17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μελέτησαν λαογραφία

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Μεταξύ διαδηλώσεων εναντίον ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου και της αναμενόμενης, απόψε, υπερψήφισής του, μετ’ ευχαριστήσεως διαπιστώνω ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας που, καλού-κακού, έχουν καταγράψει και το τελευταίο ελληνικό μανταλάκι στην απλώστρα με τα σώβρακα, μελετούν ελληνική λαογραφία! Το συμπεραίνω επαγωγικώς, διότι στην έκθεσή τους για μαζεμένους φόρους που πρέπει να πληρώσουμε από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο, επειδή το πρώτο εξάμηνο τη σκαρώσαμε τη «μαύρη τρυπούλα» 1,6 δισ. ευρώ, βάζουν πρώτο μήνα τον Αύγουστο, γνωρίζοντας, προφανώς, ότι ενταύθα τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες. Αρα, ειδικά τον Αύγουστο, μπορεί κανείς από τη μύγα να βγάλει ξίγκι.

 

Τώρα, τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και μετά; Αλλο από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν γνωρίζω. Και ότι κάθε Οκτώβριο γράφαμε στο σχολείο μια έκθεση για τα πρωτοβρόχια με τις γαλότσες κι άλλη μία για την αποταμίευση με τα μυρμήγκια, που από τότε τα αντιπάθησα. Ωσπου ξανάρθαν οι Γερμανοί με τα μνημόνια, που συμβόλισαν την εργατικότητα με τον μέρμηγκα και την οκνηρία (του ευρωπαϊκού Νότου) με τον τζίτζικα και σιχάθηκα τα μυρμήγκια εντελώς.

 

Τέλος πάντων, μεταξύ λαογραφίας και… πορνογραφίας (δεν φταίω εγώ, οι ίδιοι μιλάνε για… «οπισθοβαρή κατανομή φόρων»!), πάνω-κάτω μας… προγράψανε οι δανειστές να πληρώσουμε, για το δεύτερο εξάμηνο, 7 δισ. ευρώ (ποτέ στην Ιστορία τόσοι φτωχοί δεν είδαν να παρελαύνουν τόσα δισεκατομμύρια…), με έξι φόρους, εκ των οποίων ένας ολοκαίνουργος: ο φόρος πολυτελείας. Ομως εδώ που φτάσανε τα πράγματα για τον Ελληνα φορολογούμενο, μάλλον κάθε φόρος είναι πολυτελείας, ξεκινώντας από τον φόρο ακινήτων με αντικειμενικές αξίες… 2007, που είναι φόρος πάνω σε φόρο επί φόρου.

 

Εξ ου, με τη βοήθεια της τρόικας, αναπροσαρμόσαμε και τη λέξη «ευφορία». Δεν συντίθεται πλέον από το ευ+φέρομαι = αισθάνομαι όμορφα, αλλά από το ευ+φόροι = νιώθω… Κυριάκος Μητσοτάκης = έχω αϋπνίες.

Scroll to top