17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πρωινός καφές των αγανακτισμένων

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Στις οκτώ κάθε πρωί μαζεύονται οι διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης και της μαφίας, εξαιτίας του διορισμού μεγιστάνα των ΜΜΕ σε κυβερνητικό πόστο.
      Pin It

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Στις οκτώ κάθε πρωί μαζεύονται οι διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης και της μαφίας, εξαιτίας του διορισμού μεγιστάνα των ΜΜΕ σε κυβερνητικό πόστο

 

Της Ελλης Πάνου

 

Φτάνουν κάθε πρωί, περίπου στις οκτώ, ανά ομάδες, για να πιουν τον «καφέ της διαμαρτυρίας» έξω από το Κοινοβούλιο στη Σόφια, την ώρα που φθάνουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους. Και μετά, κατά τις έξι το απόγευμα, όταν κλείνουν γραφεία και καταστήματα, μαζεύονται πάλι, αυτήν τη φορά κατά χιλιάδες, καλώντας με επιμονή την μόλις δύο μηνών κυβέρνηση της Βουλγαρίας να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με νέους όρους. «Μαφία», φωνάζουν όλοι μαζί, απευθυνόμενοι σε ένα πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο, το οποίο θεωρούν εντελώς διεφθαρμένο.

 

Δυσαρέσκεια προς όλους

 

Αυτές οι διαμαρτυρίες, που γίνονται κάθε ημέρα εδώ και ένα μήνα, δεν πηγάζουν μόνο από τη δυσαρέσκεια προς τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά προς όλη την πολιτική τάξη που θρέφει τον νεποτισμό και καταρρακώνει την οικονομία. Μερικοί έχουν διαδηλώσει με στολές φυλακισμένων, άλλη μέρα έχουν φέρει τέσσερις τεράστιες χρωματιστές σκούπες για να «καθαρίσουν» το Κοινοβούλιο και από τα τέσσερα κόμματα.

 

Παρότι οι συνεχείς διαδηλώσεις εδώ και ένα μήνα στη Βουλγαρία των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχουν κερδίσει την προσοχή της Ευρώπης, είναι πρωτοφανείς για το φτωχότερο μέλος της Ε.Ε. από την πτώση του κομμουνισμού και μετά. Εχουν πλέον ξεπεράσει σε διάρκεια τις κινητοποιήσεις που έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, πριν από πέντε μήνες, με αφορμή την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων. Το κεντροδεξιό κόμμα του Μπορίσοφ ήρθε μεν πρώτο στις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Το δεύτερο σε ψήφους κόμμα, οι Σοσιαλιστές, κατέληξαν σε μια εν μέρει τεχνοκρατική συμμαχία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος πυροδότησε το νέο κύμα διαδηλώσεων, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, όταν διόρισε με συνοπτικές διαδικασίες τον 32χρονο βουλευτή και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ντέλιαν Πεέβσκι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Παρότι ο πρωθυπουργός απέσυρε τον αμφιλεγόμενο διορισμό, ο κόσμος δεν έφυγε από τους δρόμους και οι διαμαρτυρίες διευρύνονται. Απεργία πείνας κάνει από τις 26 Ιουνίου, μαζί με τον φωτογράφο Νικολάι Γκένοφ, ο διάσημος Βούλγαρος ποιητής και πρώην βουλευτής, Εντβίν Σουγκάρεφ, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει μέχρι τέλους.

 

«Πορεύσου εν ειρήνη, κ. πρωθυπουργέ. Για 12η συνεχή ημέρα, χιλιάδες Βούλγαροι ζητάνε την παραίτησή σου και εσύ εξακολουθείς να παριστάνεις ότι δεν ακούς τις φωνές τους κάτω από τα παράθυρα του γραφείου σου, ότι δεν καταλαβαίνεις τα αιτήματά τους και ότι δεν μπορείς να αντιληφθείς την επιμονή τους», έγραψε ο Σουγκάρεφ σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ορεσάρσκι, κατηγορώντας τον για αδιαφάνεια στην άσκηση της πολιτικής και χειραγώγηση του κόσμου, ώστε να πιστέψει ότι η χώρα θα βουλιάξει στο χάος εάν αυτός χάσει την εξουσία.

 

Η κυβέρνηση κάνει τη δύσκολη

 

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τους διαδηλωτές, ευελπιστώντας μάλλον ότι ο κόσμος θα αραιώσει σιγά-σιγά λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Για τον συγγραφέα Μαξίμ Μπεχάρ, όμως, αυτές οι διαδηλώσεις διαφέρουν από άλλες στο παρελθόν, επειδή ενισχύονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χώρα που, παρά τη φτώχεια και τους χαμηλούς μισθούς, είναι συνεχώς on-line, λόγω των τεράστιων επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα.

 

Αυτό έδωσε ώθηση σε μια νέα, δημιουργική γενιά, την οποία ο Μπεχάρ αποκαλεί «Γενιά F» και η οποία βρίσκεται σήμερα στους δρόμους της Σόφιας, είναι on-line 24 ώρες το 24ωρο και σίγουρα αποτελεί την κινητήρια δύναμη των διαδηλώσεων στη Βουλγαρία.

 

Οι κινητοποιήσεις της Σόφιας ομαδοποιούνται στο twitter υπό το hashtag #DANSwithme (όπου DANS τα αρχικά των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών) και τώρα έχουν «καταλάβει» και το Facebook, το οποίο επισκέπτονται 2,5 εκατομμύρια Βούλγαροι κάθε ημέρα. Για τη Μεγκλένα Κούνεβα, την πρώτη επίτροπο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., οι διαμαρτυρίες αυτές είναι «η επανάσταση για την αξιοπρέπεια… ενώνουν την κοινωνία και διαχωρίζουν τους πολίτες από τη μαφία».

Scroll to top