Pin It

Γνωρίζω τα πτυχία σας και την αξία σας είπε η Ντόρα στους αστυνομικούς των δήμων. Ναι, αλλά κι εκείνοι γνωρίζουν ότι οι λεγεώνες των ανέργων και διπλώματα διαθέτουν και μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Ασε που ο καθένας τους μιλά επιπροσθέτως δυο-τρεις γλώσσες. Υποψιάζονται δε ότι όποιος βρεθεί στη ζούγκλα της ανεργίας τον τρώει η μαρμάγκα, ο λύκος, η αρκούδα και σύσσωμη η συνομοταξία των αιλουροειδών. Δεν απολύονται οι άχρηστοι, κυρα-Ντόρα μου.

 

Ικανότατοι και εμπειρότατοι είναι όσοι βγαίνουν στον δρόμο. Δεν κατεδαφίζονται οι εργασιακές σχέσεις χάριν της αξιοκρατίας. Αλλού αποσκοπούν οι μνημονιακές πολιτικές που στηρίζετε με τόσο πάθος: στη δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής απεγνωσμένων που όσο γεμίζει θα πέφτουν μεροκάματα και μισθοί ώσπου να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας, Νεπάλ, Ουγκάντας. Οι δανειστές, που με τόση συνέπεια υπηρετείτε, ενδέχεται τότε να κάνουν μια κάποια προσοδοφόρα επένδυση.

 

Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα κατά μέρος. Δεν πείθουν κανέναν. Μπορεί ωστόσο να αποδειχθούν ωφέλιμα αν τα φυλάξετε σε μια μικρή μποτίλια, προσθέσετε άφθονο κρίταμο και δενδρολίβανο καλά κοπανισμένα, έλαια από ιώδη φύλλα δάφνης, ζωμό ασκορδούλακα και δεκατρείς σταγόνες χυμό λεμονιού να σπάσει η πικρίλα. Πρόκειται για παλιά δοκιμασμένη συνταγή που σε οδηγεί εκόντα άκοντα στην αγκαλιά του Μορφέα. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα στον Κυριάκο, που ταλαιπωρείται από αϋπνίες τώρα τελευταία το παιδί.

 

Χτίζεις επί δεκαετίες το βιογραφικό σου σελίδα σελίδα. Επίπονα και με την ευγενική χορηγία της Siemens. Κι όταν έρχεται η στιγμή να εξαργυρώσεις τους κόπους σου με μια θεσούλα στην κυβέρνηση, αυτός ο ανάλγητος Σαμαράς σε τοποθετεί γενικό δερβέναγα στα σφαγεία της αγοράς εργασίας· να συναγελάζεσαι με εκδορείς. Αδικο έχει ο Κυριακούλης να μην του κολλάει ύπνος; Πάντως το μαντζούνι είναι άκρως αποτελεσματικό.

 

Να κλείσει επιτέλους το αγόρι μας το μάτι του το γουρλωτό. Να τραντάξει το ροχαλητό του το σπίτι. Του πάει περισσότερο το σφαλιστό ματάκι καθόσον «άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης» που λέει κι ο Ρασούλης. Τον αυτοφυή βολβό που οι Κρητικοί αποκαλούν ασκορδούλακα και αρέσκονται να τον τρώνε σαλάτα, τον γνωρίζετε φαντάζομαι από τη μαμά. Ορισμένοι τον προτιμούν γιαχνιστό, να κοχλάζει στον τέντζερη, όπως οι απολυμένοι· διαόλοι τσ' απολυμάρες τους.

 

Ιδεώδης καιρός για μάζεμα βολβών σήμερα καθώς οι ισχυρές καταιγίδες που θα πλήξουν τα ηπειρωτικά και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις δεν θα επηρεάσουν την Κρήτη, στην οποία θα πέσουν λίγα νερά αύριο το απογευματάκι, όπως και στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Τι το 'θελες να συναντηθείς με τους υπό μετακίνηση προς το ταμείο ανεργίας εργαζόμενους, Ντόρα μου; Δεν κατέχεις τη μαντινάδα «Καλλιά 'χω να 'μαι σύψωμα να βγάνω ασκορδουλάκους, καλλιά διαόλους να θωρώ παρά χωροφυλάκους» και δη δημοτικούς;

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

Scroll to top