδιστές της γενιάς του, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συνεργάζεται με έναν ράπερ της νεότερης γενιάς, τον Μηδενιστή. Αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους στο τραγούδι «Σε έναν Τοίχο», εμφανίζονται σήμερα (21.30) στο Βεάκειο Θέατρο σε μια κοινή συναυλία γεμάτη ρυθμό και παλμό. Ασφαλώς, δεν θα λείψουν οι γνωστές επιτυχίες από το ρεπερτόριο του Χατζηγιάννη «Μόνο στα όνειρα», το «Κρυφό φιλί», το «Πιο Πολύ», «Το σ’ αγαπώ», «Το καλοκαίρι μου» και το «Ολα ή τίποτα»… ώς τα πρόσφατα «Τρεις ζωές» «Πλάι-Πλάι» αλλά και τα ολοκαίνουργια τραγούδια του από το δίσκο «Η αγάπη δυναμώνει».

 

Με τη Ζαζί στο μουσείο

 

Η αγαπημένη ταινία του Λουί Μαλ «Η Ζαζί στο Μετρό» (1960) προβάλλεται σ’ έναν από τους ωραιότερους κήπους της Αθήνας, στο Νομισματικό Μουσείο (Κυριακή 14 Ιουλίου 22.30, είσοδος ελεύθερη). Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρεϊμόν Κενό, ζωντανεύει την ιστορία ενηλικίωσης της δεκάχρονης Ζαζί που περιπλανιέται στο μαγικό Παρίσι. Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την πτώση της Βαστίλης. Η Fischer είναι χορηγός και θα προσφέρει δροσερά ποτήρια στους θεατές (Ιλίου Μέλαθρον, Πανεπιστημίου 12).

 

«Insenso» στην Πειραιώς

 

«Είμαι η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι. Κατέδωσα τον εραστή μου, υπαξιωματικό Φραντς Μάλερ, για λιποταξία από τον αυστριακό στρατό…». Η μονοπρόσωπη μετα-όπερα του Μιχαήλ Μαρμαρινού «Insenso», πάνω στο κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, ξαναγυρίζει απόψε και τη Δευτέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Η εμπνευσμένη από το «Senso» του Βισκόντι άρια-ποταμός του Δημήτρη Δημητριάδη, με θέμα τον παραλογισμό του απόλυτου έρωτα, το πάθος, την προδοσία και την απώλεια, ξαναβρίσκει τον ιδανικό χώρο της στο βιομηχανικό τοπίο τής Πειραιώς 260. Στην πολυσυζητημένη site-specific παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, μια χορωδία από αξιόλογες ηθοποιούς μοιράζεται τη μονολογιακή «όπερα χωρίς μουσική».

 

Το κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη παίρνει την Ιταλίδα κόμισσα, Λίβια Σερπιέρι, από την κλασική βισκόντεια ταινία «Senso» (1954), και την οδηγεί στο υπαρξιακό της επέκεινα να αναλογίζεται σπαρακτικά πάνω στην ουσία και τη ματαιότητα του έρωτα, μετά την εκτέλεση του Αυστριακού εραστή της, που η ίδια κατέδωσε, όταν εκείνος πρόδωσε την αγάπη της.

 

Ωρα έναρξης: 19.30. Εισιτήρια: Κανονικό 25€. Μειωμένο 20€. Φοιτητικό / άνω των 65 15€. Ανέργων 5€. ΑμεΑ 5€.

 

Ταξίδι στις πόλεις του κόσμου

 

Το 3ο Open Air Cinema οδηγεί τα βήματά μας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που από σήμερα μέχρι και τις 14 Ιουλίου γεμίζει με κινηματογραφικές προβολές, σε ένα ταξίδι στις πόλεις του κόσμου (Πειραιώς 100).

 

Πόλεις που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά αποτελούν -η καθεμία με τον τρόπο της- το σκηνικό πάνω και μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ηρώων. Με τα τοπία, την κουλτούρα, την ενέργεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, η κάθε πόλη διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στις διαδρομές που χαράσσουν οι ήρωες της εκάστοτε ταινίας, στις κουβέντες και στις συναντήσεις τους.

