Pin It

Καλά κρατούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων που κορυφώνονται την Τρίτη

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Μέρα μαζικών κινητοποιήσεων η χθεσινή για την Αθήνα. Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί εκατοντάδες δημοτικοί αστυνομικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, σχολικοί φύλακες και αλληλέγγυοι διαδηλωτές, που είχαν έρθει από όλη τη χώρα, έξω από το ξενοδοχείο Κάραβελ όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ολοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους προτείνοντας την αναστολή της λειτουργίας των δήμων την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα έως Τετάρτη). «Κάτω οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις» έγραφαν τα πανό, ενώ εκκωφαντικός ήταν ο θόρυβος από τις αναμμένες σειρήνες και τα συνθήματα.

 

«Είμαστε ανάμεσα στο σοκ και στο δέος. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε κατάργηση και άλλων αρμοδιοτήτων στους δήμους και όλα αυτά χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος. Ευελπιστούσαν ότι η ζέστη του καλοκαιριού θα μας κάμψει αλλά όπως διαπιστώνετε δεν τα κατάφεραν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γ. Τσούνης. «Κρατάμε 40 σχολεία μακριά από τα ναρκωτικά, αγωνιζόμαστε ενάντια στην ενδοσχολική βία και αυτοί μάς πετάνε στον δρόμο. Να μας πούνε τι θα γίνει χωρίς τους φύλακες στα σχολεία», δηλώνει ο Χάρης Μπάστας, πρόεδρος σωματείου σχολικών φυλάκων Αθήνας. «Η επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε με τις συνεχείς μειώσεις των πόρων των δήμων, μειώσεις συνολικά πάνω από 60% συγκριτικά με το 2009, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται μέσα σε έναν οικονομικό κλοιό», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου και πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας, και συμπληρώνει: «Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Η πρότασή μας για κινητικότητα μέσα στην Αυτοδιοίκηση με μετατάξεις από δήμο σε δήμο είναι και λογική και εφικτή και αποτελεσματική. Απορούμε γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

 

Την ίδια ώρα μαζική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν και οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα στους Αμπελόκηπους. Εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στους δήμους και στα νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) της Δευτέρας 15/7/13 στις 8 στο Σύνταγμα (όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία).

 

Μεγάλη αναμένεται και η συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία καλούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, με πιθανό ενδεχόμενο την ολονύκτια περικύκλωση της Βουλής.

 

 

 

Scroll to top