Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καταγγέλλει ως παράνομη τη νέα κυβέρνηση και αρνείται κατηγορηματικά κάθε διάλογο μαζί της για συμφιλίωση μέχρι να επιστρέψει ο Μόρσι στα καθήκοντά του

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Πριν ακόμη διατυπωθεί επισήμως η πρόταση διαλόγου για τη συμφιλίωση στην Αίγυπτο, την οποία αναμένεται να απευθύνει ο μεταβατικός πρόεδρος, Αντλι Μανσούρ, απερρίφθη χωρίς επαίνους από τον Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, αντιπρόεδρο του κόμματος «Ελευθερίας και Δικαιοσύνης», την πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

 

«Για ποια συμφιλίωση κάνουν λόγο; Πρόκειται για μια συμφιλίωση με τα σύμβολα του καθεστώτος Μουμπάρακ και όχι με τον αιγυπτιακό λαό», δήλωσε χθες ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αδελφότητας που παραμένει ελεύθερος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε διάλογο με τη νέα εξουσία στο Κάιρο.

 

Εκπρόσωπος της Αδελφότητας χαρακτήρισε «παράνομη» και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ορκίστηκε χθες, στον απόηχο των νέων αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και ισλαμιστών διαδηλωτών που ξέσπασαν ξημερώματα Τρίτης στο Κάιρο, με επτά νεκρούς και 260 τραυματίες. Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι έκαναν και 400 συλλήψεις.

 

Λίγες ώρες αργότερα κι ενώ αποχωρούσε από το Κάιρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς -ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά την ανατροπή Μόρσι-, ορκιζόταν από τον Αντλι Μανσούρ η 33μελής νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, στην οποία συμμετέχουν κυρίως τεχνοκράτες και φιλελεύθεροι υπουργοί, με αντιπρόεδρο τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και υπουργό Εξωτερικών τον Αιγύπτιο πρώην πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Ναμσίλ Φάχμι. Μεγάλοι απόντες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι ούτε προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ούτε και θα έκαναν όμως δεκτή την πρόταση.

 

Ανένδοτος αγώνας

 

Η Αδελφότητα εξακολουθεί να απαιτεί την απελευθέρωση του Μόρσι, ο οποίος κρατείται από τις 3 Ιουλίου σε μυστική τοποθεσία και ανακρίνεται χωρίς να του έχουν αποδοθεί ακόμη κατηγορίες, ενώ συνεχίζονται οι καθιστικές διαμαρτυρίες και η πολιτική ανυπακοή των οπαδών του.

 

«Πρόκειται για παράνομη κυβέρνηση, παράνομο πρωθυπουργό, παράνομο υπουργικό συμβούλιο. Δεν τους αναγνωρίζουμε» τόνισε χθες εκπρόσωπος της Αδελφότητας, ο οποίος κατέληξε πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου αν πρώτα δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα και δεν επιστρέψει ο πρόεδρος Μόρσι στα καθήκοντά του».

 

Χθες πάντως, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό θα είχε αποφευχθεί αν είχε αποδεχτεί τη συμφωνία που είχαν επεξεργαστεί Ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης για μια πιο ισορροπημένη πολιτική. Στο σχέδιο υπήρχε και η πρόβλεψη για το δάνειο του ΔΝΤ, ύψους 4,8 δισ., το οποίο τώρα έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Σύμφωνα με το Reuters, που έχει στα χέρια του το σχέδιο συμφωνίας, η Αδελφότητα δεν έκανε τον συμβιβασμό και προώθησε μια ισχυρή ισλαμική ατζέντα, με αποτέλεσμα να επέμβει ο στρατός.

 

Σε μοτίβο ταύτισης με την προεδρία Μόρσι εξακολουθεί να κινείται η ισλαμική κυβέρνηση της Αγκυρας, η οποία, υπερβαίνοντας τη διπλωματική πρακτική, εξακολουθεί να θέτει θέμα νομιμότητας της νέας εξουσίας στην Αίγυπτο.

 

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, δήλωσε ότι «ο ομόλογός μου στην Αίγυπτο είναι ο Μόρσι, γιατί εξελέγη από τον λαό», για να πάρει την απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας: «Λέω καθαρά στην Αγκυρα πως πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Αιγύπτου και τη θέληση του λαού της. Η Αίγυπτος δεν αναμίχθηκε στα εσωτερικά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ».

 

Σφήνα της Αγκυρας

 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διοχέτευσε σε εφημερίδες του Καΐρου την πληροφορία ότι ο Τούρκος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη έκανε αποτυχημένη απόπειρα να θέσει θέμα νομιμότητας της νέας εξουσίας της Αιγύπτου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

 

Οι σχέσεις των δύο χωρών, που μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα στενές, λόγω της ιδεολογικής συνάφειας των καθεστώτων Μόρσι – Ερντογάν, βρίσκονται πλέον στο ναδίρ. Ωστόσο, η ανατροπή Μόρσι είναι μάλλον πρόσχημα ή καλή δικαιολογία για την Αγκυρα, καθώς ανταγωνίζεται με το Κάιρο -και- για την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή.

Scroll to top