Pin It

Στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline. Τα κόλπα για να αυξάνει τιμές και πωλήσεις

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

getFile (58)Σαν νονός της ιταλικής μαφίας συμπεριφερόταν η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline στην Κίνα, δωροδοκώντας γιατρούς με χρήμα και σεξ της προτίμησής τους, προκειμένου αυτοί να συνταγογραφούν τα φάρμακά της και αυτή να εκτοξεύει τις πωλήσεις τους.

 

Σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου για τα διεθνή ΜΜΕ, ο Γκάο Φενγκ -επικεφαλής των ερευνών που πραγματοποίησαν οι κινεζικές αρχές στον φαρμακευτικό κολοσσό- αποκάλυψε χθες ότι η GSK χρησιμοποιούσε ως ενδιάμεσο για τις δωροδοκίες γιατρών, αλλά και δικηγόρων, δίκτυο 700 γραφείων ταξιδίων και συμβουλευτικών εταιρειών. Η Glaxo φέρεται από τις Αρχές ότι, χρησιμοποιώντας αυτό το κανάλι, μεταβίβασε με αυτό τον τρόπο από το 2007 περί τα 500 εκατ. δολάρια.

 

Το μεγάλο αφεντικό

 

«Διαπιστώσαμε ότι η δωροδοκία ήταν βασικό μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Για να αυξάνει τιμές και πωλήσεις, η εταιρεία εκτελούσε παράνομες πράξεις», τόνισε ο Γκάο, υπογραμμίζοντας ακόμη: «Υπάρχει πάντα ένα μεγάλο αφεντικό στις εγκληματικές οργανώσεις, και σε αυτή την περίπτωση η GSΚ είναι το μεγάλο αφεντικό. Προκειμένου να κερδίζουν την εύνοια της GSK, κάποια τουριστικά γραφεία δεν προσφέρουν μόνο χρήμα, αλλά και σεξ». Σύμφωνα με τις κινεζικές εφημερίδες, τα γραφεία ταξιδίων που δούλευαν για την GSK φαίνονταν να διοργανώνουν συναντήσεις για τις οποίες απαιτούνταν ταξίδια. Στην πραγματικότητα, όμως, χρησιμοποιούσαν αυτά τα χρήματα προκειμένου να δωροδοκούν τους γιατρούς. «Κάθε γιατρός είχε πιστωτική κάρτα από την εταιρεία. Οι δωροδοκίες μεταφέρονταν στις κάρτες μία ημέρα μετά τη συνταγογράφηση του σκευάσματος της GSK», ανέφερε χαρακτηριστικά μια εφημερίδα.

 

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, μία από τις επτά μεγαλύτερες του κόσμου, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία και απογοήτευσή της για τις παραπάνω κατηγορίες, αποδίδοντάς τες στη συμπεριφορά κάποιων στελεχών και των τρίτων μερών. Ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία της με τα ταξιδιωτικά γραφεία που τελούν υπό κατηγορία από τις κινεζικές αρχές, καθώς και ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές. Ωστόσο, ο Γκάο αντέτεινε ότι οι κινεζικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμη καμία πληροφορία από αυτές που ζήτησαν από τα κεντρικά γραφεία της GSK στη Βρετανία.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές είχαν αποκαλύψει ότι εργαζόμενοι της GSK ομολόγησαν πως δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους και γιατρούς, χωρίς ωστόσο να παράσχουν κάποια στοιχεία.

 

Οπως αποκάλυψαν χθες, η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης που δραστηριοποιούνται στην πολυάνθρωπη χώρα.

 

 

Scroll to top