17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διορθώσεις άνευ ουσίας

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο, οι οποίες δεν αλλάζουν όμως τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα του, επιχειρούν να δώσουν άλλοθι στους βουλευτές τους για να το ψηφίσουν και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
      Pin It

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο, οι οποίες δεν αλλάζουν όμως τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα του, επιχειρούν να δώσουν άλλοθι στους βουλευτές τους για να το ψηφίσουν και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Των Μπάμπη Αγρολάμπου – Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ελάχιστα αλλάζουν τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου προσπαθούν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να θολώσουν το τοπίο και να δώσουν άλλοθι στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ανεπαίσθητες τροποποιήσεις στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα των δήμων και των εκπαιδευτικών που έχουν προκαλέσει και τη μεγαλύτερη αναστάτωση.

 

Για τους προϋπολογισμούς

 

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να απαλειφθεί η διάταξη για έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις οι δήμαρχοι που δεν εκπληρώνουν τους αυστηρούς όρους του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ που αφορούν τη σύνταξη προϋπολογισμών, την υπέρβαση δαπανών και τη χαμηλή εισροή εσόδων (αναλυτικό ρεπορτάζ για το Παρατηρητήριο στη σελ. 13). Επίσης, θα υπάρχει η αναφορά ότι δεν θα περικόπτονται επιπλέον πόροι από τις προνοιακές δομές.

 

Για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες αποφασίστηκε να χορηγηθούν και να προστεθούν ορισμένα κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα πολυτεκνική ιδιότητα ή αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%, έτσι ώστε όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια να εξαιρεθούν της ένταξης στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

 

Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών

 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, επεκτείνεται, πέραν των εκπαιδευτικών, σε σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς η ρύθμιση σχετικά με την κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, προκειμένου να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα. Εκτιμάται ότι χρήση της ρύθμισης θα μπορέσουν να κάνουν περίπου 200 δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, η άσκηση των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, θα γίνεται με τη συνεργασία των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών με τους ΟΤΑ. Ακόμη, θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών, στο οποίο οι δήμοι θα δύνανται να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων από την ΕΛ.ΑΣ. που αφορούν τους δήμους. Το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας θα μπορεί εξάλλου να αξιοποιηθεί είτε για την κάλυψη των κενών στα σωφρονιστικά καταστήματα είτε σε διοικητικές θέσεις των δικαστηρίων.

 

Αναφορικά με τους σχολικούς φύλακες, θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που κατόπιν σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους ΟΤΑ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων. Παράλληλα, θα προβλεφθεί πρόγραμμα συνταξιοδότησης για όσους βρίσκονται στο όριο να βγουν στη σύνταξη, ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς.

 

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων, μετά τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συμφωνήθηκε να κατατεθεί νομοσχέδιο από τον υπουργό Παιδείας στο οποίο θα γίνεται σαφής αναφορά σε νέες ειδικότητες που θα αντικαταστήσουν όσες καταργηθούν και θα έχουν σύνδεση με την αγορά εργασίας, θα προβλέπεται ότι θα προσληφθεί συγκεκριμένος αριθμός ωρομισθίων για να καλύψει υπάρχουσες ανάγκες, ενώ θα προστεθεί διάταξη που θα προβλέπει την απορρόφηση καθηγητών που τίθενται σε διαθεσιμότητα σε διοικητικές θέσεις του υπουργείου Υγείας ή σε δομές Υγείας (νοσηλευτές) και κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί).

 

Το θέμα της ασυλίας

 

Επιπλέον, διορθώσεις έγιναν και στη διάταξη για τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία δεν θα τυγχάνουν ποινικής ασυλίας, όπως ανέφερε η αρχική πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου, μια διάταξη στην οποία είχαν αντιταχθεί βουλευτές και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Στα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι έπειτα και από αυτές τις διορθωτικές κινήσεις, που ενδεχομένως να συνεχιστούν και στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, οι αντιδράσεις των βουλευτών θα εκτονωθούν και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα υπερβεί τον σκόπελο της αυριανής ψηφοφορίας χωρίς απώλειες.

Scroll to top