16/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ATZENTA Art

      Pin It

Ντούλτσε Πόντες, η μαγική φωνή της Πορτογαλίας

 

Από τις σημαντικότερες φωνές της Μεσογείου και πολυαγαπημένη ερμηνεύτρια στο ελληνικό κοινό, η Ντούλτσε Πόντες επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα στο θέατρο Λυκαβηττού για μια συναυλία–αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Ενιο Μορικόνε. Η Πόντες θα παρουσιάσει γνωστά κομμάτια του Μορικόνε από τον κινηματογράφο, και όχι μόνο, για να τιμήσει την υπέροχη συνεργασία τους που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία του άλμπουμ «FOCUS – Ennio Morricone & Dulce Pontes», καθώς επίσης και φάντος της Ιβηρικής Χερσονήσου και γνωστές επιτυχίες της. Σαγηνευμένος από το τεράστιο ταλέντο της Πορτογαλίδας ερμηνεύτριας, ο Ιταλός συνθέτης έλαβε και ο ίδιος μέρος στην ηχογράφηση του άλμπουμ τους, το οποίο παρουσιάστηκε σε σειρά συναυλιών σε Ρώμη, Μιλάνο, Παρίσι, Τόκιο, Αμερική, Λισαβόνα, Μαδρίτη, Λονδίνο, Βερόνα.

 

Η Ντούλτσε Πόντες έχει αναδειχθεί σε σταρ της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις δεν γνωρίζουν όρια και σύνορα. Θεωρείται διάδοχος της Αμάλια Ροντρίγκεζ, ενώ έχουν γράψει για τη φωνή της: «Είναι ένα κράμα μεταξύ Ελα Φιτζέραλντ και Νουσράτ Φατέχ Αλι Χαν». Τα εγκώμια γεμίζουν τον διεθνή Τύπο: «Μια φωνή που δημιουργεί νοσταλγία», «αυθεντικά συναισθηματική», «καταπληκτική, ευαίσθητη, αρμονική, συναισθηματικά διαπεραστική».

 

Στο ενεργητικό της έχει συνεργασίες με τους Χοσέ Καρέρας, Σεζάρια Εβόρα, Καετάνο Βελόσο, Πάκο Πένια, Αντρέα Μποτσέλι, αλλά και με τους Γιώργο Νταλάρα, Στέφανο Κορκολή και Ελευθερία Αρβανιτάκη.

 

Τραγουδά στα ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά, αραβικά και ελληνικά ενώ έχει περιοδεύσει επανειλημμένα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βραζιλία και Μεξικό, εμφανιζόμενη στα μεγαλύτερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών, ξεσηκώνοντας παντού τους ακροατές όπου κι αν εμφανίζεται.

 

Το τραγούδι της «Cancao do mar» («Το τραγούδι της θάλασσας»), μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες της, ήταν το σάουντρακ της ταινίας «Φόβος Ενστίκτου» («Primal Fear») με τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

 

Η μεγάλη στροφή που επιχείρησε στην καριέρα της ήταν η επιστροφή της στα φάντος με ένα διπλό cd αφιερωμένο στη μεγάλη τραγουδίστρια Αμάλια Ροντρίγκεζ με τίτλο «O coracao tem tres portas», όπου συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Ομορφη πόλη» στα πορτογαλικά. Για να γιορτάσει τα 20 χρόνια παρουσίας της στη διεθνή μουσική σκηνή, ηχογραφεί το τελευταίο της διπλό cd «Momentos». Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει στο studio την ηχογράφηση της νέας της δουλειάς «Nudez» και είναι έτοιμη για την παρουσίαση της οπερέτας του Αστορ Πιατσόλα «Maria de Buenos Aires».

 

Οπως απέδειξε με τα χρόνια και τις δισκογραφικές δουλειές της, η Ντούλτσε Πόντες δεν επαναλαμβάνεται. Η φωνή της δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο στιλ ούτε εντάσσεται μέσα σε κάποια πλαίσια. Ο τρόπος που τραγουδάει ροκ, ποπ, παραδοσιακά της Πορτογαλίας, ή κάποιο τραγούδι άλλης χώρας είναι μοναδικός.

 

* Info: Ωρα έναρξης: 21.00. Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου). Εισιτήρια online: www.ticketservices.gr. Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567, 210 6728080 ELVA. Τιμές: VIP (αριθμημένες) 45 ευρώ, κάτω διάζωμα 35 ευρώ, άνω διάζωμα 25 ευρώ, φοιτητικό-ανέργωv 20 ευρώ.

 

«Ψευτοαφελής» από σπουδαστές

 

Την τρίπρακτη κωμική όπερα του Β. Α. Μότσαρτ «Η ψευτοαφελής» παρουσιάζουν η Ορχήστρα, οι Σπουδαστές του Στούντιο Οπερας και οι Μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ολοκληρώνοντας τον φετινό κύκλο σπουδών τους. Ο μαέστρος και υπεύθυνος του Στούντιο Οπερας Νίκος Βασιλείου και η σκηνοθέτρια Μαρίνα Μέργου επιχειρούν μια σύγχρονη προσέγγιση της ιδιοφυούς όπερας του Μότσαρτ, την οποία συνέθεσε στην ηλικία των 13 ετών. ΟΙ θεατές μεταφέρονται σ’ ένα ονειρικό κατάστημα παιχνιδιών, όπου οι ήρωες-μαριονέτες ζωντανεύουν, ερωτεύονται, τσακώνονται και παγιδεύουν ο ένας τον άλλο. Μέσα από σουρεαλιστικές περιπέτειες και παιχνίδια τιμής, όλοι καταλήγουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Η παράσταση δίνεται σήμερα και αύριο (16 και 17/7 στο θέατρο «Ολύμπια», Ακαδημίας 59-61. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 12 ευρώ φοιτητικό, παιδικό: 8 ευρώ).

 

Ο «Επιθεωρητής» ξανάρχεται

 

Μια κωμωδία επίκαιρη, ανελέητη σάτιρα της διαφθοράς, ο «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ παρουσιάζεται σήμερα στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα από τον Θεατρικό Οργανισμό «Ακροπόλ» και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. «Πρόκειται για μία από τις εντελώς κορυφαίες κοινωνικές σάτιρες του παγκόσμιου δραματολογίου», σημειώνει ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος. «Οι καταστάσεις που προβάλλονται στον “Επιθεωρητή” σχετίζονται όχι μόνο με την τσαρική Ρωσία, αλλά βεβαίως με όλες τις εποχές».

 

Ενας νεαρός δημόσιος υπάλληλος καταφθάνει απένταρος σε μια μακρινή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας. Οι τοπικοί άρχοντες, ο ένας πιο διεφθαρμένος από τον άλλο, νομίζουν ότι είναι ο κρατικός επιθεωρητής, που θα πραγματοποιήσει εξονυχιστικό έλεγχο στις υποθέσεις τους. Γι' αυτό συναγωνίζονται σε κολακεία για να κερδίσουν την εύνοιά του. Η παρεξήγηση αυτή γίνεται η αιτία για συναρπαστικές κωμικές καταστάσεις.

 

Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Αρμένης, Αριέττα Μουτούση, Μιχάλης Μητρούσης, Δανάη Σκιάδη κ.ά. Σκηνικά Γιώργος Πάτσας, κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Γιάννης Αναστασόπουλος.

 

Τραγούδια από τη Νότια Ιταλία

 

Το Athens World Music Festival, με τον ιδιαίτερο θεματικό τίτλο «P.I.I.G.S.» συνεχίζεται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα σειρά έχουν τα τραγούδια από τη Νότια Ιταλία. Στις 21.00 θα εμφανιστούν οι Encardia, η ιδιότυπη μουσική κολεκτίβα, που αποτελεί την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο και σε όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Ακολουθεί στις 22.00 η Nuova Compagnia di Canto Popolare που δημιουργήθηκε το 1970 με σκοπό την προώθηση των παραδόσεων της περιφέρειας της Καμπανίας. Η εκπληκτική επιτυχία που σημείωσαν στο Spoleto Festival το 1972 και το 1974 αποτέλεσε την αφετηρία της διεθνούς καριέρας τους.

 

Banksy εν δράσει

 

Το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Μουσείου Μπενάκη συνεχίζεται στην Πειραιώς 138. Σήμερα (21.00) προβάλλεται το φιλμ (στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους) «Βanksy-Exit through the gift shop» («H τέχνη στον δρόμο») με πρωταγωνιστή τον διάσημο Βρετανό στριτ άρτιστ Μπάνκσι, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το πρόσωπό του. «Η τέχνη στον δρόμο» είναι μια σκληρή και αποκαλυπτική ιστορία για τα αποτελέσματα του συνδυασμού δόξας, χρήματος και βανδαλισμού (;). Ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει, στην πραγματικότητα όμως έχει άλλο σκοπό. Τότε αναλαμβάνει δράση ο κουκουλοφόρος Banksy και αντιστρέφει τους ρόλους με απρόσμενα αποτελέσματα. Τιμές εισιτηρίων: 10, 12 και 15 ευρώ.

 

 

Scroll to top