 

Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «Εδώ και εκεί – Ραντεβού στο Βελιγράδι» και «Μεσοτοιχίες». Το Σάββατο «Αναζητώντας ένα φιλί τα μεσάνυχτα» και «Ζευγάρια στην πόλη». Την Κυριακή «Μπουένος Αϊρες σ’ αγαπώ». Ωρα έναρξης 21.15. Τιμή εισιτηρίου: 5€.

 

Μιούζικαλ, τζαζ και κλασική στον κήπο του Μεγάρου

 

Απολαυστική Βιβίκα στην οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός», που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο τον περασμένο χρόνο, η Τζίνα Φωτεινοπούλου επιστρέφει απόψε (9.00) στον δροσερό του κήπο για μία συναυλία με τίτλο «All that Musical». Ο λαμπερός κόσμος των μιούζικαλ του Χόλιγουντ και της βρετανικής μουσικής σκηνής αναδύεται στον χώρο με όχημα τον καθαρό ήχο της φωνής και του πιάνου.

 

Η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο πιανίστας Γιώργος Δούσης θα συστήσουν ή θα θυμίσουν τραγούδια που πέρασαν στην ιστορία βγαλμένα από κλασικά μιούζικαλ, ελληνικά και ξένα. Μελωδίες από τον «Μάγο του Οζ», το «Ωραία μου Κυρία», το κεφάτο «West Side Story», τους «Αθλιους», το θρυλικό «Καμπαρέ», τις αξέχαστες «Γάτες» του Αντριου Λόιντ Βέμπερ, αλλά και το «Ενας ουρανός μ’ αστέρια» από την ταινία του Δαλιανίδη «Ραντεβού στον αέρα».

 

Το Σάββατο παίρνουν τη σκυτάλη δύο παλιοί φίλοι και συνεργάτες, η Εφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης (φωτ.), που υπηρετούν την κλασική και την τζαζ αντίστοιχα. Οι δύο σπουδαίοι Ελληνες πιανίστες θα πάρουν τη θέση τους πίσω από το πιάνο, στη σκηνή του κήπου του Μεγάρου, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα που βρίσκονται στις παρυφές του κλασικού και της τζαζ των Αστορ Πιατσόλα, Σάμιουελ Μπάρμπερ, Μορίς Ραβέλ και Ντέιβ Μπρούμπεκ.

Ωρα εναρξης: 21.00. Προπώληση εισιτηρίων 7€ και στην είσοδο 9€.

 

Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία στους Αέρηδες

 

Η Μάνια Παπαδητρίου απόψε στις 8.30 στους Αέρηδες στην Πλάκα, στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» με την παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία», που πραγματεύεται το θέμα μνήμη και τα συνεπακόλουθά της. Σε απόπειρα ανασκόπησης του παρελθόντος δίχως το στοιχείο της νοσταλγίας, επιχειρεί να φωτίσει τους μηχανισμούς που συγκροτούν εικόνες και ψευδαισθήσεις σε αναμνήσεις, στην προσωπική μνήμη του καθενός.

 

«Σε μια χώρα που η σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν κυριαρχεί τυραννικά στην καθημερινότητα, η παράσταση αποδομεί την αλήθεια της συλλογικής μνήμης» λέει η Μάνια Παπαδημητρίου. «Tα τρία τελευταία χρόνια έννοιες με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές μοιάζουν να μετασχηματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Ποια είναι η λύση για να αποφύγουμε το σοκ και να αντισταθούμε; Ποιος είναι ο τρόπος για να αντέξουμε την πραγματικότητα; Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε λοιπόν μια φορά δίχως νοσταλγία, να θυμηθούμε τα γεγονότα χωρίς το εξιδανικευμένο χθες, όπως ακριβώς έγιναν. Είναι η δική μας η νεότητα που όπως αποχωρεί θέλει να κρατήσει όλα τα καλά και να μας αφήσει μόνο με τις λύπες; Και αν είναι παιχνίδι των αισθήσεων του παρόντος η μνήμη του καθενός, τότε τι είναι η περίφημη συλλογική μνήμη;…». Μαζί της ο Αρης Γραικούσης στο πιάνο και στο τραγούδι. Είσοδος 10 ευρώ με ποτό.

Scroll to top