stournaras-slider

15/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ»

Στουρνάρας: «Το 2014 θα βγούμε από την ύφεση»

Εμμένει ο υπουργός Οικονομικών, παρά τις διεθνείς εκτιμήσεις πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό εντός του επόμενου έτους.
      Pin It

Αισιόδοξος, για άλλη μία φορά, εμφανίστηκε ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε ομιλία του στην εκδήλωση της Βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττας Γιαννάκου, με θέμα: «Νέα Ευρώπη Τώρα», ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η «η οικονομία μας περνάει σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων. Επανέρχεται σιγά σιγά η εμπιστοσύνη και μέσα στο 2014 θα βγούμε από την ύφεση».

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει πως θα παρουσιαστεί «χρηματοδοτικό κενό» στην Ελλάδα μετά τον Ιούλιο του 2014. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάνουν λόγο για περαιτέρω βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 2% του ΑΕΠ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2013 θα έχει διαρθρωτικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ίσο με 2% του ΑΕΠ, δηλαδή το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Για όσους δεν είστε ειδικοί, διαρθρωτικό πλεόνασμα σημαίνει το πλεόνασμα που προκύπτει μετά τη διόρθωση για τον οικονομικό κύκλο και αφού ληφθούν υπόψη και εξουδετερωθούν τα μη μόνιμα μέτρα. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής δείκτης. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα το υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα σε όλη την ευρωζώνη. Δεν το λέμε εμείς, είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Για να συμπληρώσει: «Πρέπει να τονιστεί, ότι αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι απλά η πιο ραγδαία που επιχειρείται στο πλαίσιο της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, αλλά η πιο ραγδαία που επιχειρείται σε ανεπτυγμένη χώρα εν καιρώ ειρήνης».

efsyn.gr

Scroll to top