→ΓΑΛΛΙΑ Προκειμένου να αναδειχθούν οι κίνδυνοι από τα φθαρμένα λόγω παλαιότητας πυρηνικά εργοστάσια, η Greenpeace έστειλε 29 ακτιβιστές της να διεισδύσουν σε ένα από αυτά
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Επιχείρηση «γροθιά» χαρακτηρίστηκε η διείσδυση ομάδας ακτιβιστών της οργάνωσης Greenpeace στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου Τρικαστέν στην περιοχή Ντρομ, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Συνολικά 29 ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων (Γάλλοι, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί) εισέβαλαν στις 5 το πρωί στον πυρηνικό σταθμό. Προχώρησαν αρκετά στο εσωτερικό και μέσα σε 20 λεπτά έφτασαν ώς τις μονάδες των αντιδραστήρων 1 και 3. Εκεί ανάρτησαν δύο πανό με τις επιγραφές «Τρικαστέν, πυρηνικό ατύχημα» και «Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος καταστροφής;».
Στόχος τους ήταν να καταγγείλουν τους κινδύνους που υπάρχουν στις γαλλικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λόγω της φθοράς και της διάβρωσης που παρουσιάζουν ορισμένοι αντιδραστήρες. Η αστυνομία συνέλαβε είκοσι από τους ακτιβιστές και απέσυρε τα δύο πανό.
Οι γαλλικές αρχές επιδιώκουν να δείξουν ότι είναι εγγυημένη η ασφάλεια, σε περίπτωση κινδύνου ή τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «κανένας από τους ακτιβιστές δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητο χώρο. Δεν υπήρξε διείσδυση στο τμήμα ασφάλειας, σε κτίρια που στεγάζουν τους αντιδραστήρες και στις αίθουσες ελέγχου». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πιέρ Ανρί Μπραντέλ, δήλωσε ότι επρόκειτο για «επικοινωνιακού χαρακτήρα δράση της Greenpeace η οποία δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τις εγκαταστάσεις».
Υπεύθυνοι ασφάλειας υποστηρίζουν ότι οι ακτιβιστές έγιναν αντιληπτοί μόλις μπήκαν στον χώρο και τελούσαν υπό βιντεο-παρακολούθηση για όλες τις κινήσεις τους. Αν δεν συνελήφθησαν αμέσως ήταν γιατί η ακολουθούμενη διαδικασία είναι να κινητοποιηθούν άμεσα δυνάμεις της χωροφυλακής στα κτίρια των αντιδραστήρων και στις αίθουσες ελέγχου και μετά ακολουθούν συλλήψεις. Εκτός αν υπάρχει κίνδυνος από την εισβολή. H εκπρόσωπος της Greenpeace, Ιζαμπέλ Φιλίπ, προσδιόρισε: «Στόχος μας είναι να δείξουμε όλες τις ανεπάρκειες ασφαλείας στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας». Υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με την ταξινόμηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, «ο πυρηνικός σταθμός Τρικαστέν είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους και ένας από τους πέντε που πρέπει να κλείσουν κατά προτεραιότητα, ιδίως λόγω των ρωγμών που παρουσιάστηκαν στον αντιδραστήρα 1».
Τα δύο τελευταία χρόνια η οργάνωση μπόρεσε να εισχωρήσει τρεις φορές στο εσωτερικό πυρηνικών σταθμών και να φτάσει ώς τον πυρήνα της ζώνης ασφαλείας τους. Η εκπρόσωπος οργάνωσης, Σοφία Μανονί, δήλωσε: «Το στοίχημά μας είναι να δώσουμε έμφαση στις προεδρικές υποσχέσεις του Φρανσουά Ολάντ και να τονίσουμε ότι περιμένουμε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Του ζητάμε να προσδιορίσει ότι πράγματι θα μειώσει κατά 50% τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στη Γαλλία».
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι έχει εμπιστοσύνη στην ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας. «Η Γαλλία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας. Η επιφορτισμένη με αυτήν υπηρεσία εκπληρώνει αποτελεσματικά την αποστολή της και δίνει όλες τις σχετικές εγγυήσεις», τόνισε. Ο υπουργός Εσωτερικών, Εμανουέλ Βαλς, ζήτησε έκθεση της υπηρεσίας επιθεώρησης για τις συνθήκες της εισβολής των ακτιβιστών.
www.ira-feloukatzi.fr