ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ανακρίνει τον Μόρσι και στελέχη του κόμματός του με στόχο να του φορτώσει εσχάτη προδοσία
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Νέες διαδηλώσεις. Νέες δικαστικές διώξεις. Νέα κυβέρνηση. Και το μεγάλο ερώτημα στην Αίγυπτο παραμένει: πρόκειται πράγματι για μία νέα αρχή; Καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι προετοιμάζονταν για τις σημερινές κινητοποιήσεις, η νέα μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου έπαιρνε ήδη σάρκα και οστά, οι εισαγγελικές αρχές διέτασσαν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 14 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κι επιφανών ισλαμιστών και οι φήμες οργίαζαν για την επερχόμενη απαγγελία κατηγοριών κατά μελών της έκπτωτης κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον κρατούμενο επικεφαλής της.
Οι ανακρίσεις
Ανακριτές της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας άρχισαν από χθες το έργο τους -αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP- υποβάλλοντας ερωτήσεις στον Μοχάμεντ Μόρσι και σε συλληφθέντα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας γύρω από τη… μεγάλη απόδρασή τους από τις φυλακές του Ούαντι Νάτρουν, το 2011, μεσούσης της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο ρόλος που φημολογείται ότι διαδραμάτισαν στη δραπέτευση μέλη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Εάν επιβεβαιωθεί, τότε οι Αρχές θα μπορούν να μιλούν για «ξένη επέμβαση» και ο Μόρσι θα κατηγορηθεί για προδοσία…
Πλήθος κατηγοριών
Επί του παρόντος, δεν έχουν απαγγελθεί εναντίον του έκπτωτου προέδρου -αν και δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι οι καταγγελίες σε βάρος του πληθαίνουν για κατασκοπεία, υποκίνηση βίας και καταστροφή της εθνικής οικονομίας. ΗΠΑ και Γερμανία ζήτησαν δημόσια την άμεση απελευθέρωση του Μόρσι -«του μόνου νόμιμου ηγέτη της Αιγύπτου», όπως τόνισε και πάλι χθες ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει από την πλευρά της λόγο για πολιτικές διώξεις που αποσκοπούν στην διάλυσή της. Ενώ ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης -πολιτικού βραχίονα της ισλαμικής οργάνωσης- κατήγγειλε τις αιγυπτιακές δικαστικές αρχές ότι διέταξαν, με συνοπτικές διαδικασίες, παράταση της κράτησης περίπου 240 ισλαμιστών που συνελήφθησαν την προηγούμενη Δευτέρα στα αιματηρά επεισόδια του Καΐρου. Η ακρόαση -ισχυρίστηκε- έγινε μέσα στις φυλακές, κεκλεισμένων των θυρών και απουσία δικηγόρων…
Αντιμέτωπος με αυτό το κλίμα αμοιβαίας εχθρότητας και καχυποψίας, ο προσωρινός πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι επιταχύνει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της 30μελούς μεταβατικής κυβέρνησης -κυρίως με τεχνοκράτες- που θα αναλάβει τα «ηνία» μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πιθανόν εντός του Δεκεμβρίου. «Ολες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή», διατράνωνε χθες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός αλ Σίσι, καθώς στο Κάιρο ανακοινώνονται η μία μετά την άλλη οι νέες υπουργοποιήσεις, απόντων όμως των ισλαμιστών, που εξακολουθούν να αρνούνται τη συμμετοχή του στην όλη διαδικασία.
Στο υπουργείο Οικονομικών -όπως ανακοινώθηκε- αναλαμβάνει ο φιλελεύθερος οικονομολόγος και κάτοχος Διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Αχμεντ Γκαλάλ. Στο Εξωτερικών διορίστηκε ο πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ, Ναμπίλ Φάχμι (αν και αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις ορκίστηκε στην αντιπροεδρία ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι). Για το υπουργείο Επενδύσεων -ανέφερε η αιγυπτιακή al Ahram- προτάθηκε ο Κόπτης επιχειρηματίας και στέλεχος της αντιπολίτευσης, Μουνίρ Φάκρι Αμπντέλ Νουρ (διετέλεσε υπουργός Τουρισμού μετά την πτώση του Μουμπάρακ). Οι διαβουλεύσεις για τα υπόλοιπα πόστα συνεχίζονται. Κατά το δοκούν, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας…