kapsis-vouli

16/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με Μόσιαλο και Χωμενίδη το πρώτο Εποπτικό της ΝΕΡΙΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη από τους δύο θετική ανταπόκριση για συμμετοχή στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου υφυπουργού Π. Καψή.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

Μπορεί το μεταβατικό σχήμα της ΕΡΤ να έχει ουσιαστικά κολλήσει, με τη «Δημόσια Τηλεόραση» να μην μπορεί να σταθεί ως απάντηση τόσο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και στη δημιουργία ενός οπτικοακουστικού φορέα που μπορεί να λειτουργήσει στο μεσοδιάστημα, όμως όσοι θεωρούν ότι η γενικότερη κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο παραμένει στάσιμη κάνουν, όπως φαίνεται, μεγάλο λάθος.

Η επόμενη μέρα, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα στηθεί η ΝΕΡΙΤ, «ξημερώνει»: το πρώτο της Εποπτικό Συμβούλιο στήνεται κανονικά και το ζήτημα επιχειρείται να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Γίνονται ήδη επαφές με γνωστά πρόσωπα που θα αναλάβουν την ευθύνη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Είναι αυτά ουσιαστικά που θα υποδειχτούν από το υπουργικό συμβούλιο και θα ορίσουν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τα οποία θα οδηγήσουν μέσα σε ένα χρόνο στην κανονική διαδικασία επιλογής μέσω διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχικές διερευνητικές επαφές υπάρχουν και οι πρώτες δύο θετικές απαντήσεις για συμμετοχή στο Εποπτικό Συμβούλιο. Οπως λέγεται, θετικά έχει απαντήσει ο πρώην βουλευτής, υπουργός Επικρατείας επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στον οποίο άλλωστε ανήκει και η αρχική πρωτοβουλία για την αλλαγή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μόνο που εκείνος είχε αρχίσει να το πράττει με την ΕΡΤ εν λειτουργία. Ισως και αυτό να είναι ένα πρώτο σήμα από τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, ότι επιθυμεί να επαναφέρει την κατάσταση σε κάποια ισορροπία μετά τα όσα απίστευτα δημιούργησε το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Σαμαρά με το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει και δεύτερη θετική απάντηση για συμμετοχή στο πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ και πρόκειται για τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη.

Ο τελευταίος είχε αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ διαφωνώντας με τους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ, που οδήγησαν τελικά και στην έξοδο του κόμματος από την κυβέρνηση. Πρόκειται βέβαια ακόμα για πληροφορίες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το επταμελές Ε.Σ.

Οπως λέγεται πάντως, στόχος του κ. Καψή είναι να κινηθεί κατά κύριο λόγο σε τέτοιου τύπου επιλογές επιχειρώντας όσο γίνεται να αποκαταστήσει ισορροπίες, αλλά και να δημιουργήσει ανοίγματα ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Σε συνέντευξή του μάλιστα στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89» και τη Γιάννα Παπαδάκου έκανε λόγο για «προσωπικότητες που θα είναι υπεράνω πάσης υποψίας, να το πω έτσι. Ακόμη και όσοι με το δίκιο τους δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις του υφυπουργού ή της κυβέρνησης να πειστούν και αυτοί ότι πρόθεσή μας είναι να κοπεί οριστικά ο «ομφάλιος λώρος».

Οταν η συζήτηση στράφηκε σε άρθρο του Γιάννη Ραγκούση, που ανέφερε ότι αν πρόκειται για «δήθεν μεταβατική ΕΡΤ του Σαμαρά και του Βενιζέλου, τότε είναι μεταρρυθμιστική απάτη», ο υφυπουργός Δημόσιας Ρσαδιοτηλεόρασης απάντησε: «Αν με είχε πάρει τηλέφωνο ο Γιάννης Ραγκούσης, πιστεύω ότι θα τον είχα ενημερώσει καλύτερα. Η πρόθεση είναι αυτό το εποπτικό συμβούλιο –το οποίο αναλαμβάνει ουσιαστικά να υλοποιήσει πλήρως τον νόμο της Επιτροπής Αλιβιζάτου, αυτή είναι η δουλειά του– να είναι υπεράνω πάσης υποψίας».

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων εργασίας για το μεταβατικό μεσοδιάστημα, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει αύριο ή τις επόμενες 48 ώρες. Οπως εξήγησε στον «Alpha 9,89», θα είναι προκήρυξη για 2.000 θέσεις, αλλά θα προσληφθούν αρχικά 500 κι αυτό όσο βρίσκονται εκτός Ραδιομέγαρου χρησιμοποιώντας κτιριακές εγκαστάσεις στην Κατεχάκη και όχι όπως τώρα ενός ιδιωτικού στούντιο.

Ο κ. Καψής γνωρίζει πολύ καλά, το παραδέχτηκε άλλωστε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι η σημερινή εικόνα της «Δημόσιας Τηλεόρασης» δημιουργεί τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, γι’ αυτό και θέλει να απεγκλωβιστεί το συντομότερο δυνατόν εστιάζοντας πλέον στην επόμενη μέρα. Αλλες πηγές κάνουν λόγο για νέα προβλήματα, που αφορούν περίπου 10 ταινίες οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τη «Δ.Τ». Το ΕΚΚ όμως δεν έχει δώσει την άδειά του για κάτι τέτοιο και, όπως ακούγεται, πρόκειται για ταινίες για τις οποίες είχε γίνει συμφωνία με την ΕΡΤ. Γι’ αυτό και στελέχη τού ΕΚΚ αναρωτιούνται και διερευνούν πώς αυτές έχουν βρεθεί στην κατοχή τής «Δ.Τ.».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, σχεδιάζουν προβολές ελληνικών ταινιών και ήδη εξασφάλισαν από το ΕΚΚ και φυσικά από τον δημιουργό Παντελή Βούλγαρη τα δικά του «Πέτρινα Χρόνια», που αναμένεται να προβληθούν την ερχόμενη Δευτέρα (22/7).

[email protected]

Scroll to top