14/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημητράκης ο θυμόσοφος V

      Pin It

Οκτώ μέρες την εβδομάδα θα μένουν ανοιχτοί οι εμπορικοί οίκοι. Οπωσδήποτε την Κυριακή. Εξάπαντος το Σάββατο. Το δίχως άλλο το υπόλοιπο διάστημα. Το οποίο όμως δεν αρκεί και ως εκ τούτου κάνουμε δώρο στην τρόικα ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο. Να φανούμε γαλαντόμοι. Αφού ο Χατζηδάκης δεν βλέπει χαΐρι διά της ρεαλιστικής οδού, το 'ριξε στον σουρεαλισμό. Να θεωρηθούμε προχώ. Το παν είναι να αντληθούν τζίροι. Αν εξαντληθούν στο κουπί οι ταλαίπωροι εμποροϋπάλληλοι· ας πρόσεχαν. Δεν είναι εύκολη η κωπηλασία στη γαλέρα.

 

Ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης. «Οταν εμείς οι Ελληνες βρισκόμαστε μπροστά στον γκρεμό, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι τα καταφέρνουμε θαυμάσια. Το κακό αρχίζει μόλις απομακρυνθούμε» υπογραμμίζει με νόημα. Γι’ αυτό η διμούτσουνη οχιά, η δικομματική με το διπλό γλωσσίδι, φροντίζει να αιωρούμαστε μονίμως στα βάραθρα, στα ρείθρα της Στυγός, στο χείλος της αβύσσου. Για να μεγαλουργούμε. Ειδάλλως επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας και μας τρώει η μαρμάγκα.

 

Κυριακές και σχόλες δεν επηρέαζαν την αυτοσχέδια χασαποταβέρνα του Δημητράκη. Ούτε τα ωράρια. Οποτε έβρισκε κρέας ο μαγαζάτορας το 'σφαζε, πουλούσε όσο πουλούσε και το ρέστο το 'βραζε στον τέντζερη για τη βραδινή πελατεία. Ο αστυνόμος του χωριού ήταν σταθερός μουστερής. «Ζύγισέ μου ένα τετάρτι κριάς» διέταζε. Ο καψερός ο Δημητράκης το 'κοβε, το ζύγιζε, το τύλιγε στην εφημερίδα κι εκείνος το 'παιρνε κι έφευγε χωρίς να πληρώσει. Μια, δυο, τρεις. Το 'χε κάνει σύστημα.

 

Ομηρος αισθανόταν ο καταστηματάρχης. Τι να πει; Ο μπαταξής πελάτης του 'γραφε κλήσεις κάθε τόσο, για να υπενθυμίζει την εξουσία του· να τον κάνει να τη νιώθει. Ενα βράδυ μπαίνει φουριόζος ο αστυνόμος στο μαγαζί και δίνει τη συνήθη παραγγελία. Ο Δημητράκης τεμαχίζει το σφάγιο, το στριφογυρίζει στην εφημερίδα και του το προτείνει. «Καλά, δεν θα το ζυγίσεις;» του κάνει το όργανο. Κι εκείνος, ακονίζοντας μια μια τις λέξεις, τον κατακεραυνώνει με το αργό, στακάτο του τέμπο: «Πάρ' το και μια βολά αζύιαστο»!

 

Ισως να χάρηκαν οι θαμώνες της ταβέρνας βλέποντας τον αστυνόμο να μπαίνει νωρίς μιαν εσπέρα με δεμένο τον δεξιό οφθαλμό. Αλλά δεν το 'δειξαν. «Ηντα 'παθες;» τον ρώτησαν ανήσυχοι απεναντίας. «Αφήστε τα. Εβγαλα ένα σπυρί χθες στο κάτω τσίνορο και σιγά σιγά έγινε τούμπανο. Αφού τρόμαξε ώς κι ο γιατρός» άρχισε να διηγείται την περιπέτειά του. «Μου 'πε μάλιστα πως παραλίγο να χάσω το μάτι μου. Ποιος ξέρει αν δεν φταίνε οι κάταρες που σίγουρα μου κάνει ο Δημητράκης» κατέληξε. «Αν επιάνανε οι κάταρες δεν ήθελε να 'χεις καένα» αντέτεινε εκείνος με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Χάρμα οφθαλμών θα είναι ο καιρός σήμερα κι αύριο με άπλετη λιακάδα και πιθανότητα βροχής στα βόρεια ορεινά. Μελτέμι έως 7 Μποφόρ θα αφρίζει τα πελάγη.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

Scroll to top