12/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Sani Festival στη Χαλκιδική ανοίγει σήμερα τις πόρτες του

Οι κυρίες τραγουδούν jazz

Η Τσάινα Μόουζις, κόρη τής Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, η Κασάντρα Γουίλσον και, φυσικά, η Μαντλέν Περού, που τη Δευτέρα θα κατηφορίσει και στην Αθήνα, κάνουν το πρώτο τριήμερο, το Jazz on the Hill, ιδιαίτερα ελκυστικό.
      Pin It

Η Τσάινα Μόουζις, κόρη τής Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, η Κασάντρα Γουίλσον και, φυσικά, η Μαντλέν Περού, που τη Δευτέρα θα κατηφορίσει και στην Αθήνα, κάνουν το πρώτο τριήμερο, το Jazz on the Hill, ιδιαίτερα ελκυστικό

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Ολα ιδανικά. Τζαζ από εξαιρετικές γυναικείες φωνές σ’ έναν καταπληκτικό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Για ένα weekend διακοπών μετά… μουσικής. Το Sani Festival ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στη Σάνη της Χαλκιδικής και όσοι βρίσκετε εκεί γύρω μη χάσετε την ευκαιρία. Μπάνιο, θάλασσα, ωραία κοκτέιλ το απόγευμα και τα βράδια καλές συναυλίες. Αυτή είναι ζωή (αρκεί να έχεις χρήματα, το ξέχασα, το σπουδαιότερο).

 

Πρώτο τριήμερο, λοιπόν, για το φετινό φεστιβάλ με το Jazz on the Hill να παρουσιάζει την ενότητα «Female Jazz Vocalists». Απόψε παίζει η China Moses, η κόρη της Dee Dee Bridgewater που είδαμε πρόσφατα στο Gazarte, αύριο η Cassandra Wilson και την Κυριακή η Madeleine Peyroux, η οποία εμφανίζεται και τη Δευτέρα στην Αθήνα, στο Θέατρο Λυκαβηττού, μαζί με την Ελλη Πασπαλά -αύριο θα διαβάσετε μια συνέντευξη που έδωσε η Madeleine στην εφημερίδα μας.

 

Το Sani Festival πραγματοποιείται μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου Sani Resort που βρίσκεται στη Σάνη, στο πρώτο… πόδι της Χαλκιδικής. Φυσικά μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, όχι μόνο οι ένοικοι. Αλλωστε, περισσότεροι είναι εκείνοι που πηγαίνουν αυθημερόν από Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιείται σε έναν λοφίσκο, έναν καταπράσινο μικρό λόφο δίπλα στη θάλασσα. Και το «Jazz on the Hill» αποτελεί το κορυφαίο τριήμερο του «Sani», που μετράει περισσότερα από 20 χρόνια και διαρκεί Ιούλιο και Αύγουστο. Και τις περισσότερες φορές φιλοξενεί ονόματα που εμφανίζονται μόνο εκεί και όχι και κάπου αλλού στην Ελλάδα. Είναι απευθείας μετακλήσεις δηλαδή. Οπως και φέτος με την China Moses και την Cassandra Wilson.

 

Κόρη της Dee Dee και του σκηνοθέτη Gilbert Moses, η China έγινε γνωστή με τα άλμπουμ της «China» (1997) και «Good Lovin» (2004). Στη Σάνη θα έρθει με τον Γάλλο πιανίστα Raphaël Lemonnier, που τον γνώρισε στο Café de la Danse στο Παρίσι. Μαζί δημιούργησαν την παράσταση «Gardenias for Dinah», αυτή που θα δούμε στη Χαλκιδική, ένα αφιέρωμα στην Dinah Washington.

 

Από διαφορετική αφετηρία η Cassandra Wilson, με καταγωγή από το Μισισίπι και με γονείς μουσικούς, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της αμερικανικής τζαζ σκηνής. Στην αρχή, ωστόσο, ξεκίνησε από τη Νέα Ορλεάνη, καταξιώθηκε όμως στη Νέα Υόρκη ως κεντρική τραγουδίστρια στην μπάντα του Steve Coleman, M-Base Collective. Στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα, γράφοντας η ίδια τα τραγούδια της.

 

Αμερικανίδα επίσης και η Madeleine Peyroux, αλλά την καριέρα της την ξεκίνησε πιτσιρίκα στο Παρίσι, ως μέλος της μπάντας του δρόμου «Riverboat Shufflers». Στα δεκαέξι της εντάχθηκε στη «The Lost Wandering Blues and Jazz Band» και το 1996 τη μάθαμε, οι πιο πολλοί, με το «Dreamland». Στο τελευταίο της άλμπουμ «The Blue Room» συνεργάζεται, όπως συνήθως, με τον Larry Klein και συνδυάζει διάφορα μουσικά στιλ.

 

To Sani Festival συνεχίζεται το άλλο Σάββατο, 20 του μηνός, με τη Βελγίδα, σεφαραδίτικης καταγωγής συνθέτρια Myriam Alter που παίζει world music. Στις 27 Ιουλίου η Σαβίνα Γιαννάτου θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει από μεσογειακές μουσικές μέχρι συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος, ενώ στις 3 Αυγούστου ο Δημήτρης Μαραμής μελοποιεί τον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου, το «Erotokritos in blues @Αυτοσχεδιασμοί».

 

Την ελληνική ενότητα θα κλείσουν ο Μανώλης Μητσιάς με την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα με μια συναυλία με «τραγούδια που αντέχουν» στις 10 Αυγούστου.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ προγραμματίζεται κι ένα διήμερο αφιέρωμα στις καλύτερες και διεθνώς βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Thessaloniki International Short Film Festival (15-16 Αυγούστου). Η αυλαία θα πέσει στις 17 Αυγούστου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Αλέξανδρο Μυράτ, μέσα από ένα Gala Οπερας, αφιέρωμα στον Βέρντι συνοδεία διάσημων λυρικών τραγουδιστών.

 

[email protected]

Scroll to top