Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

«Η διαφύλαξη των προσωπικών σας δεδομένων αποτελεί για μας προτεραιότητά» δεσμευόταν στη διαφημιστική καμπάνια του Απριλίου η Microsoft. Ομως ο γίγαντας της πληροφορικής δεν τήρησε την υπόσχεσή του: παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις, συνεργάστηκε επί τουλάχιστον 3 χρόνια στενά με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να τις βοηθήσει να υποκλέψουν επικοινωνίες χρηστών. Καταστρατηγώντας μάλιστα κάθε έννοια σεβασμού των προσωπικών δεδομένων επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) να παρακάμπτει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «ξεκλειδώνοντας» για χάρη της το πρόγραμμα Outlook.

 

Σύμφωνα με το νέο αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Guardian», που βασίζεται σε άκρως απόρρητα ντοκουμέντα, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, η Microsoft συνεργάστηκε επίσης τόσο με το FBI όσο και την NSA προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων SkyDrive μέσω του προγράμματος συγκέντρωσης δεδομένων Prism. Επιπροσθέτως η Microsoft βοήθησε το Prism,– να συγκεντρώσει βίντεο και ηχητικές εγγραφές συνομιλιών που έγιναν μέσω του Skype, της εξαιρετικά δημοφιλούς οn-line υπηρεσίας βιντεοδιασκέψεων που εξαγοράστηκε πρόπερσι από τη Microsoft έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται ότι και το Skype στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «δεσμεύεται να σεβαστεί την προσωπική ζωή των χρηστών του καθώς και το περιεχόμενο των συνομιλιών».

 

Η Microsoft είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως δεν προσέφερε στην NSA άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Ωστόσο προχθές -εν γνώσει προφανώς των επικείμενων αποκαλύψεων- ανέκρουσε πρύμναν υποστηρίζοντας ότι δίνει δεδομένα των πελατών μόνον ανταποκρινόμενη σε «νόμιμα αιτήματα» της κυβέρνησης, ενώ οι εταιρείες Facebook Inc, Google Inc και Microsoft έχουν καλέσει δημοσίως τις αμερικανικές αρχές να τους επιτρέψουν να αποκαλύψουν τον αριθμό και την έκταση των αιτημάτων παρακολούθησης.

 

Προσωρινό άσυλο

 

Από την πλευρά της, η NSA σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες βοήθησαν ώστε να είναι πολύ πιο πλήρης και έγκαιρη η συλλογή των πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Οσο για τον ίδιο τον Σνόουντεν, χθες επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και Ρώσους βουλευτές στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας όπου βρίσκεται από τις 21 Ιουνίου. Εκπρόσωπος του ιστοτόπου Wikileaks δήλωσε πως ο Σνόουντεν προσανατολίζεται να ζητήσει «προσωρινό άσυλο» από τις ρωσικές αρχές.

 

Ωστόσο το θρίλερ των διαρροών συνεχίζεται: ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» ανέφεραν ότι αεροσκάφος της Aeroflot τον μετέφερε στην Κούβα, αν και ο πιλότος του επίμαχου αεροσκάφους διέψευσε ακαριαία την πληροφορία…

 

 

 

Scroll to top