17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ Art

      Pin It

Αμπελόεσσα Σαντορίνη

 

Η σχέση του Δημήτρη Ταλιάνη με τη Σαντορίνη ξεκινά τον Αύγουστο του 1986, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο νησί. Μέχρι σήμερα παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο, και παρουσιάζει αυτές τις μοναδικές στιγμές στη φωτογραφική έκθεση «Αμπελόεσσα Σαντορίνη», στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φυρά (τηλ. 22860 24960) μέχρι 26 Ιουλίου.

 

«Πλαγιές κοντά σε ηφαίστεια είναι προσφιλής πατρίδα για το αμπέλι», σημειώνει ο Πάνος Θεοδωρίδης. «Ο Δημήτρης Ταλιάνης επιχειρεί μια σύνθεση της επίνοιας που αναπαύεται σε φυσικές ορίζουσες, με τη γλώσσα των πραγμάτων που υπάρχουν για να ερμηνεύονται. Παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στον οργανωτή της δικής του τάξης, στον χειρώνακτα των αξιών του. Και όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από τη ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία».

 

Δυο γυναίκες, μια περφόρμανς

 

Η περφόρμανς «Μ Μy Μe – Part 2», που παρουσιάζουν οι Νατάσσα Παπαδοπούλου και Στέλλα Δημητρακοπούλου, έχει ως βάση την αναζήτηση του εαυτού και την προβολή του εαυτού σε τρίτους, μέσα σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας. Δυο γυναίκες που μοιάζουν εξωτερικά, προβάλλουν παράλληλα το πρόσωπο και το σώμα τους αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι δυο υβριδικές μορφές που παραπλανούν το κοινό σχετικά με την πραγματική ταυτότητά τους. Σήμερα, 20.30, στην Kunsthalle Athena (Κεραμεικού 28, Κεραμεικός, www.kunsthalleathena.org).

 

Χορός από την Ολλανδία

 

Μια προβολή από την πρόσφατη ζωντανή εμφάνιση της φημισμένης ομάδας χορού Nederlands Dans Theater, απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Κάμερες υψηλής ευκρίνειας κατέγραψαν τους εκπληκτικούς χορευτές της NDT σε κοντινά πλάνα στη φαντασμαγορική παράσταση που δόθηκε στο Lucent Dans Theater στη Χάγη της Ολλανδίας και αποτελείται από τρία μέρη. «Shoot the Moon», με επίκεντρο την ερωτική ζωή τριών ζευγαριών, «Same Difference», έργο εμπνευσμένο από τον ανθρώπινο εγωισμό, «Sh-Boom!» για το φλερτ και τον έρωτα.

 

Ωρα: 21.00, τιμές εισιτηρίων: 10, 12, 15 ευρώ.

 

Αγαμέμνων στη Ρεματιά

 

Η τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου παρουσιάζεται απόψε και αύριο στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, σε μετάφραση Νικολέτας Φριντζήλα, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Σοφίας Καραγιάννη, χορογραφία Ερμή Μαλκότση.

 

Ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Αργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωικό Πόλεμο, φέρνοντας μαζί την ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα ως σκλάβα κι ερωμένη του.

 

Η Κλυταιμνήστρα θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και τη μάντισσα, έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.

 

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θεοδώρα Τζήμου, Βασίλης Μπισμπίκης, Θέμης Πάνου, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κορυφαίοι: Θύμιος Κούκιος, Βασίλης Πουλάκος, Kρις Ραντάνοφ, Κώστας Φαλελάκης, Μενέλαος Χαζαράκης, Κλαρινέτο: Xρήστος Καλκάνης. Εισιτήρια: από 10 ευρώ.

 

«Ενας εχθρός του λαού» περιοδεύει

 

Με νέους συντελεστές και νέα σκηνοθετική ματιά ξεκίνησε την περιοδεία της η παράσταση «Ενας εχθρός του λαού» από τις Μορφές Εκφρασης.Το έργο του Ερρίκου Ιψεν αποτελεί αυτήν τη στιγμή ένα από πιο επίκαιρα έργα της εποχής μας και έχει επιλεγεί από πολλούς μεγάλους θιάσους σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς εκφράζει την ανάγκη όλων μας για την ανατροπή τη παγκόσμιας κρίσης αξιών. Ξετυλίγει την ιστορία μιας αποκάλυψης για την οικολογία, την πολιτική και την κοινωνία. Ενας γιατρός, ένας έντιμος άνθρωπος αποφασίζει να αποκαλύψει την απάτη που τροφοδοτεί μια πόλη. Ερχεται αντιμέτωπος με την πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά. Υπερασπίζεται την αλήθεια και μάχεται τα οικονομικά συμφέροντα. Σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη, σκηνογραφία-ενδυματολογία Θεοδόση Δαυλού, μουσική Δημήτρη Παλαιογιάννη.

 

Παίζουν: Θωμάς Κινδύνης, Βύρων Κολάσης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Γιάννης Τσιώμου, Κώστας Καπετάνιος, Μανώλης Γεραπετρίτης, Βλασία Βερβέρη, Νάνσυ Κλαμπάτσα. Τα δύο παιδιά: Ορέστης Κινδύνης, Νικόλας Σπυρόπουλος.

 

Σταθμοί περιοδείας: 17/7 Αρτα, 29-30/7 Θεσσαλονίκη, 3-4/8 Κάρπαθος, 7/8 Κως, 14/9 Σύρος, 18/9 Θέατρο Βεάκειο Πειραιά, 21/9 Σπάτα.

 

Κρεμάστρες αλληλεγγύης στον Κορυδαλλό

 

Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» είναι μια ιδέα κοινωνικής τέχνης της Ελένης Πολυχρονάτου, ένα έργο δημόσιου χαρακτήρα με κοινωνική απήχηση, που έχει σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.

 

Οι καλλιτέχνες Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Στέλλα Παπαθανασίου, Πάρης Αντωνάκης, Σοφία Σιδηροπούλου, Γιάννης Χωριατέλλης και Ελένη Πολυχρονάτου συμμετέχουν στην 3η φάση του πρότζεκτ και εκθέτουν νέα έργα τους στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού μέχρι σήμερα, με είσοδο ελεύθερη.

 

Στη συνέχεια, οι κοινωνικές κρεμάστρες τους θα παρουσιαστούν σε δημόσιους χώρους του Κορυδαλλού: πλατεία Αγίου Ταξιάρχη, πλατεία Δεξαμενής, Αθλητικό Κέντρο, Σινέ Παράδεισος, πλατεία Αγίου Γεωργίου και πλατεία Μέμου.

 

Τα φτερά του έρωτα

 

Το αφιέρωμα «Πόλεις στον κινηματογράφο» συνεχίζεται στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου σήμερα παρουσιάζεται η ατμοσφαιρική ασπρόμαυρη ταινία «Τα φτερά του έρωτα» (1987) του Βιμ Βέντερς. Ο Ντάμιελ και ο Κάσιελ, δυο άγγελοι αόρατοι στα μάτια των ανθρώπων, περιφέρονται στο Βερολίνο. Ο πρώτος ερωτεύεται μια ακροβάτισσα και αποφασίζει να γίνει θνητός για να ζήσει μαζί της. Με τους: Μπρούνο Γκαντζ, Πίτερ Φολκ, Σολβέιγ Ντομαρτέν, Οτο Σάντερ. Είσοδος ελεύθερη (21.15 και 24.00), Ερμού 134.

 

 

 

Scroll to top