17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Ρώμη πέφτουν «κεφάλια»!

ΙΤΑΛΙΑ Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εσωτερικών παραιτήθηκε για το σκάνδαλο της απέλασης της οικογένειας αντιφρονούντος ολιγάρχη από το Καζακστάν, αλλά η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του ίδιου του Αλφάνο.
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εσωτερικών παραιτήθηκε για το σκάνδαλο της απέλασης της οικογένειας αντιφρονούντος ολιγάρχη από το Καζακστάν, αλλά η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του ίδιου του Αλφάνο

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Το πρώτο «κεφάλι» έπεσε στη Ρώμη και λέγεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ομως, τώρα το μέγα ερώτημα στο σκάνδαλο Αμπλιαζόφ -που απειλεί να καταπιεί σαν κινούμενη άμμος την κυβέρνηση της Ρώμης- είναι εάν οι «εγκέφαλοι» της υπόθεσης θα αποφύγουν τελικά την «γκιλοτίνα»…

 

Οι πολιτικά υπεύθυνοι ακόμη αναζητούνται, επτά εβδομάδες μετά τη σκανδαλώδη απέλαση-εξπρές της συζύγου και της 6χρονης κόρης του Καζάκου αντιφρονούντος ολιγάρχη Μουχτάρ Αμπλιαζόφ από την Ιταλία (παρότι είχαν άδεια παραμονής στη Λετονία και κατ’ επέκταση εντός της ζώνης Σένγκεν). Η αντιπολίτευση ζητά εδώ και τώρα επί πίνακι την κεφαλή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών -και αντιπροέδρου της κυβέρνησης- Αντζελίνο Αλφάνο, καταθέτοντας πρόταση μομφής.

 

Δεν… ήξερε

 

Ο ίδιος, μιλώντας χθες στη Γερουσία, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Δεν ήμουν ενήμερος. Δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για τη σύζυγο του πολιτικού Αμπλιαζόφ», υποστήριξε, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. «Οποιος φέρει ουσιαστικές ευθύνες για την υπόθεση αυτή θα κληθεί να υποβάλει την παραίτησή του», είπε. Ηδη, είχε προηγηθεί η παραίτηση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου!

 

Ο Τζιουζέπε Προκατσίνι έστειλε χθες το πρωί την επιστολή παραίτησης απευθείας στον Αλφάνο, λίγο αφότου στο γραφείο του υπουργού είχε φτάσει η αναφορά της αστυνομίας για τις ακριβείς συνθήκες της επιχείρησης σύλληψης, που έγινε στις 28 Μαΐου, στα περίχωρα της Ρώμης, βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ και με τη συμμετοχή των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας.

 

Η αναφορά αναλώνεται σε τεχνικές και γραφειοκρατικές λεπτομέρειες γύρω από τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, χωρίς να ρίχνει φως στα σκοτεινά σημεία του σκανδάλου. Και το ερώτημα της πολιτικής ευθύνης παραμένει αναπάντητο. Ο Προκατσίνι επιμένει στην επίσημη εκδοχή ότι η υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης που ασχολήθηκε με το θέμα της απέλασης έλαβε τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να ενημερώσει ούτε τον αρμόδιο υπουργό ούτε και τον πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα.

 

Θορυβημένη, η Ε.Ε. ζήτησε εγγράφως διευκρινίσεις. Αποστάσεις κρατά μέχρι και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αξιολογούμε τους πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι αρχές του Καζακστάν», ιδιαιτέρως δε το γεγονός ότι «ο Καζάκος πρέσβης απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών [για το αίτημα απέλασης]», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Λάπο Πιστέλι, καταθέτοντας για την υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Το σίγουρο», διευκρίνισε, «είναι ότι δεν απευθύνθηκε σε εμάς»!

 

Ως «κερασάκι στην τούρτα» χθες αποκαλύφθηκε ότι, την επομένη κιόλας της απέλασης, εμφανώς ικανοποιημένη, η πρεσβεία του Καζακστάν έστειλε με φαξ συγχαρητήρια επιστολή στην υπηρεσία μετανάστευσης για την επιτυχή και ταχεία εκτέλεση της αποστολής…

 

«Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις», πέταξε το… μελάνι του ο προκάτοχος του Αλφάνο στο υπουργείο και ηγέτης της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, «αλλά σε τέτοιου είδους υποθέσεις εμπλέκονται όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού». «Η παραίτηση διευθυντή του πολιτικού γραφείου υπουργού δεν είναι μια συνηθισμένη υπόθεση, δεν μπορώ να θυμηθώ ανάλογο περιστατικό, κι εάν τελικά ο Αλφάνο ήταν ενήμερος για την απέλαση θα πρέπει να υποβάλει κι αυτός την παραίτησή του», ξεκαθάρισε χθες στη «Repubblica» ο ηγέτης του (συγκυβερνώντος) Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, σκιαγραφώντας το πόσο ρευστή είναι και πάλι η ενδοκυβερνητική ισορροπία.

 

Η μέρα της κρίσης

 

Ούτε τρεις μήνες μετά τη συγκρότησή της, η συνοχή της κυβέρνησης Λέτα θα κριθεί εκ νέου την Παρασκευή, με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν κατά του Αλφάνο οι Γκριλίνι και η «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα. «Συνήθως, τέτοιες κινήσεις έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ενδυναμώνοντας τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς κατά των οποίων στρέφονται», υποστήριξε χθες ο επικεφαλής της Κ.Ο. της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, Ρενάτο Μπρουνέτα. Ομως, εδώ, τα πολιτικά «στοιχήματα» που παίζονται είναι μεγάλα και πολλά…

 

Ακόμη κι εάν δεν περάσει η πρόταση μομφής, θα δημιουργήσει σκιές πάνω από τον Αλφάνο, που θεωρείται από πολλούς ο φυσικός διάδοχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ηγεσία της ιταλικής κεντροδεξιάς. Και από το αποτέλεσμά της φαίνεται ότι θα μετρηθούν και πάλι οι δυνάμεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς φημολογείται ότι αρκετά στελέχη του, κυρίως της πτέρυγας του δελφίνου Ματέο Ρέντζι, σκέφτονται σοβαρά να ρίξουν «μαύρο» στον Αντζελίνο.

 

Ενόσω όμως οι παρατάξεις ένθεν κι ένθεν θα μετρούν εναγωνίως τα «κουκιά», η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης πάει κατά διόλου. Χθες, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας επιβεβαίωσε τις φήμες ότι, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, το χρέος συνεχίζει τον εκτροχιασμό του. Αισίως, τον Μάιο άγγιξε νέα ύψη-ρεκόρ, στα 2,0747 τρισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 33,4 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Απρίλιο!

Scroll to top